June 21, 2017

20.06.2017: США ввели нові санкції проти Росії

Головні події і теми доби 20.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • США ввели нові санкції проти Росії.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура вимагає зняття недоторканності з трьох депутатів Верховної Ради.
  • Бойовики "ДНР" напали на патруль ОБСЄ.
  • У зоні бойових дій зник полковник Нацгвардії.

В Україні

  • Спеціальна антикорупційна прокуратура направила до Генпрокуратури подання про позбавлення недоторканності трьох депутатів Верховної Ради за результатами розслідування НАБУ. Двоє із них, замішані в кришуванні нелегального бурштинового бізнесу, – Розенблат і Поляков – належать до правлячої коаліції. Судячи з реакції Генпрокуратури, вона не поспішатиме з передаванням представлень до Верховної Ради, оскільки вони стосуються осіб із ближнього оточення українського керівництва. У межах розслідування бурштинової справи НАБУ провела обшук у Держлісагентстві, що видавало дозволи на "рекультивацію" земель, під виглядом якої проводився незаконний видобуток бурштину. Глава бюро Ситник заявив, що в розслідуванні взяли участь співробітники ФБР США. Керівник антикорупційної прокуратури Холодницький повідомив про затримання 6 підозрюваних, серед яких – помічники депутатів і представники громадських організацій, пов'язані із боротьбою з корупцією.
  • Прем'єр-міністр Гройсман направить до Львова для розв'язання проблеми вивезення сміття віце-прем'єра Зубка. Виконуюча обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун не вбачає небезпеки для здоров'я жителів Львова через надзвичайну ситуацію зі сміттям. На каналі "24" вийшов сюжет, який демонструє брехню Гройсмана про успішне розв'язання їм проблеми утилізації сміття у Вінниці в період, коли він був там мером.
  • Найбільший європейський рітейлер "Ашан" придбав українську мережу торгово-розважальних центрів "Караван".
  • Прес-служба НБУ повідомила, що для збереження фінансової стабільності на поповнення капіталу націоналізованого Приватбанку держава вже витратила близько 5 % ВВП.
  • За словами заступника глави НБУ Рожкової, частка "поганих" кредитів у комерційних банках становить 57 %, тому регулятор намагається розв'язати цю проблему разом із Мінфіном та експертами Світового банку та МВФ.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 26,03 ₴/$, 29,14 ₴/€, 4,44 ₴/10₽ (-0,05 грн). Попит і пропозиція на ринку збалансовані, офіційно Нацбанк на торги не виходив.

Київ

  • У центрі столиці, у кварталі навпроти ЦУМу, виникла велика пожежа. Квартал – єдиний, що вцілів після підриву чекістами центру Києва під час відходу радянських військ 1941 року та являє собою "ласий шматок" для забудовників.
  • Незважаючи на спротив депутатів-націоналістів, Київрада все-таки прийняла рішення про подовження ще на 4 місяці, до закінчення опалювального сезону 2017-2018 рр., договору про користування тепловими мережами компанією Київенерго, що належить олігарху Ахметову. Мер Кличко стверджує, що після цієї дати договір буде розірвано, а мережі передано в концесію іноземній компанії.

Війна

  • За минулу добу на Донбасі втрати українських військ були незначними – зазнав поранень лише один військовослужбовець. Ситуація, як і раніше, напружена, уздовж усієї лінії фронту населені пункти й позиції української армії піддано бойовиками атакам та обстрілам, у тому числі, із важкої артилерії. У Луганській області під час виконання бойового завдання зник полковник Нацгвардії Бойко. За попередніми даними, він захоплений бойовиками.
  • В окупованій Ясинуватій патруль ОБСЄ зазнав нападу озброєних бойовиків, спостерігачам удалося втекти з місця подій і повернутися на базу у Донецьк. Український МЗС назвав напад на патруль порушенням мінських домовленостей.

Україна й світ

  • Відбулася зустріч президента України Порошенка з президентом США Трампом. За її підсумками не підписано жодних документів. Американська преса зазначила, що висловлювання Трампа були менш конкретними, ніж заяви Порошенка. Трамп назвав Україну "місцем, до якого всі залучені" і жодного разу не згадав Росію на прес-брифінгу після закінчення зустрічі. Прес-секретар Білого Дому Спайсер підтвердив, що Трамп вважає Росію агресором на Донбасі та заявив, що санкції проти неї діятимуть до повного виведення військ із ОРДЛО. Порошенко більшу частину часу присвятив спілкуванню з віце-президентом Пенсом та іншими чиновниками американської адміністрації. Глава МВФ Лагард обговорила з Порошенком процес просування пенсійної реформи в Україні та заявила, що реформа має відповідати інтересам України та її громадян, а також гарантувати справедливі стандарти пенсійного забезпечення.
  • Міністерство фінансів США ввело додаткові санкції проти російських громадян, компаній, підприємств донбаських "республік" і їх керівників. Зокрема, під санкції потрапили військовий концерн "Калашников" та асоційовані з ним підприємства, деякі дрібні банки, які ведуть бізнес на території Криму, Кримська перша страхова компанія, "Центральний банк ДНР" і його керівник, а також приватна військова компанія "Вагнер", бойовики якої брали участь у бойових діях на Донбасі та в Сирії.
  • Директор з юридичних питань Нафтогазу Теклюк заявив, що Стокгольмський арбітраж, найімовірніше, перенесе на кілька місяців оприлюднення остаточного рішення у справах про взаємні претензії Нафтогазу й Газпрому.

Тренди

  • Останнім часом в Україні, в основному в Києві, з'явилися пропозиції про продаж нерухомості на первинному ринку у розстрочку з оплатою 5-7,5 % річних за перший рік. За оцінкою експертів ринку нерухомості, таким чином девелоперські компанії намагаються пожвавити попит. При цьому стандартна банківська ставка та умови кредитних договорів залишаються такими, як і раніше, а різницю між стандартними відсотками (20 % річних і більше) за кредитом оплачують забудовники. Вимоги до позичальника з боку банків не змінилися – вони мають внести не менше 30 % вартості як перший внесок і довести свою платоспроможність. Однак варіант із розстрочкою може бути, в результаті, набагато вигідніший від стандартної іпотеки, хоча відсоткові ставки багаторазово перевищують європейський рівень
  • Бізнес-партнер президента Порошенка, депутат Кононенко, заявив, що найближчими днями до Верховної Ради буде подано законопроект про інформаційну безпеку, який передбачає комплекс заходів щодо реалізації рішення РНБО та президентського указу про блокування російських веб-сайтів. Кононенко озвучив суму, яку кожен провайдер має витратити на придбання додаткового обладнання, – $1,2–1,5 млн. Він наполягає на необхідності внесення змін до закону про бюджет для кредитування бізнесу на ці цілі. Деякі експерти вважають, що під виглядом посилення інформаційної безпеки будується нова корупційна "схема" із розкрадання бюджетних коштів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment