April 08, 2017

07.04.2017: Глава НАЗК Корчак відмовляється йти у відставку

Глава НАЗК Корчак відмовляється йти у відставку
Глава НАЗК Корчак відмовляється йти у відставку

Головні події і теми доби 07.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Глава НАЗК Корчак відмовляється йти у відставку.
  • НАБУ розслідує виведення із країни мільярдних сум за сприяння керівництва НБУ.
  • Бійців спецроти "Торнадо" засуджено до тривалих термінів.

В Україні

  • Два члени Національного агентства з питань запобігання корупції не змогли відправити у відставку його голову Корчак, яка заявила, що такі голосування ні на що не впливають, адже керівника агентства призначає Кабінет міністрів на 4 роки за підсумками конкурсу. Міністерство юстиції звернулося до парламенту із проханням про переобрання Корчак. За словами міністра Петренка, на час проведення нового конкурсу відповідальність за функціонування реєстру електронних декларацій готовий взяти на себе уряд.
  • Держстат повідомив про зростання інфляції у березні на 1,8 %, порівняно із лютим. Із початку року інфляція зросла на 3,9 %. За словами уряду, таке зростання – у межах прогнозу, а підвищення мінімальної зарплати не вплинуло на загальне зростання цін.
  • Через намір 4 із 5 членів наглядової ради Нафтогазу піти у відставку, прем'єр-міністр Гройсман заявив, що рада користуються стовідсотковою підтримкою уряду у виконанні наміченої програми з корпоратизації Нафтогазу.
  • Глава НАБУ Ситник повідомив, що обшуки в НБУ пов'язані із розслідуванням розкрадання коштів, виділених на рефінансування українських банків, шляхом виведення їх через австрійські банки. За словами Ситника, ідеться про мільярдні суми, а подібні операції не могли здійснюватися без узгодження із вищим керівництвом НБУ.
  • НБУ визнав Фінбанк неплатоспроможним через невиконання програми докапіталізації. У лютому банк подав регулятору заявку про самоліквідацію.
  • За даними Нацбанку, населення в березні продало валюти на $191 млн більше, ніж купило.
  • Пропозиція валюти на торгах перевищила попит, що дозволило гривні зміцнитися: 26,97 ₴/$ (-0,13), 28,67 ₴/€ (-0,23 грн), 4,74 ₴/10₽ (-0, 06 грн). НБУ на торги не виходив. Фінансові аналітики схильні вважати зміцнення курсу коригуванням, а не довготерміновою тенденцією.

Київ

  • Керівництво столичного метрополітену заявило про можливе підвищення плати за проїзд у 1,5 рази через підвищення вартості електроенергії і зростання заробітної плати персоналу. Метрополітен звернувся до виконавчої служби із проханням про розблокування зарплатних рахунків, які заарештовано за позовом лізінговой компанії "Укррослізинг", що поставила вагони в 2010-2013 роках.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході бойових дій за попередню добу поранено 5 військовослужбовців. Штаб стверджує, що українські війська не відкривають вогонь у відповідь на обстріли бойовиків.
  • Оболонський суд засудив бійців штурмової роти "Торнадо" до тюремних термінів від 8 до 11 років і позбавив їх спеціальних міліцейських звань за участь у створенні злочинного угруповання, викраденні людей, тортурах і згвалтуваннях. Суд проходив у закритому режимі.
  • На зустрічі в Мінську дипломатичні радники керівників України, Німеччини та Франції закликали Росію виконати зобов'язання з мінських домовленостей. Ідеться про "компоненти безпеки" (припинення вогню) та розблокування процесу звільнення "заручників". За словами заступника глави парламенту Геращенко, члена української делегації на мінських переговорах, бойовики "республік" підтверджують перебування у них лише 50 зі 121 "заручника" з українського списку.

Україна і світ

  • Прес-служба МВФ заявила, що отримання Україною ще трьох траншів кредиту розширеного фінансування на загальну суму $4,4 млрд залежатиме від своєчасного виконання нею зобов'язань, включених до останнього узгодженого меморандуму.
  • Держдепартамент США засудив проведення "референдуму" у Південній Осетії, що намічено на 9 квітня, і підтвердив, що вважає Південну Осетію та Абхазію складовими частинами Грузії.
  • Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію щодо засудження хімічної атаки уряду Сирії проти власного населення. Представник США Хейлі заявила, що ракетна атака урядових військ цілковито виправдана, оскільки на авіабазі зберігалася хімічна зброя. Хейлі повідомила, що США "готові зробити більше, якщо в цьому буде необхідність". Росія закликала США "припинити агресію та приєднатися до зусиль щодо політичного врегулювання в Сирії".

Тренди

  • Російський "Сбербанк" ще раз повідомив про вихід з українського ринку, продаж і передавання активів "консорціуму іноземних інвесторів". Керівництво банку сподівається, що процес передавання активів буде здійснено відповідно до законодавства України та норм міжнародного права. Прес-служба банку заявила, що після підписання меморандуму з МВФ будь-які агресивні дії щодо майна буде розцінено як умисне завдання шкоди інтересам українських клієнтів і держави.
    Партія "Національний корпус" має намір 10 квітня провести акції з блокування російських банків усією країною. НБУ закликав правоохоронні органи "забезпечити безперебійну роботу відділень банків із державним російським капіталом і не допустити дестабілізації функціонування банківської системи".
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив про намір реструктуризувати до кінця року державні облігації внутрішньої позики (ОВДП). Він стверджує що "репрофайлінг" дозволить залучити додаткові кошти шляхом випуску нових облігацій. Деякі фінансові аналітики вважають, що таким чином буде здійснено приховану емісію, оскільки державні банки купують ОВДП у наказовому порядку й тут же закладають їх під рефінансування в НБУ.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment