February 21, 2017

20.02.2017: Радикальна партія виключила із фракції депутата Артеменка

Радикальна партія виключила із фракції депутата Артеменка
Радикальна партія виключила із фракції депутата Артеменка

Головні події і теми доби 20.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Радикальна партія виключила із фракції депутата Артеменка.
  • Справу Януковича буде передано до суду 14 березня.
  • Росія демонстративно відправила на Донбас "ювілейний", 60-й, "гумконвой".
  • Помер представник РФ при ООН Чуркін.

В Україні

  • Головний військовий прокурор Матіос оголосив, що справу щодо заочного звинувачення колишнього президента Януковича у державній зраді буде передано до суду 14 березня. Він повідомив, що чиновники режиму Януковича – заступники міністра доходів і зборів Головач та економіки Сухомлин повністю визнали свою провину й дали свідчення проти колишнього президента та чиновників його режиму.
  • Депутата Артеменка виключено із парламентської фракції Радикальної партії за пропозиції щодо оренди Криму Росією, що були передані американській адміністрації.
  • Шевченківську премію 2017 року отримає поет Малкович за книгу "Подорожник з новими віршами".
  • Міністерство регіонального розвитку повідомило, що 2016 року доходи місцевих бюджетів у рамках децентралізації виросли на 44 % – до 144 млрд грн. Позаминулого року ці доходи склали 99,8 млрд грн.
  • Міністерство економічного розвитку вважає, що курс гривні 2017 року буде стабільним. На думку чиновників, інструментів, що маєНБУ, цілком достатньо для згладжування курсових коливань.
  • Держказначейство повідомило, що на обслуговування державного боргу 2016 року Україна витратила 95,8 млрд грн, із яких за зовнішнім боргом виплачено 33,2 млрд грн. 2015 року витрати на обслуговування держборгу становили 84,4 млрд грн.
  • Заступником директора МВФ від України призначено колишнього заступника глави НБУ Рашкована.
  • У зв'язку із вихідними дняму банківської системи США обсяг торгів на міжбанківському ринку був незначним, курс гривні майже не змінився: 27,03 ₴/$, 28,69 ₴/€ (-0,09 грн), 4,65 ₴/10₽ (-0,04 грн). НБУ на ринок не виходив. Більшість банків перенесли заключення угод на вівторок.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції заявив про незначне зниження напруженості в зоні бойових дій, порівняно із попередніми днями, проте обстріли бойовиками позицій українських військ з усіх видів артилерії і легких озброєнь не припиняються. Армія продовжує зазнавати втрат. За минулу добу 2 військовослужбовців поранено, 7 – травмовано. Бойовики заявили про початок відведення важких озброєнь від лінії фронту з 21 лютого, відповідно до домовленостей, досягнутих у Мінську.
  • Донецька обласна військово-цивільна адміністрація повідомила про відновлення тепло- та електропостачання Авдіївки. Вода до міста подається за графіком. Авдіївку відвідала депутат Європарламенту Хармс. Вона повідомила, що Європарламент засуджує обстріли міста бойовиками й докладе всіх зусиль для зниження напруження в регіоні та виконання Росією мінських домовленостей.
  • Росія відправила черговий, 60-й "гумконвой", на Донбас. Із кожною поїздкою кількість вантажівок у ньому зменшується. Цього разу кордон перетнули лише 26 фур. Необхідність перекидання зброї і боєприпасів бойовикам і частинам російської армії автомобільним транспортом зникла після налагодження залізничного сполучення через вузлові станції Іловайськ і Дебальцеве.
  • Міністерство закордонних справ повідомило, що з моменту початку агресії на Донбасі загинули 9800 чол., поранено – понад 23 тис. 2 млн громадян України стали біженцями та вимушеними переселенцями.

Україна й світ

  • Помер представник Росії при ООН Чуркін, що обіймав цю посаду з 2006 року.
  • Держдепартамент США закликав українську владу прискорити проведення реформ і посилити боротьбу з корупцією у пам'ять за загиблими на Майдані.
  • Новим радником президента США Трампа з національної безпеки призначено генерала Макмастера. Попередній радник Флінн пішов у відставку після скандалу, пов'язаного з обговоренням із послом Росії зняття американських санкцій без офіційного сповіщення про такий контакт.

Тренди

  • Парламентська фракція Радикальної партії виключила депутата Артеменка за пропозиції адміністрації США щодо зняття санкцій з Росії і зажадала від нього скласти депутатський мандат. Депутати Опозиційного блоку Льовочкін і Бойко відкидають звинувачення про свою участь у підготовці "плану Артеменка". Глава Меджлісу кримськотатарського народу Чубаров вимагає від Генпрокуратури внесення до Верховної Ради подання про позбавлення Артеменка депутатської недоторканності та притягнення його до кримінальної відповідальності. Юрист президента США Коен відкинув факт передавання американській адміністрації "плану Артеменка".
    Міністр закордонних справ РФ Лавров не вбачає сенсу в пропозиції Артеменка, оскільки "не можна орендувати те, що й так належить Росії".
  • На Майдані відбувся мітинг прихильників блокади ОРДЛО, організований депутатами Семенченком, Парасюком і Соболєвим, а також командиром батальйону ОУН Коханівським. Учасники мітингу закликали владу виконати їх вимоги щодо прискорення обміну військовополоненими та визнання на законодавчому рівні "окремих районів Донецької і Луганської областей" окупованими територіями.
    Влада всіляко показує, що протести у центрі столиці організовані провокаторами та доповідає про вилучення в учасників акції на Майдані холодної зброї і гранат. У ЗМІ поширюється інформація про залучення до протестних акцій 20-22 лютого проплачених учасників через соціальні мережі. Поліція склала 6 протоколів про адміністративні порушення щодо активістів, які брали участь у сутичках на Європейській площі ввечері 19 лютого.
  • Деякі громадські активісти заявили, що організатори акції на Майдані не ставлять перед собою мету припинення торгівлі з ОРДЛО та звільнення полонених, а лише вирішують власні політичні завдання та проводять піар-акції.
    Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив про підрив кілька днів тому залізничної колії у Луганській області, якою здійснювалося сполучення з окупованими територіями. Швидко відновити її не вдасться, оскільки блокада перешкоджає ремонтним роботам.
    Прес служба компанії "Метінвест", що належить олігарху Ахметову, оголосила, що через транспортну блокаду ОРДЛО призупинено роботу Єнакіївського металургійного заводу та його підрозділу в Макіївці, а також об'єднання "Краснодонвугілля", на якому видобувається коксівне вугілля, що використовується в металургії. Прес-служба підкреслює, що підприємства зареєстровані та сплачують податки на території, підконтрольній Україні.
    Депутати парламентських фракцій Блоку Петра Порошенка та Народного фронту закликали депутатів та активістів – учасників блокади повернутися до правового поля та припинити блокаду постачання вугілля з "непідконтрольних територій".
    Заступник глави НБУ Сологуб вважає, що блокада окупованих територій може відбитися на валютному ринку через зменшення надходження валюти від експорту металургійної продукції.
    Прем'єр-міністр Гройсман запропонував усім політичним силам знайти спільне рішення проблеми "так званої вугільної блокади". Однак він так і не озвучив свою позицію з приводу визнання територій "республік" окупованими та варіантів щодо позбавлення залежності України від постачання вугілля з ОРДЛО.
    Президент Порошенко та його адміністрація тримають паузу, переклавши тягар прийняття рішень на уряд. Експерти та цивільні активісти наголошують, що відповідальність за ситуацію несе особисто Порошенко, який поставив керувати "незалежним" регулятором у сфері енергетики та комунальних послуг менеджера Вовка із  компанії Рошен, що належить йому. Саме президент і його політична сила разом з Опозиційним блоком протидіють законодавчому визнанню територій ОРДЛО окупованими.
  • Переговори уряду з МВФ щодо узгодження умов меморандуму про співпрацю тривають. Наразі відомо про 9 основних вимог – "маяків" Фонду, що, імовірно, увійдуть до остаточного тексту документа. Це проведення економічного розслідування щодо Приватбанку, прийняття до кінця квітня пенсійної реформи, перегляд системи субсидій і їх монетизація, прийняття законодавства про створення служби фінансових розслідувань та антикорупційних судів, законодавче оформлення ринку землі та створення централізованої бази одержувачів соціальних виплат при Міністерстві фінансів. Уряду, схоже, вдалося виключити з тексту меморандуму вимогу МВФ про скасування спрощеної системи оподаткування та перенести терміни законодавчого оформлення низки умов. Проте, більшість "реформ", які МВФ вимагає від української влади для подовження кредитування, можуть викликати зростання протестних настроїв у суспільстві. Крім того, деякі "маяки" неминуче викличуть протидію чиновників.
  • Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment