September 28, 2016

27.09.2016: Порошенко ветував закон про розрив контрактів військовослужбовцями під час "особливого періоду"

Порошенко ветував закон про розрив контрактів військовослужбовцями під час "особливого періоду"
Порошенко ветував закон про розрив контрактів військовослужбовцями 

Головні події і теми дня 27.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко ветував закон про розрив контрактів військовослужбовцями під час "особливого періоду".
  • 29 вересня Верховна Рада звільнятиме суддів.
  • Режим припинення вогню: в результаті обстрілу поранено 3 військовослужбовців.
  • Київ сполохали гарматні залпи.

В Україні

  • Голова парламенту Парубій підписав розпорядження про скликання позачергового засідання для звільнення суддів, які порушили присягу, за поданням президента Порошенко.
  • Президент Порошенко ветував закон про право військовослужбовців розривати контракти під час "особливого періоду". За словами заступника начальника Генерального штабу Талалая, звільнення контрактників може спричинити негативні наслідки для обороноздатності країни.
  • Міністерство оборони вважає, що в сьомий хвилі мобілізації поки що немає необхідності.
  • Головою Херсонської облради став представник партії "Батьківщина" Мангер
  • Власник телеканалу "112" оформляє політичний притулок в Бельгії через "політичний тиск в Україні".
  • Національна комісія з регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг знову підвищила ціни на електроенергію для промислових споживачів з 1 жовтня в середньому на 10%. Таке рішення неминуче призведе до зростання вартості товарів для населення.
  • Нафтогаз запропонував перейти на нову формулу обліку газу - не в кубометрах, а в одиницях енергії - в кіловат-годинах, починаючи з другого кварталу 2017 року.
  • Міністерство фінансів розмістило на аукціоні державні облігації на суму понад 5 млрд грн з терміном погашення 7 років під 6,5% річних. Короткострокові облігації інвесторів не зацікавили.
  • Міжнародні резерви НБУ становлять $ 14,5 млрд і можуть зрости до $ 15,5 млрд після продажу єврооблігацій, що їх було випущено під кредитні гарантії США. На відміну від грошей кредиту МВФ, які можуть бути використані тільки в якості стабілізатора валютного ринку, гроші від кредиту США, за словами чиновників уряду, буде спрямовано "на соціальну підтримку найбільш вразливих категорій населення України".
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 25,83 ₴ / $ (-0,07 грн), 28,98 ₴ / € (-0,19 грн), 4,06 ₴ / 10₽ (+0,02 грн). НБУ купив на аукціоні у комерційних банків $ 10,7 млн, пропозиція становила понад $ 20 млн.

Війна

  • Обстріли бойовиками українських позицій не припиняються. За добу штаб АТО зафіксував 35 випадків порушення режиму припинення вогню. По всій лінії фронту, включаючи ділянки для розведення, визначені мінською "рамковою угодою", бойовики вели обстріли зі стрілецької зброї та гранатометів. В Авдіївці в результаті мінометного обстрілу поранено 3 військовослужбовців. Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Гарбуз стверджує, що жителі Станиці Луганської, яку було обрано в якості однієї з ділянок розведення військ, готові виставити пікети проти відведення української армії. За його словами, такі дії призведуть до втрати стратегічно важливого населеного пункту - великого транспортного вузла. Представник України на мінських переговорах Марчук запевняє, що відведення військ буде проводитися синхронно під контролем ОБСЄ, всі ці ділянки заміновані, і армія може негайно повернутися на позиції в разі загострення ситуації.
  • Міністерство оборони заявило, що всю військову техніку, пошкоджену в ході боїв на Донбасі, вже відновлено ​​та передано до військ.

Україна й світ

  • У Фінляндії в результаті експерименту було встановлено, що малайзійський авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою російського комплексу "Бук-М1" з території, контрольованої бойовиками. Найближчими днями буде оприлюднено звіт міжнародної комісії з розслідування катастрофи МН17. Джерела, наближені до прокуратури Нідерландів, стверджують, що він підтвердить, що лайнер був збитий з російського зенітно-ракетного комплексу.
  • На саміті в Братиславі голова Європарламенту Шульц і президент Єврокомісії Юнкер підтвердили, що Євросоюз перебуває в глибокій "екзистенційній кризі", однак такий стан ще не став катастрофою. Шульц і Юнкер розкритикували позицію східноєвропейських країн, які відмовилися від солідарного перерозподілу біженців. За їхніми словами, ці країни згадують про солідарність тільки тоді, коли потребують фінансової підтримки або відчувають російську загрозу.

Тренди


  • Жителів столиці злякали залпи гармат, які, як пояснила речник СБУ Гітлянська, були "підготовкою до заходів із вшанування жертв Другої світової війни та загиблих в Бабиному Яру" на честь президента Ізраїлю, який перебував у Києві. Багато учасників бойових дій та переселенці змушені були падати на землю і шукати укриття. Влада ігнорує факт війни,що триває, і веде себе так, ніби на сході "антитерористична операція" вже завершилася.
  • Відповідно до змін до закону про судоустрій і статус суддів з 1 жовтня "порушення присяги" перестає бути підставою для звільнення суддів. Громадські активісти звернули увагу на те, що до цього ж терміну мають бути внесені електронні декларації про доходи. Це викликало масові звільнення суддів за власним бажанням. На думку активістів, звільнення дозволить суддям піти від відповідальності за доходи, які неможливо пояснити. Президент, таким чином, разом з такими, що порушили присягу судді, виводить з-під відповідальності суддів, які отримували корупційні доходи, і показує, що доля суддів - повністю в його руках.
  • Голова Державної фіскальної служби Насіров стверджує, що всі завезені в Україну смартфони iPhone 7 - нелегальні і несертифіковані, а люди, які їх купили - злочинці. Насіров ігнорує законодавство, яке дозволяє ввезення на територію України громадянами не більше 2-х телефонів та продукції, вартістю до $ 10 тис. Подібні заяви викликали в минулі роки шквал обшуків в інтернет-магазинах з вилученням не тільки смартфонів, але й іншої техніки компанії Apple. Цю продукцію не було повернуто продавцям, і вона активно використовувалася в особистих цілях працівниками правоохоронних органів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment