August 25, 2016

24.08.2016: Україна відсвяткувала 25-річчя незалежності

Україна відсвяткувала 25-річчя незалежності
Україна відсвяткувала 25-річчя незалежності

Головні події і теми дня 24.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відсвяткувала 25-річчя незалежності.
  • У Миколаївській області натовп намагався лінчувати поліціянтів, які вбили місцевого жителя.
  • У святковий день на Донбасі загинув військовослужбовець.

В Україні

  • У Києві на честь 25-річчя Незалежності було проведено військовий парад.
  • У центрі столиці відбулася "Хода нескорених", в якій взяли участь бійці добровольчих батальйонів, родичі загиблих під час бойових дій на Донбасі та героїв Небесної сотні.
  • У Миколаївській області співробітники поліції під час затримання вбили місцевого жителя. На його тілі виявлено сліди побоїв. Натовп спробував взяти райвідділ штурмом.

Війна

  • Бойовики "ДНР", "ЛНР" та окупаційні війська відзначили свято української незалежності потужними обстрілами позицій із важкої артилерії усією лінією фронту в Донецькій і Луганській областях. Житлові квартали Авдіївки були обстріляні з танків. За офіційними даними, від прямого попадання в бліндаж в районі Зайцевого загинув військовослужбовець, ще один – важко поранений.

Україна та світ

  • За результатами переговорів президентів Польщі та України підписано декларацію про наміри щодо спільних дій. Президент Дуда пообіцяв допомогу Україні в проведенні реформ. Він зазначив, що приклад України показує, яку ціну доводиться платити за свободу. Дуда висловився за розширення меж ЄС, зміцнення єдності Заходу й сил НАТО. Президент Порошенко заявив, що всі недомовленості між країнами буде усунено.
  • Під час потужного землетрусу у центральній Італії загинули майже 250 людей. Серед постраждалих українців немає.
  • ЄС привітав Україну з Днем незалежності та запевнив що продовжуватиме підтримувати реформи та розширювати партнерство в рамках угоди про асоціацію.
  • Прем'єр-міністр Естонії Тааві Рийвас заявив, що Європа має виявляти єдність щодо антиросійських санкцій і не забувати про агресію Росії в Україні. Він підкреслив, що РФ не готова до мирного врегулювання конфлікту й не виконує мінські домовленості.

Тренди


  • Президент Порошенко доручив МЗС опрацювати ініціативи зі створення міжнародного механізму деокупації Криму. Колишній глава адміністрації президента Медведчук, кум президента РФ Путіна, заявив, що Україна відштовхнула від себе жителів півострова, що призвело до визнання ними анексії. Медведчук стверджує, що українська влада не має стратегію повернення Криму, тому очікувати його деокупації не варто. На думку експертів, Україна має перехопити ініціативу у Росії. Для цього потрібно подати позов до Міжнародного суду ООН з приводу окупації української території та ініціювати створення робочої групи з врегулювання конфлікту, дотримання прав людини та прав корінного народу – кримських татар. Крім того, необхідно фіксувати фінансові, економічні, культурні втрати для пред'явлення рахунку агресору після деокупації. Усі експерти констатують, що зусилля українського керівництва в протидії російській агресії в Криму явно недостатні.
  • Убивство місцевого жителя співробітниками поліції у Миколаївській області змусило громадянське суспільство провести паралелі з подіями у Врадіївці 2013 року. Більшість реформ в Міністерстві внутрішніх справ проведено тільки на папері, а "атестація" була формальною, оскільки більшість одіозних співробітників міліції продовжують службу в новій поліції.

No comments:

Post a Comment