March 12, 2017

11.03.2011: Ситуація із водопостачанням Донбасу стає критичною

Ситуація із водопостачанням Донбасу стає критичною
Ситуація із водопостачанням Донбасу стає критичною

Головні події і теми доби 11.03.2011 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ситуація із водопостачанням Донбасу стає критичною.
  • Депутат Верховної Ради від Самопомочі Бабак склала мандат.
  • Аброськіна призначено заступником глави Національної поліції.

В Україні

  • Член депутатської фракції "Самопоміч" у Верховній Раді Бабак вирішила скласти повноваження. Імовірно, її місце посяде виконувачка обов'язків мера Луцька Вусенко.
  • Заступником голови Національної поліції призначено начальника Донецького обласного управління Аброськіна.
  • Через потепління Україна припинила відбірання газу із підземних сховищ.

Війна

  • За минулу добу Збройні сили на Донбасі знову зазнали втрат. Унаслідок зіткнення із диверсійною групою бойовиків загинуло 2 військовослужбовців. Населені пункти в околицях Донецька та Маріуполя піддаються інтенсивним обстрілам бойовиків, у тому числі із танків і важкої артилерії. Із танків обстріляно житлові квартали Авдіївки та Мар'їнки, кілька будинків пошкоджено. Знову виведено з ладу лінію електропередач, яка живить Авдіївку й Донецьку фільтрувальну станцію. Експерти ООН вважають, що регіону загрожує екологічна катастрофа, якщо внаслідок обстрілів станеться витік у довкілля хлору, що зберігається на станції. Пошкоджений унаслідок обстрілів водогін у Золотому Луганської області, яким поставляється вода на окуповану територію, відновлено. Насосна станція у "сірій зоні" поблизу Волновахи, що забезпечує водопостачання Волноваського, Красноармійського, Добропільського районів, а також Маріуполя, постійно піддається обстрілам бойовиків.
    Учасники блокади ОРДЛО попередили, що перекриватимуть постачання води та електроенергії на окуповану територію, якщо їхні вимоги не буде виконано.
  • Посол ЄС в Україні Мінгареллі вважає, що вибори на Донбасі мають відповідати критеріям ОБСЄ, у них повинні брати участь українські політичні партії, а українські ЗМІ – без перешкод їх висвітлювати.

Україна й світ

  • Уряд Нідерландів відмовив у приземленні літака із главою МЗС Туреччини Чавушоглу на борту "через загрозу громадському порядку й безпеці". Чавушоглу планував, незважаючи на заборону влади, відвідати мітинг турків у Роттердамі на підтримку змін до турецької конституції, що надають президенту диктаторських повноважень. Президент Туреччини Ердоган пригрозив Нідерландам санкціями та назвав керівництво країни "фашистами й послідовниками фашистів". Дипломатичні місії Нідерландів у Туреччині закрито й оточено поліцією.
    Єврокомісія прийняла рішення про блокування фінансування Туреччини на загальну суму €1,58 млрд за кількома проектами, що пов'язані з євроінтеграцією. Єврокомісар із питань розширення та політики добросусідства Хан констатував, що переговори про вступ Туреччини до ЄС "практично зупинено".
  • Слухання у міжнародному арбітражі в Гаазі за позовом України до Росії про порушення Конвенції ООН із морського права призначено на 12 травня. Суд має прийняти рішення про визнання юрисдикції спору.
  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль заявила, що Україна в Міжнародному суді ООН не піднімала питання про російську агресію та окупацію української території, "щоб зміцнити свою юридичну позицію" та "уникнути звинувачень у політизації судового процесу".
  • Посол ЄС в Україні Мінгареллі повідомив, що Євросоюз поки не розглядає можливість введення нових санкцій проти Росії.
  • Україна у січні й лютому імпортувала із Росії 2,46 млн т вугілля на суму $358 млн.
  • Туреччина призупинила поромне сполучення з Кримом, що унеможливило постачання турецьких продуктів і товарів на окупований півострів. Турецькі пороми виконували рейси із Севастополя до Зонгулдака із жовтня 2016 року.
  • Україна має намір запровадити систему електронних туристичних віз за прикладом Єгипту для зниження навантаження на сили безпеки та спрощення відвідування країни.

Тренди

  • Президент Порошенко провів, за участі міністра внутрішніх справ Авакова, бесіду із главою партії "Самопоміч", мером Львова Садовим для обговорення проблем, пов'язаних із блокадою. Садовий повідомив, що Порошенко піднімав питання про "поведінку" депутатів від фракції Семенченка, Соболєва та Пастуха. Садовий, як і керована ним фракція, наполягає на звільненні всіх полонених і заручників і припиненні товарообміну з окупантами. Судячи з усього, влада не знає, що робити з блокадою та її учасниками. Рішення про силовий розгін не прийнято, але такий варіант розглядається. Порошенко та його оточення, мабуть, не збираються визнавати ОРДЛО окупованою територією, оскільки це зруйнує всі підкилимні домовленості з Росією та бойовиками і робить мінські переговори безглуздими.
    Глава Національного інституту стратегічних досліджень Горбулін вважає, що Росія здійснює в Україні проект "самоліквідації країни", першим етапом якого буде тотальна хаотизации суспільного життя.
  • Міністерство економічного розвитку запропонувало ввести ліцензування експорту антрациту. Після введення урядом надзвичайного стану в енергетиці експорт тимчасово припинено, проте ніхто не контролює вивезення вугілля до Росію із шахт, що розташовані на "непідконтрольній території". Таким чином фактично визнано, що Україна здійснювала експорт антрациту, незважаючи на недостатні запаси вугілля на електростанціях. Імовірно, що вугілля, яке імпортується із Росії, видобувається в ОРДЛО на нелегальних і "непідконтрольних Україні" шахтах.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment