March 29, 2017

28.03.2017: USAID перервав співпрацю з НАЗК

USAID перервав співпрацю з НАЗК
USAID перервав співпрацю з НАЗК

Головні події і теми доби 28.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • USAID перервав співпрацю з НАЗК.
  • Справу Януковича розглядатиме Оболонський суд Києва.
  • Порошенко та Муженко засудили рішення суду у справі генерала Назарова.
  • Держборг України сягнув $71,8 млрд.

В Україні

  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прийняла рішення про введення з 1 квітня 2017 року окремої плати за підключення індивідуальних споживачів до газорозподільних мереж незалежно від кількості спожитого газу. Це збільшить суми виплат із кожної точки підключення мінімум на 97 грн у місяць.
  • Реєстр електронних декларацій недоступний уже протягом тижня, сотні тисяч декларантів не можуть увійти до системи. Глава Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак заявила, що її відомство не є розпорядником реєстру декларацій, тому не несе відповідальності за його роботу. За її словами, державне підприємство "Українські спеціальні системи" зобов'язане усунути неполадки та забезпечити працездатність системи. Агентство виконало свою частину робіт, своєчасно виділивши підприємству додаткове фінансування. До кінцевої дати подання декларацій – 31 березня залишилося кілька діб. Міністерство юстиції заявило про намір провести екстрену перевірку діяльності НАЗК.
    Заступник глави НАЗК Рябошапка повідомив, що державне агентство США USAID призупинило співпрацю із відомством. На його думку, це сталося після прийняття парламентом і підписання президентом Порошенком закону про внесення змін до списку декларантів, відповідно до якого представники громадянського суспільства, які беруть участь у боротьбі з корупцією, зобов'язані подавати декларації поряд із чиновниками. Більшість західних урядів і громадських організацій різко критикують прийнятий закон.
  • Фонд державного майна має намір знову виставити на продаж Одеський припортовий завод у 2017 році.
  • Колишній генеральний прокурор Шокін подав до суду позов про визнання незаконним свого звільнення із посади минулого року.
  • Справу про державну зраду колишнього президента Януковича розглядатиме Оболонський районний суд Києва.
  • НБУ змінив порядок екстреної підтримки банків за допомогою механізму кредитів Emergency liquidity assistance (ELA), введений замість стабілізаційних кредитів. Тепер як забезпечення регулятор приймає застави юридичних і фізичних осіб – позичальників банків, забезпечені не тільки майновими, а й немайновими правами та цінними паперами, які обліковуються за "справедливою вартістю".
  • Чиновники НБУ заявили, що експерти МВФ схвалили представлені Україною макроекономічні прогнози, змінені у зв'язку із блокадою ОРДЛО, що відкриває шлях до виділення четвертого траншу кредиту розширеного фінансування.
  • Міністерство фінансів повідомило, що сукупний державний і гарантований державою борг України в лютому 2017 року зріс на $0,55 млрд – і сягнув 1,941 трлн грн або $71,8 млрд.
  • Незважаючи на кінець місяця та період обов'язкових податкових платежів, надлишку валюти на ринку не спостерігається. Це не дозволяє Нацбанку накопичувати золотовалютні резерви. Курс гривні практично не змінився: 27,12 ₴/$ (-0,03 грн), 29,45 ₴/€ (-0,12 грн), 4,76 ₴/10₽.

Війна

  • За попередню добу, за офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі дістали поранень 3 військовослужбовців. Українські війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли та атаки бойовиків.
  • Контрольні пункти пропуску на "непідконтрольну" територію Донбасу працюватимуть на 1 годину довше – із 7:00 до 19:30 у зв'язку зі збільшенням потоку людей і транспорту через "лінію розмежування". Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Гарбуз заявив, що бойовики заблокували відкриття нових пунктів пропуску, у тому числі, КПВВ у Золотому.
  • Президент Порошенко у відповідь на рішення Павлоградського суду, що засудив генерал-майора Назарова, заявив про необхідність відновлення військових судів. Начальник Генштабу Муженко стверджує, що рішення суду матиме фатальні наслідки для армії,оскільки командири боятимуться відповідальності за прийняті рішення.
  • Голова Харківської облради Чернов оцінив суму збитків від вибухів на складі артилерійських боєприпасів у Балаклії у 220 млн грн. Із урахуванням збитків підприємств вона може зрости до 300 млн грн. Остаточну суму буде визначено після проведення експертної оцінки.
  • Заступник голови Верховної Ради, член гуманітарної підгрупи на переговорах в Мінську Геращенко заявила про збільшення кількості полонених і заручників, що захоплені бойовиками, за рахунок військовослужбовців, які потрапили у полон.
  • Міністерство економічного розвитку оцінило експортні втрати від російської агресії на Донбасі та окупації Криму у $12,9 млрд.

Україна й світ

  • Російське видання "Комерсант" повідомило, що український дочірній "Сбербанк" буде продано консорціуму інвесторів за $133 млн. Чиновники НБУ заявили, що не отримували інформації про потенційних покупців "Ощадбанку".
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Мей офіційно повідомила ЄС про вихід на підставі 50-ї статті Лісабонського договору.
  • Командувач сил НАТО в Європі Скапаротті закликав Конгрес США надати Україні летальну оборонну зброю.

Тренди

  • На мікроблозі Генерального штабу у соцмережі "Фейсбук" розміщено виступи офіцерів на підтримку засудженого Павлоградським судом генерал-майора Назарова. Про неприпустимість таких рішень суду й фатальність їх наслідків для армії заявив начальник Генштабу Муженко. Президент Порошенко заявив про необхідність введення спеціальних "військових судів", оскільки цивільні суди не можуть адекватно оцінити дії військових. На думку експертів та юристів-практиків, такими діями президент і вище військове керівництво тиснуть на суд в умовах, коли вирок щодо Назарова ще не набув чинності.
    Рішення суду поставило під сумнів дії вищого військового керівництва у період початку війни на Донбасі, визнавши наявність бойової обстановки та неправомірність існування "штабу АТО", який досі діє поза правовим полем.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment