February 22, 2017

21.02.2017: Австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США

Австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США
Австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США

Головні події і теми доби 21.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США.
  • Учасники блокади ОРДЛО зустрілися із прем'єр-міністром Гройсманом.
  • Депутати провалили закон про розкриття інформації щодо видобутку корисних копалин.

В Україні

  • Верховна Рада відмовилася прийняти закон про розкриття власниками інформації щодо видобутку корисних копалин, включаючи вугілля та газ.
  • Колишній президент Янукович заперечує факт звернення до президента РФ Путіна щодо введення військ в Україну. Він заявив, що не збирається повертатися до України через побоювання за своє життя.
  • Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою у посяганні на суверенітет і територіальну цілісність щодо депутата від Радикальної партії Артеменка, який запропонував американській адміністрації план "урегулювання в Україні", що включає передавання Криму "в оренду" Росії.
  • Середній розмір субсидії у січні перевищив 1500 грн. Порівняно із минулим роком він зріс на 15 %.
  • Державна служба статистики повідомила про падіння на 16,4 % торгового обороту в січні 2017  року  щодо грудня.  Порівняно  із січнем минулого року оборот роздрібної торгівлі зріс на 3,1 %.
  • Міністр фінансів Данилюк наполягає на підпорядкуванні своєму міністерству Служби фінансових розслідувань. На його думку, для МВС це непрофільна діяльність, а Держфіскальна служба в українських реаліях не може нею керувати. Данилюк планує залишити у СФР 3,5 тис. співробітників і зробити її аналітичною, а не силовою структурою. Наразі в податковій міліції працює 4,7 тис. осіб.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не знайшов покупця на Платинум банк і звернувся до НБУ із пропозицією про відкликання ліцензії і ліквідацію банку.
  • Пропозиція й попит валюти не біржі збалансовані, курс практично не змінився: 27,04 ₴/$ (+0,01 грн), 28,49 ₴/€ (-0,20 грн), 4,67 ₴/10₽ (+ 0,02 грн). НБУ на ринок не виходив.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції констатує зниження інтенсивності напруження та кількості обстрілів на Донбасі, хоча бойовики продовжують обстріли вздовж всієї лінії фронту, а проти українських військ, що захищають промзону Авдіївки, застосовано танки. Згідно із офіційними даними, у ході обстрілів поранено військовослужбовця.
  • Глава ОБСЄ Заньєр вважає цілком імовірним відновлення бойових дій на Донбасі, оскільки сторони конфлікту не поспішають відводити важкі озброєння від лінії фронту. Український Генштаб стверджує, що важку артилерію й танки відведено на позиції, згідно з мінськими домовленостями, проте представник РФ на мінських переговорах Гризлов у черговий раз звинуватив Україну у порушенні перемир'я.
  • Міністерство палива та енергетики повідомило, що в січні видобуток вугілля дефіцитних марок А й Т на окупованих територіях зріс майже на 50 %. Більша його частина видобута на шахтах, що належать олігарху Ахметову.
    Міністр Насалик заявив, що для економії антрациту у ІІ і ІІІ кварталах буде проведено модернізацію котлів Зміївської ТЕС для використання марок вугілля, що видобувається на підконтрольній Україні території, також заплановано будівництво лінії електропередач між Запорізькою АЕС та Каховською ГЕС.
    Насалик стверджує, що собівартість вугілля, що видобувається на підконтрольній Україні території, перевищує закладену до розрахунок тарифу на електроенергію 1,73 тис. грн і коливається на більшості державних шахт від 1,8 до 2,8 тис. грн, що вимагає мільярдних дотацій із бюджету. За його словами, вартість вугілля, розрахована за формулою "Роттердам +", становить 2,83 тис. грн.
  • Заступник міністра у справах окупованих територій Тука заявив про відсутність "реальної грошової торгівлі вугіллям" з бойовиками. Однак він не пояснив способу, в який було здійснено оплату боргу Попаснянському водоканалу за поставлену до ЛНР воду.

Україна й світ

  • Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію прокуратури про екстрадицію олігарха Фірташа до США. Рішення набуде чинності  після затвердження його міністром юстиції Австрії.
  • Глава МЗС Швеції Вальстрем наголошує, що санкції проти Росії не буде скасовано до повернення нею Криму.

Тренди

  • Відбулися переговори учасників транспортної блокади ОРДЛО із прем'єр-міністром Гройсманом. Він заявив про готовність посилити контроль за переміщенням товарів через “лінію дотику” “в рамках своїх повноважень”. Прем'єр-міністр стверджує, що від блокади насамперед постраждають “звичайні українці” через перебої у тепло- та електропостачанні, а також можливу ​​втрату робочих місць. Учасники блокади не мають наміру її припиняти й наполягають на прийнятті владою заходів зі звільнення побратимів із полону. Крім того, вони вимагають законодавчого визнання ОРДЛО окупованою територією.br</> Якщо ж такий закон буде прийнято, він продемонструє порушення президентом Порошенком і виконувачем обов'язків президента Турчиновим вимог Конституції і закону про оборону, що може стати приводом для імпічменту та судового переслідування.
  • Генпрокурор Луценко стверджує, що депутат російської Держдуми Вороненков отримав українське громадянство "автоматично", оскільки у нього в Україні є прямі родичі. Крім того, за словами Луценка, Вороненков дає свідчення у справі про держзраду Януковича та "може понести відповідальність" за свої дії на шкоду територіальній цілісності і суверенітету України". Ідеться про голосування Вороненкова за анексію Криму, хоча кримінальну справу проти нього за цим фактом досі не відкрито.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment