April 29, 2017

28.04.2017: Конфісковано $1,5 млрд Януковича та його оточення

Конфісковано $1,5 млрд Януковича та його оточення
Конфісковано $1,5 млрд Януковича та його оточення

Головні події і теми доби 28.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокурор заявив про конфіскацію $1,5 млрд, що належали Януковичу та його оточенню.
  • Лівійський ВМФ захопив український танкер.
  • США передали Україні чергову партію військової допомоги.

В Україні

  • Київську обласну організацію "Блоку Порошенка" очолив депутат Кононенко – бізнес-партнер президента. На думку деяких експертів, останні кадрові перестановки можуть свідчити про підготовку президента до позачергових парламентських виборів.
  • 28 січня 2015 року служба Держфінмоніторингу заблокувала на рахунках в Ощадбанку $1,42 млрд, що належать колишньому президенту Януковичу та його оточенню. Кошти було конфісковано 28 квітня 2017 року за рішенням суду, оскільки Верховна Рада не прийняла закон про спецконфіскацію, що неодноразово подавала фракція Народного фронту. Адвокати Януковича заявили про підготовку позову про захист честі та гідності після заяви про його причетність до цих коштів. Адміністрація президента оголосила, що кошти буде використано для виробництва озброєнь і зміцнення обороноздатності. Порошенко повідомив, що звернувся до парламенту із проханням про внесення змін до закону про бюджет на 2017 рік для врахування конфіскованої суми.
    Генпрокурор Луценко відзначив ефективну роботу у цій справі військового прокурора АТО Кулика та перевів його на роботу до Генеральної прокуратури, незважаючи на те, що проти Кулика розслідується кримінальна справа про незаконне збагачення.
  • Міністерство економічного розвитку заявило про зростання ВВП у І кварталі 2017 року на 2,1-2,3 %.
  • Заступник глави президентської адміністрації Шимків стверджує, що Кабмін гальмує запровадження 4G-зв'язку в Україні. Постанова уряду про підготовку конкурсу на продаж частот не оприлюднюється вже протягом 3 місяців.
  • Укрнафта оголосила про зростання податкової заборгованості за підсумками 2016 року у 3,1 млрд грн – до 13,2 млрд грн, за рахунок фінансування невідкладних операційних потреб і проблем з оплатою кількома покупцями нафтопродуктів, що відвантажені 2015 року.
  • Офіційні особи НБУ стверджують, що власники Приватбанку за вихідні дні, перед оголошенням про націоналізацію банку, вивели із нього 16 млрд грн.
  • Комітет кредиторів державної енергогенеруючої компанії Центренерго ініціював процедуру санації. Справу про банкрутство компанії відкрито ще 2004 року на вимогу підприємства Ровенькиантрацит, яке в даний момент належить олігарху Ахметову та перейшло під "зовнішнє управління" бойовиків "ЛНР".
  • НБУ прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії і ліквідації Фінбанку, що належить депутату Грановському – одному з осіб з найближчого оточення президента Порошенка.
  • ЄБРР виступає за призначення главою НБУ голови правління українського дочірнього "Райффайзен Банку Аваль" Лавренчука.
  • Російський "Внєшекономбанк" прийняв рішення про докапіталізацію дочірнього українського "Промінвестбанку" на 12 млрд грн – до 52,6 млрд грн.
  • Запас зміцнення курсу гривні вичерпано. Ринок перебуває у стані рівноваги: ​​26,56 ₴/$ (+0,01), 29,03 ₴/€ (+0,14 грн), 4,66 ₴/10₽. За оцінками експертів, після довгих вихідних почнеться поступове коригування курсу та зміцнення долара.

Війна

  • Ситуація на Донбасі поступово загострюється, бойовики повсюдно використовують важку артилерію, бронетехніку та міномети. У ході бойових дій, за офіційними даними, загинуло ще 2 військовослужбовців, 6 – дістали поранень. Очевидці повідомляють про набагато більші втрати українських військ.
  • Заступник керівника місії ОБСЄ на Донбасі Хуг вважає, що фугас, на якому підірвався автомобіль зі спостерігачами, було закладено спеціально. Він заявив, що автомобілі місії пересуваються тільки асфальтовими або бетонними дорогами. ОБСЄ вимагає покарання осіб, винних у вбивстві співробітника.
  • Військова прокуратура заперечує використання безпілотників для підриву складу боєзапасів у Балаклії. Згідно із висновком комісії Харківської обладміністрації, знесенню підлягають 4 багатоповерхових будинки, що значно пошкоджені унаслідок влучання снарядів і ракет.

Україна й світ

  • Лівійські військово-морські сили із застосуванням зброї захопили два танкери за підозрою в контрабанді нафти. Один із танкерів йшов під українським прапором.
  • За повідомленнями українських депутатів – членів Парламентської асамблеї Ради Європи, бюро Асамблеї позбавило її президента – Аграмунта права робити заяви від імені Асамблеї і здійснювати візити. Аргамунту висловлено недовіру через корупційні зв'язки з Росією та несанкціонований візит до Сирії. Аграмунт відмовляється йти у відставку, а процедуру відсторонення його від посади не прописано. В Асамблеї ідуть перемовини про те, хто може посісти крісло голови. Український депутат Логвинський відмовився від посади на користь депутата від Німеччини Фішера.
  • США передали військову допомогу Україні. Державна прикордонна служба отримала засоби захищеного зв'язку.

Тренди

  • Адміністрація президента України спростувала твердження російських ЗМІ про телефонні перемовини між президентами Порошенком і Путіним. Українська влада заперечує контакти між Путіним і Порошенком поза "нормандським форматом". Попереднє повідомлення про подібні перемовини заступник глави Адміністрації Єлісєєв був змушений підтвердити.
  • Заступник глави МВФ Ліптон повідомив, що прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв керівництву фонду провести пенсійну та земельну реформи, забезпечивши при цьому підтримку суспільством нової пенсійної системи. Нікого не бентежить, що глава уряду та президент дають обіцянки, які не відповідають їх конституційним повноваженням.
  • Міністерство економічного розвитку пропонує знову підвищити мінімальні ціни на алкогольну продукцію, оскільки наразі їх рівень не покриває витрати виробників через підвищення акцизів. При цьому експерти зазначають безперервне зростання частини контрафактного алкоголю у роздрібній торгівлі. На їхню думку, підвищення мінімальних цін спричинить зростання обсягів виробництва та збуту фальсифікованого алкоголю, і, врешті-решт, – до втрат надходжень до бюджету.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment