June 22, 2017

21.06.2017: Генпрокуратура вимагає позбавити недоторканності 5 депутатів Верховної Ради

Генпрокуратура вимагає позбавити недоторканності 5 депутатів Верховної Ради
Генпрокуратура вимагає позбавити недоторканності 5 депутатів 

Головні події і теми доби 21.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура вимагає позбавити недоторканності 5 депутатів Верховної Ради.
  • Кабмін передав до парламенту пакет законопроектів про пенсійну реформу.
  • Мінінфраструктури проти подовження контракту із головою Укрзалізниці Балчуном.

В Україні

  • Генеральна прокуратура направила до парламенту подання про позбавлення недоторканності 5 депутатів і притягнення їх до кримінальної відповідальності. Серед них – 2 депутати від фракції Народного фронту (Дейдей і Поляков), і по одному – від фракцій Блоку Порошенка (Розенблатт), Радикальної партії (Лозовий) і Волі народу (Довгий). Вони підозрюються в хабарництві, ухиленні від сплати податків, незаконному збагаченні та захопленні земельних ділянок. Глава Верховної Ради Парубій повідомив, що подання передано для розгляду до регламентного комітету. Керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький заявив про готовність виступити у парламенті з обґрунтуванням необхідності позбавлення депутатів недоторканності.
  • Кабінет міністрів створює міжвідомчу робочу групу під керівництвом міністра фінансів Данилюка для проведення аудиту баз даних Державної фіскальної служби.
  • Укрзалізниця повідомила про "автоматичне подовження" контракту з її головою, польським менеджером Балчуном. Проти цього різко виступив міністр інфраструктури Омелян, який заявив, що в контракті не передбачено його автоматичне подовження. Міждержавна угода між Польщею та Україною від 1994 року встановлює обмеження тривалості роботи залучених іноземних працівників у 12 місяців, однак, за заявою роботодавця та за згодою працівника, термін може бути подовжено до 18 місяців.
  • Уряд звільнив главу Державної служби у справах учасників антитерористичної операції.
  • Кабінет міністрів представив 12 кандидатів на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро за квотою уряду. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що виступи кандидатів проходитимуть у парламенті в режимі прямої трансляції.
  • Міністерство оборони оголосило про закінчення призову офіцерів запасу.
  • НБУ планує ввести патентний збір для обмінних пунктів, проте для цього буде потрібно внесення змін до Податкового кодексу.
  • Попит і пропозиція на валютному ринку збалансовані. Офіційний курс гривні практично не змінився: 26,02 ₴/$ (-0,01 грн), 29,01 ₴ ​/€ (-0,04 грн), 4,34 ₴/10₽ (-0,11 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Війна

  • Під час бойових дій попередньої доби поранено й травмовано 2 військовослужбовців.
  • Тристороння контактна група погодила умови так званого "хлібного перемир'я" для збирання врожаю, яке має розпочатися на Донбасі 24 червня. Списки обміну заручниками досі не узгоджено. Українська делегація висловила протест за фактом нападу бойовиків на спостерігачів ОБСЄ в Ясинуватій. Наступну зустріч групи намічено на 5 липня.
  • Глава парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Герасимов заявив, що закон про "реінтеграцію Донбасу" винесуть на обговорення громадськості після остаточного узгодження із депутатами, представниками силових структур та експертами.

Україна й світ

  • Прес-секретар президента РФ Пєсков назвав рішення влади США про введення додаткових санкцій щодо російських компаній і фізичних осіб "неприйнятним і неправильним". Він заявив, що російських військ на території Донбасу немає та пригрозив США контрсанкціямі.
  • Президент Франції Макрон повідомив, що зустріч лідерів "нормандської четвірки" відбудеться найближчим часом – до початку саміту G20, що запланований на 7-8 липня. Він заявив, що поки не може дати оцінку кризи в Україні, тим не менш, не готовий поступатися Росії у питанні захисту ЄС і його союзників.
  • Главою нового антитерористичного управління ООН став російський дипломат Воронков, що також посів посаду заступника Генерального секретаря організації.
  • Верховна Рада звернулася до Європарламенту із проханням про надання додаткових квот і преференцій для українських товарів, що експортуються до Європи.

Тренди

  • Президент Порошенко заявив за результатами переговорів у США, що необхідності зміни формату переговорів щодо Донбасу немає. Це суперечить позиції американської адміністрації, яка заявила про готовність прийняти інший формат врегулювання, якщо його буде запропоновано.
  • Скандал навколо звіту аудиторської компанії Ernst & Young триває. У висновку, оприлюдненому на сайті телеканалу 1 + 1, підкреслюється, що Приватбанк мав проблеми з ліквідністю, однак касовий розрив незрівнянно менший від суми державних вливань після націоналізації. Чиновники НБУ загрожують компанії позбавленням права на проведення аудиту банківських установ, оскільки компанія "не помітила проблем у Приватбанку".
  • Верховна Рада вчергове провалила законопроект про регулювання випуску електронних грошей. Зокрема, ішлося про можливості роботи в Україні міжнародної платіжної мережі PayPal. Депутати та експерти зазначають, що в поданому варіанті надмірно розширено можливості державного регулювання цього ринку, у тому числі, з боку НБУ.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment