January 31, 2017

30.01.2017: В Авдіївці після обстрілів оголошено надзвичайний стан

В Авдіївці після обстрілів оголошено надзвичайний стан
В Авдіївці після обстрілів оголошено надзвичайний стан

Головні події і теми доби 30.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Авдіївці після обстрілів оголошено надзвичайний стан.
  • НБУ купив на міжбанку $33,6 млн.
  • Брат колишнього президента Польщі закликає Україну відмовитися від визнання УПА.

В Україні

  • Генеральний прокурор Луценко заявив про завершення досудового розслідування у справі колишнього президента Януковича, що обвинувачується у державній зраді.
  • Прокуратура оголосила в розшук колишнього главу банку Михайлівський Дорошенка, який втік з-під домашнього арешту.
  • За словами голови парламентського комітету з податкової і фінансової політики Южаніної, законопроект НБУ про валютну лібералізацію буде подано до Верховної Ради у березні. Вона повідомила, що підготовлено пакет законопроектів, що спрямований на протидію зменшенню податкової бази та виведенню доходів за кордон.
  • Міністр фінансів Данилюк повідомив, що урядовий законопроект про службу фінансових розслідувань буде подано до Верховної Ради 1 лютого.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 27,12 ₴/$ (-0,07 грн), 28,83 ₴/€ (-0,22 грн), 4,51 ₴/10₽. Гривня могла б ще посилитися, проте НБУ на аукціоні викупив усі надлишки валюти – $33,6 млн за курсом 22,13 грн/$. Обсяг торгів невеликий, на кореспондентських рахунках банків скупчилися великі суми. Із початку місяця, у зв'язку із відшкодуванням ПДВ експортерам, на ринку може виникнути дефіцит валюти, і курс знову підніметься, якщо НБУ адекватно не відреагує на ситуацію.

Війна

  • Під Авдіївкою йдуть безперервні бої. Бойовики атакують за підтримки танків, обстрілюють місто та позиції українських військ з артилерії, мінометів і систем залпового вогню "Град". За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу 3 військовослужбовців загинули, 20 – поранено, 4 – травмовано. Унаслідок попадання снаряда у житловий будинок поранено місцевого жителя. Авдіївку знеструмлено, до електропостачання на генераторах підключено лікарню, школу та дитячий садок, які працюють як пункти обігріву. У місті оголошено надзвичайний стан, стягнуто додаткові сили поліції для забезпечення порядку. Лінії електропередач, що живлять Авдіївський коксохімзавод, перебито. Підприємство, яке забезпечує місто електроенергією й теплом, може зупинитися у будь-який момент. Для початку відновлювальних робіт потрібний "дозвіл" так званого "Спільного центру з контролю та координації", до складу якого входять російські генерали, що блокують початок робіт. Прокуратура кваліфікувала обстріл Авдіївки як теракт. Міста Донецької області готові прийняти 8 тис. жителів міста у разі евакуації. Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівський повідомив, що бойовики через російських офіцерів СЦКК передали згоду припинити обстріли з 10 до 17 години для проведення ремонтних робіт.
  • У Попаснянському районі на залізничній магістралі, якою перевозять вугілля з окупованої території, вирізано шматок рейки, що призвело до припинення руху потягів із вугіллям.
  • Міністр енергетики Насалик стверджує, що блокада залізничних перевезень вугілля з ОРДЛО створює ризики для енергетичної безпеки України. За його словами, вугілля з окупованої території надходить на ТЕС у Щасті, яка є єдиним джерелом електроенергії для Луганської області. СБУ стверджує, що блокада зриває обмін заручниками, перешкоджає роботі енергосистеми та має ознаки правопорушення.
  • Прокуратура передала до суду справу за звинуваченням ватажка "ЛНР" Плотницького та двох його спільників у знищенні військово-транспортного літака Іл-76, збитого в Луганському аеропорту 14.06.14.

Україна й світ

  • Представник України при ООН Єльченко направив Генеральному секретарю лист з вимогою вплинути на Росію та припинити бойові дії в Авдіївці. МЗС України закликав міжнародних партнерів посилити дипломатичний тиск на Росію з метою припинення ескалації військових дій на Донбасі та запобігання гуманітарної катастрофи.
    Президент Порошенко перервав візит до Німеччини та доручив скликати в Мінську екстрене засідання тристоронньої групи з метою припинення бойових дій в Авдіївці. За словами Порошенка, ситуація в місті межує з гуманітарною катастрофою.
    Канцлер Німеччини Меркель визнала, що режим припинення вогню на Донбасі не діє.
  • ЗМІ повідомили, що президента Сирії Асада шпиталізовано у важкому стані після перенесеного інсульту.

Тренди

  • Брат колишнього президента Польщі Качиньський заявив, що майбутнє відносин між Україною та Польщею залежить від ставлення держави до діяльності УПА. Таким чином, спробу Росії вбити клин у відносини Польщі та України слід визнати успішною.
  • Ситуація зі львівським сміттям продовжує загострюватися. Яворівська райрада виступила проти виділення ділянки під розміщення полігону та сміттєпереробного заводу для львівських твердих побутових відходів на його території. Львівський апеляційний суд визнав протиправною бездіяльність мера Садового та виконкому Львівської міськради при ліквідації наслідків пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, де в червні 2016 року загинули 3 рятувальників. Позиції мера в місті поки що міцні, проте центральна влада робить усе, аби знизити рейтинг Садового та його політичної сили – Об'єднання "Самопоміч".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment