April 21, 2017

20.04.2017: НАБУ заарештувало колишнього депутата від Народного фронту Мартиненка.

НАБУ заарештувало колишнього депутата від Народного фронту Мартиненка.
НАБУ заарештувало колишнього депутата Мартиненка.

Головні події і теми доби 20.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НАБУ заарештувало колишнього депутата від Народного фронту Мартиненка.
  • На Донбасі відновилися бої, загинуло 2 військовослужбовців.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про державну підтримку українського кінематографа. Право на підтримку матиме тільки кінопродукція українською та кримськотатарською мовами.
  • Слідчі НАБУ заарештували колишнього депутата від Народного фронту Мартиненка, одного із найближчих соратників лідера партії Яценюка. Мартиненку пред'явлено звинувачення у розтраті та виведенні в складі групи осіб до офшору $17,28 млн коштів державного підприємства "Східний ГЗК", що виробляє урановий концентрат. Мартиненко й депутати Народного фронту звинуватили керівництво НАБУ та Спеціальної антикорупційної прокуратури у політичному переслідуванні.
  • Держслужба статистики повідомила про зростання роздрібного торгового обороту у І кварталі на 3,1 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Експерти зазначають, що зростання цін за цей самий період було у кілька разів вищим, що може свідчити про зниження обсягу продажів у натуральному вираженні.
  • Суд відмовив колишньому генеральному прокурору Шокіну у поновленні на посаді.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що МВФ не виділить наступного траншу кредиту, якщо український парламент не прийме закони про пенсійну реформу.
  • Необхідність проведення  бюджетних платежів тисне на експортерів, змушуючи їх продавати валюту. Можливості покупців також обмежені, ринок знайшов точку рівноваги. Офіційний курс установлено на позначці 26,76 ₴/$ (-0,03), 28,75 ₴/€ (+0,02 грн), 4,74 ₴/10₽ (-0,03 грн). НБУ не оголошував відкритий аукціон із купівлі валюти, однак знову викупив в акредитованих банків валюту за механізмом "запиту кращого курсу".

Київ

  • У Міжнародному виставковому центрі змонтовано сцени, на яких проходитимуть виступи учасників Євробачення. Навколо МВЦ ведуться інтенсивні роботи із реконструкції вулиць і транспортних магістралей, а також благоустрою території.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову різко загострилася. На околицях Донецька та Авдіївки позиції української армії зазнали потужних обстрілів та атак бойовиків, у тому числі, із застосуванням танків. За офіційними даними штабу антитерористичної операції 2 військовослужбовців загинуло, ще 8 – поранено.
  • Секретар РНБО Турчинов знову заявив про можливість вторгнення російських військ до України. Він повідомив про концентрацію великого військового угруповання вздовж кордону з Україною та стверджує, що Росії потрібно для вторгнення лише кілька годин. Росія 2017 року викликає на збори майже всіх військовозобов'язаних, однак з боку України на ці дії адекватної реакції немає. Закон про територіальну оборону не прийнято, створення частин територіальної оборони залишилося лише у планах.

Україна й світ

  • Директор міжнародного аеропорту “Бориспіль” Рябикін запропонував компаніям-лоукостерам для зниження витрат використовувати міжнародний аеропорт "Антонов", що розташований в місті Гостомель поблизу Києва.

Тренди

  • Росія адекватно відреагувала на відмову Міжнародного суду ООН у накладанні обмежувальних заходів за позовами України та розглядає це рішення як свою дипломатичну перемогу. Незважаючи на протести українського МЗС, в Ялті буде проведено "міжнародний економічний форум". Після "пасхального перемир'я" різко активізувалися проросійські бойовики на Донбасі, українські війська знову зазнали важких втрат. Про виконання Росією "мінських домовленостей" не йдеться, оскільки Путін підкреслює, що РФ є не стороною угоди, а лише його гарантом. У рішенні Міжнародного суду в Гаазі знову зроблено відсилання на "домовленості", які навіть формально вже не діють із кінця 2015 року.
  • Джерела інформаційного агентства Bloomberg стверджують, що Росія прийняла рішення про відторгнення ОРДЛО та часткову інтеграцію цих територій у свою економіку. Захоплені бойовиками "ЛНР" і "ДНР" підприємства повністю перейшли під російський контроль через південно-осетинські "прокладки". Російська залізниця знизила тарифи для доставки товарів до ОРДЛО. На металургійні підприємства, розташовані там, уже почалося постачання залізної руди із Росрезерву. Інформацію про намір фактичної анексії Донбасу підтвердили чиновники уряду РФ. Перехід території під повне російське управління пов'язаний із намірами керівництва РФ зменшити витрати на її утримання та залишити як "больову точку" для дестабілізації ситуації в Україні.
  • Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради за роз'ясненнями з приводу місцевих виборів на "неконтрольованій" території Донбасу. Деякі експерти вважають, що таким чином президент Порошенко хоче реанімувати проект "особливого статусу" ОРДЛО щодо внесення змін до Конституції про "децентралізацію". Однак така ініціатива не знаходить підтримки у партнерів з правлячої коаліції із партії "Народний фронт". Глава парламенту Парубій заявив, що питання про можливість проведення виборів на тимчасово окупованій території на порядку денному не стоїть.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment