March 02, 2017

01.03.2017: Донбаські "республіки" "націоналізували" українські підприємства

Донбаські "республіки" "націоналізували" українські підприємства
Донбаські "республіки" "націоналізували" українські підприємства

Головні події і теми доби 01.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Донбаські "республіки" передали 40 українських підприємств під "зовнішнє управління".
  • Ахметов відключив телефонний зв'язок у "ДНР".
  • У Молдові затримано суддю-хабарника Чауса.
  • Із 1 березня знову подорожчала електроенергія для населення.

В Україні

  • Із 1 березня в Україні електроенергія для населення знову подорожчала на 20 %. За місячного споживання до 100 кВт•год тариф становитиме 0,90 грн, понад 100 кВт•год – 1,68 грн. Судячи із висловлювань чиновників, це підвищення тарифів не буде останнім.
  • Прем'єр-міністр Гройсман висловив невдоволення роботою Фонду держмайна та запропонував звільниться всьому його керівництву.
  • Міністр аграрної політики Кутовий вважає, що ринок землі має бути відкрито тільки для громадян України без права участі в ньому юридичних осіб та іноземців.
  • Суддя-хабарник Чаус, який утік від слідства та оголошений у розшук, здався поліції Молдови. Адвокати Чауса наполягають на тому, що в Україні його переслідують із політичних мотивів. Генеральна прокуратура готує документи для його екстрадиції до України.
  • У Рівненській області нелегальні старателі бурштину пошкодили залізничну гілку, що веде до кар'єру. Близько 400 озброєних людей перешкоджали проведенню ремонтних робіт і доступу поліції на місце події.
  • Верховний суд звинуватив Генпрокуратуру у затягуванні слідства та неякісній підготовці звинувачення щодо кримінального авторитета Іванющенка, бізнес-партнера колишнього президента Януковича, що призвело до закриття проти нього кримінальних справ.
  • Міністерство економічного розвитку повідомило про зростання ВВП у січні на 5 % у річному розрахунку, порівняно з 1,6 % падіння – у попередньому році.
  • Нацбанк спростив процедуру покупки валюти та перерахування коштів нерезидентам. Тепер банкам не потрібно очікувати дозволу НБУ на проведення таких операцій клієнтів, достатньо лише повідомити регулятор.
  • Офіційний курс гривні щодо долара знизився на 2 копійки: 27,18 ₴/$ (+0,02 грн), 28,63 ₴/€ (-0,16 грн), 4,66 ₴/10₽ (-0 , 03 грн).

Київ

  • Аеропорт "Київ" ( "Жуляни") буде закрито з 14 по 24 травня через ремонт злітно-посадкової смуги.
  • Генеральним директором аеропорту "Бориспіль" призначено колишнього депутата Верховної Ради Рябикіна, який останнім часом працював у Київській міській адміністрації. ЗМІ називають Рябикіна протеже депутата Кононенка, бізнес-партнера президента Порошенка.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі зберігається напружена обстановка. Бойовики безперервно обстрілюють населені пункти та позиції українських військ із важкої артилерії, протитанкових ракетних комплексів, танків і мінометів. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу загинув військовослужбовець, ще 9 – поранено. У Красногорівці під час обстрілу поранено місцеву мешканку.
  • "Голови" "ДНР" і "ЛНР" виконали свої погрози про введення з 1 березня "зовнішнього управління" на підприємствах української юрисдикції, у тому числі, на тих, що належать олігарху Ахметову. За словами "президента ДНР" Захарченка, ідеться про 40 великих підприємств. СБУ опублікувала розмову Захарченка із невстановленим громадянином Росії, в якій обговорювався план передавання "націоналізованих" підприємств олігарху Курченку, "гаманцю сім'ї" колишнього президента Януковича.
    Прес-служба корпорації "Метінвест", що належить Ахметову, заявила, що підприємства корпорації, розташовані на "неконтрольованої території", у 2014-2016 роках зазнали збитків у сумі $214 млн. Таким чином, "націоналізація" цих підприємств не здійснить негативного впливу на реструктуризацію боргу корпорації.
    Після захоплення бойовиками будівлі Укртелекому в Донецьку, що належить Ахметову, компанія повністю відключила в "ДНР" дротову телефонію та мобільний зв'язок ТриМоб.
    Прес-секретар президента РФ Пєсков вважає некоректним порівняння "націоналізації" підприємств "республіками" із "віджиманням" їх у законних власників.
  • Учасники транспортної блокади ОРДЛО встановили ще один "редут" на трасі Курахово–Мар'їнка. Вимоги активістів залишаються незмінними – звільнення всіх полонених і заручників, а також визнання Верховною Радою "окремих районів Донецької і Луганської областей" окупованими територіями. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука закликав СБУ та Генпрокуратуру притягти до кримінальної відповідальності організаторів блокади, у тому числі главу партії "Самопоміч" Садового й депутата Верховної Ради Семенченка. Депутати від партій "Свобода" та "Самопоміч" попередили владу про "непередбачувані й катастрофічні наслідки" для українського суспільства за спроби розгону блокади.
  • Кабмін затвердив порядок переміщення товарів і вантажів через "лінію розмежування". Суб'єктам господарювання заборонено переміщення товарів, за винятком продуктів харчування та медикаментів, які можуть транспортуватися у вигляді гуманітарної допомоги, а також товарів і продукції, що забезпечують функціонування та обслуговування вуглевидобувних, енергетичних і металургійних підприємств. Передбачено організацію контрольних пунктів, де ці операції контролюватимуть співробітники профільних відомств разом із громадськістю. Міністр у справах окупованих територій Черниш заявив, що перелік таких товарів буде визначено окремим наказом після консультацій з підприємствами, які працюють на "непідконтрольних територіях".
    Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що блокада змушує металургів купувати кокс в Росії або США.
  • У Мінську відбулася чергова зустріч у рамках тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі. 7 березня буде зроблено ще одну спробу розведення військ у Станиці Луганській. Підтримано ініціативу ОБСЄ про встановлення цілодобового відеоспостереження за Донецькою фільтрувальною станцією. Українська делегація висловила протест проти визнання російського рубля єдиною грошовою одиницею "республік" і "націоналізації" підприємств. За словами прес-секретаря керівника української делегації на переговорах Оліфер, "була висловлена ​​надія, що процеси, пов'язані з документами і націоналізацією, не матимуть незворотного характеру".
    Президент Порошенко закликав міжнародне співтовариство ввести санкції проти тих, хто привласнює українські активи, і назвав те, що відбувається, виявом окупації Донбасу Росією.
  • Заступник міністра економічного розвитку Микольська заявила, що прямі втрати України внаслідок торгової агресії Росії становили близько $1 млрд, у тому числі, через заборону транзиту вантажів до Середньої Азії автомобільним транспортом. За її словами, цілями РФ є фінансове ослаблення України через втрату валютної виручки та витіснення українських товарів із традиційних експортних ринків.
  • Начальник Генштабу Муженко стверджує, що українська армія має право відкривати вогонь у відповідь на провокації бойовиків, рішення про такі дії приймають командири на передовій.

Україна та світ

  • У Києві відбулася зустріч глав МЗС України, Польщі та Великої Британії. На думку міністра закордонних справ Польщі Ващиковського, "нормандський" і "мінський" формати переговорів щодо врегулювання на Донбасі виконали свою функцію, знизивши напруження бойових дій. Однак вони не дають відповіді на запитання, як досягти миру. Для цього Ващиковський пропонує розширити склад учасників переговорного процесу. Міністр закордонних справ Великої Британії Джонсон наполягає на посиленні санкцій щодо РФ через невиконання нею мінських домовленостей. Про відсутність підстав для зняття санкцій з Росії заявив і глава МЗС Німеччини Габріель.
  • Постійний представник США при ООН Хейлі заявила, що США не побояться кинути виклик РФ, якщо побачить у її діях "що-небудь неправильне". Вона стверджує, що США та Росія – "не друзі, але й не вороги". Держсекретар Тіллерсон підтвердив, що США не збираються згортати підтримку НАТО.
  • Комітет із розвідки палати представників Конгресу США вирішив провести розслідування можливих контактів виборчого штабу президента Трампа з російською владою. У ході слухань буде розглянуто питання про втручання РФ до президентських виборів. Американські ЗМІ повідомили, що генеральний прокурор Сешнз під час слухань про його призначення приховав від Конгресу інформацію про дві зустрічі із російським послом у Вашингтоні.
  • "Укртрансгаз" повідомив, що в лютому транзит російського газу українською газотранспортною системою зріс на 30 %, порівняно із лютим 2016 року, і становив 7,6 млрд м3. Із початку року українською ГТС прокачано 16,5 млрд м3 газу.
    У зв'язку з наданням російському Газпрому додаткових потужностей у німецькому транзитному газогоні OPAL, Нафтогаз і польський газовий концерн PGNiG зазнають серйозних збитків. Нафтогаз має намір приєднатися до позовів PGNiG до Єврокомісії. PGNiG і Нафтогаз вважають, що таке рішення порушує умови Третього енергетичного пакету ЄС, посилюючи залежність Європи від російського газового монополіста, і завдають шкоди економічним інтересам Польщі та України.
  • У Брюсселі відбулася офіційна церемонія підписання угоди про введення "безвізового режиму" для громадян Грузії.
  • Агентство "Reuters" повідомило про підписання оновленого меморандуму про співпрацю України з МВФ. Офіційні особи НБУ не підтверджують цю інформацію.

Тренди


  • Уряд Гройсмана ще сподівається відновити товарообмін з окупованими територіями, незважаючи на введення "республіками" "зовнішнього управління" на підприємствах української юрисдикції. "Правовий режим" переміщення товарів через "лінію розмежування", підготовлений Антитерористичним центром при СБУ і прийнятий на засіданні Кабміну, передбачає, що постачання вугілля та металу з окупованої території продовжаться, незважаючи на безперервні бойові дії на "лінії розмежування". Учасники транспортної блокади ОРДЛО відкидають можливість будь-яких економічних зв'язків із невизнаними республіками та стверджують, що українські підприємства не можуть працювати на окупованих територіях без "реєстрації", платять "податки" бойовикам і фактично фінансують тероризм.

No comments:

Post a Comment