January 09, 2017

08.01.2017: Україна у цілому впоралася з негодою

Україна у цілому впоралася з негодою
Україна у цілому впоралася з негодою

Головні події і теми доби 08.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна у цілому впоралася з негодою.
  • Ситуація на Донбасі не поліпшується.
  • Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що процес об'єднання українських церков уже почався.

В Україні

  • Попри морози та снігопади, що тривають, ситуація на дорогах країни покращилася, хоча надходить безліч повідомлень про аварії. У Львові з ранку через морози майже 80 % автобусів не вийшли на маршрути. Залізниця, у цілому, впоралася з негодою, проте деякі потяги прибули із запізненням. Служба із надзвичайних ситуацій повідомила про поступове відновлення електропостачання населених пунктів.
  • Нафтогаз готовий до провокацій з російської сторони з метою дискредитації транзитних можливостей України. За повідомленнями прес-служби, у підземних газових сховищах накопичено достатньо газу для забезпечення транзиту й проходження опалювального сезону.

Війна

  • За попередню добу у ході обстрілів бойовиків поранені троє українських військовослужбовців. Штаб антитерористичної операції зафіксував понад 50 випадків порушення режиму тиші всією лінією фронту, у тому числі, обстріли із важкої артилерії позицій українських військ під Маріуполем. Поблизу Красногоровки внаслідок мінометного обстрілу загинула місцева мешканка. Командування української армії повідомило про трьох бійців, що зникли без вести.

Україна й світ

  • Американські сенатори-республіканці Грем і Маккейн закликали новообраного президента Трампа адекватно відреагувати на спробу втручання Росії до процесу виборів шляхом хакерських атак на сервери Демократичної партії. Сенатори наполягають на застосуванні до Росії заходів, які змусять її заплатити високу ціну за свої дії. У доповіді розвідки про кібератаки комісії Конгресу значну роль приділено впливу на американську аудиторію російського телеканалу Russia Today та агентства Sputnik.
    Глава Пентагону Картер вважає, що відповідь на кіберактакі Росії має бути комплексною та включати як військові компоненти, так і кіберзасоби. Президент Обама застеріг від зближення із Росією Республіканську партію, яка має більшість в обох палатах Конгресу. Він визнав, що недооцінив вплив кібератак на демократію. Команда президента Трампа визнала, що за атаками на американські сервери стоїть Росія.
    Єврокомісія заявила про зростання на 20 % спроб втручання у роботу своїх серверів.
  • Росія почала постачання газу до Криму газогоном довжиною 400 км, що прокладений із Краснодарського краю. Введення в дію газогону дозволить запустити ТЕС на півострові, що за деякий час дасть можливість ліквідувати дефіцит електроенергії, що виник після припинення її постачання з України.

Тренди


  • Глава Української православної церкви Київського патріархату митрополит Філарет заявив, що процес створення єдиної православної помісної української церкви вже почався. Він зазначив, що єпархії Московського патріархату поступово переходять до Київського та заявив, що в Україні є дві інституції, які користуються довірою в суспільстві, – церква та армія.

No comments:

Post a Comment