December 24, 2016

23.12.2016: Путін не має наміру відмовлятися від планів знищення України

Путін не має наміру відмовлятися від планів знищення України
Путін не має наміру відмовлятися від планів знищення України

Головні події і теми доби 23.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Путін не має наміру відмовлятися від планів знищення України.
  • Мінфін США ввів додаткові санкції проти Росії.
  • Київська влада продовжує "зачистку" МАФів.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій підписав закон про держбюджет і направив його на затвердження президенту Порошенку. Парламент розпущено на зимові канікули й роботу в округах і комітетах. Пленарні засідання продовжаться 17 січня.
  • Національне агентство із запобігання корупції направило до суду шість протоколів про адміністративне порушення за несвоєчасне подання чиновниками електронних декларацій.
  • Призначено наглядову раду Приватбанку із семи осіб, до якої увійшли менеджери великих зарубіжних банків, заступник міністра фінансів Маркарова та радник глави Нафтогазу Алексєєнко.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 26,26 ₴/$ (-0,02 грн), 27,44 ₴/€ (-0,01 грн), 4,32 ₴/10₽.

Київ

  • Київська влада продовжує "зачистку" міста від кіосків – "малих архітектурних форм" (МАФів), використовуючи ті самі методи, що й чиновники режиму Януковича. Унаслідок зіткнень біля метро "Харківська" п'ятеро людей постраждало. Поліція до процесу знесення МАФів не втручалася.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, унаслідок боїв під Світлодарськом загинуло ще двоє українських військовослужбовців, троє – поранено. За добу українська армія відбила три атаки та зайняла населений пункт Новолуганське, що розташовано в "сірій зоні". За добу зафіксовано 50 випадків порушення режиму припинення вогню військами "республік". У більшості випадків вони застосовували важку артилерію та міномети. Під вогонь систем залпового вогню "Град" потрапило село Сизе Станично-Луганського району поблизу кордону з Росією.
    Українська сторона в Спільному центрі з контролю та комунікації підтвердила, що артилерійські обстріли та атаки з боку бойовиків з півночі припинилися, відповідно до досягнутих в Мінську домовленостей.
  • Міністерство оборони повідомило, що з початку антитерористичної операції статус учасника бойових дій отримали 197 тис. чол. Із початку 2016 роки контракт підписали близько 68 тис. військовослужбовців.
  • Кабмін скасував обмеження на використання міжнародної допомоги для придбання та утримання майна Міністерством у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Україна й світ

  • Міністерство закордонних справ України підтвердило загибель українського громадянина унаслідок теракту в Берліні, де вантажівка врізалася у натовп відвідувачів різдвяного ярмарку.
  • Уряд США ввів додаткові санкції проти Росії через окупацію Криму. До списку санкцій потрапили понад 20 дочірніх підприємств військово-промислового концерну "Алмаз-Антей". До другого списку, пов'язаного з агресією Росії у Сирії, включено топ-менеджерів "Темпбанку" та міністрів сирійського уряду.
  • Президент США Обама підписав законопроект про заборону військової співпраці з РФ і виділення $350 млн на військову допомогу Україні в 2017 році.
  • Російська компанія мобільного зв'язку "Мегафон" купила Mail.ru group. Тепер їй, крім поштового сервісу, належатимуть і дві найбільші російські соціальні мережі – "Однокласники" й "ВКонтакте".
  • Президент РФ Путін дав підсумкову прес-конференцію, на якій тема України була однією з головних. Він підтвердив незмінність курсу Росії щодо Європи та України.
  • Відбулася інавгурація нового президента Молдови Додона. На церемонії був присутній представник президента РФ Рогозін. Додон неодноразово висловлювався про те, що Крим належить Росії.
  • Президент Порошенко повідомив, що в 2017 році відбудеться суд про порушення Росією конвенції з морського права через захоплення та використання шельфу, який прилягає до Криму.

Тренди

  • Ситуація із власниками київських МАФів загострюється. Влада столиці використовує незаконні методи для знищення магазинів і кіосків, які належать або орендуються підприємцями. У знесення беруть участь "тітушки" – напіввійськові формування, до складу яких, як з'ясувалося, входять і переодягнені співробітники поліції. Це пояснює, чому поліція не застосовує до них силу, навіть у разі виникнення бійок. Знесення проходять у нічний час, під час зіткнень відбувається розкрадання товарів із кіосків. Унаслідок сутичок постраждало близько 10 осіб. Застосування владою силових методів може призвести до відповідної реакції з боку підприємців, серед яких є й учасники військових дій. Експерти не виключають навіть застосування вогнепальної зброї. Обстановку розпалює те, що на багатьох місцях зносу незабаром з'являються нові МАФи, що належать особам, близьким до влади й правоохоронних органів.
  • Щорічна прес-конференція Путіна не стала несподіванкою для більшості експертів. Путін продемонстрував, що не збирається відмовлятися від своєї зовнішньої політики, яка принесла йому в 2016 році безліч дрібних і великих перемог. Ставлення до України не змінилося – Путін, як і раніше, називає події на Майдані державним переворотом за підтримки Заходу. Саме Майдан він вважає причиною всіх подальших подій, включаючи окупацію Криму та війну на Донбасі, яка, за його словами, є внутрішньою справою України. Він стверджує, що Україна засилає до РФ диверсантів, що негативно позначається на міждержавних відносинах. Путін відкинув твердження про тортури українських політв'язнів. Він підтвердив, що бюджет наступного року зверстано, виходячи із ціни на нафту $40 за барель, тому може навіть з'явитися грошовий резерв, якщо ціна нафти зростатиме. Він не приховував свого задоволення результатами виборів в США та іншими подіями в Європі й світі. Вірогідно, Путін сподівається на внутрішні деструктивні процеси в Україні, що послаблять її до стану розпаду. З його слів зрозуміло, що він готовий чекати.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment