August 22, 2016

15—21 серпня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 15—21 серпня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Система електронних декларацій так і не запрацювала – НАБУ і Генпрокуратура "помирилися" – Україна може обійтися без імпорту газу з Росії – Гривня продовжує падіння – Ситуація на Донбасі знову загострилася – Українська корупція впливає на передвиборну кампанію США – Україна залишилася на 31-му місці в заліку Олімпіади
Електронне декларування доходів держслужбовців не працює
Після скандального рішення глави Національного агентства по запобіганню корупції (НАЗК) Корчак про запуск системи електронного декларування доходів чиновників вона так і не запрацювала, попри те, що першого дня в неї були внесені кілька декларацій. Держспецзв'язку вважає наразі неможливою сертифікацію реєстру електронних декларацій через неліквідовані помилки в системі. Атестат Держспецзв'язку є гарантією фіксації порушення закону держслужбовцями при заповненні декларацій.
Система електронного декларування не працює
Система електронного декларування не працює
Представництво ЄС в Україні заявило про своє розчарування запуском системи електронного декларування доходів українських чиновників без обов'язкової сертифікації. Правозахисники з міжнародної організації Transparency International переконані, що керівники НАЗК і Держспецзв'язку мають бути відправлені у відставку за провал запуску системи.
Прем'єр-міністр Гройсман закликав у найкоротші терміни атестувати систему. Він заявив, що агентство з питань держслужби проводить службову перевірку за фактом зриву сертифікації. У загальному підсумку НАЗК прийняло рішення про прийом декларацій із 1 вересня 2016 року. До цього моменту повинна бути проведена атестація системи Державною службою спецзв'язку і захисту інформації.
Видання "Українська правда" звинуватило у зриві сертифікації декларування секретаря РНБО Турчинова, оскільки голова НАЗК Корчак і керівник Держспецзв’язку є його "креатурами".
Депутати Верховної Ради від правлячої коаліції провели прес-конференцію, на якій заявили про злом системи захисту електронного декларування та внесення до реєстру підроблених декларацій. За словами співробітника компанії "Міранда", яка розробила програмне забезпечення, депутати використовували легальні тестові ключі для подачі дубліката декларації, але після запуску системи в експлуатацію така можливість буде вимкнена. Про відсутність факту злому системи заявило і представництво Програми розвитку ООН. Підприємство Укрспецсистеми, підрозділ Держспецзв'язку, спростувало видачу тимчасових ключів заступникові голови Національного агентства щодо запобігання корупції (НАЗК) Рябошапці та іншим особам і заявило, що наявність підроблених декларацій у системі свідчить про відсутність у ній достатніх засобів захисту інформації.
Аналітики вважають, що влада намагається імітувати проведення реформ і всіляко перешкоджає впровадженню реальних механізмів контролю суспільства за нею. Зрив упровадження електронного декларування показав, що Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) не зацікавлене в такій системі. Міжнародна спільнота уважно стежить за діями української влади. Електронне декларування доходів було однією з основних вимог для продовження співпраці з міжнародними фінансовими донорами. Реакція посла США Пайєтта була показовою - він заявив, що Україна не потребує додаткових траншів кредиту МВФ. Після фактичного провалу президент Порошенко зажадав запустити систему до 1 вересня, проте позиція органу сертифікації свідчить про можливий зрив і цієї дати.

НАБУ і Генеральна прокуратура "помирилися"

Відкрите протистояння між Генеральною прокуратурою і Національним антикорупційним бюро притихло після втручання президента Порошенка.
15 серпня голова НАБУ Ситник заявив, що співробітники Генпрокуратури викрали і протягом 11 годин допитували працівників бюро. Він уважає твердження СБУ про корупцію в його відомстві "смішними", а дії спецслужби - тиском на бюро. Ситник повідомив про відкриття кримінального провадження проти співробітників Генпрокуратури, які брали участь у "викраденні". Прес-служба СБУ заявила, що відомство не бере участі у війнах між правоохоронними структурами. Згідно із заявою СБУ, робота співробітниці НАБУ, за яку її хочуть притягти до відповідальності, не є викладацькою, а діяльність здійснювалася у робочий час.
18 серпня після зустрічі з президентом генеральний прокурор Луценко повідомив, що розслідування інцидентів між співробітниками НАБУ і Генпрокуратури буде вести СБУ, однак процесуальне керівництво справою здійснюватиме його заступник Стрижевська. Луценко стверджує, що спецпідрозділи різних служб будуть інформувати один одного, щоб уникати непорозумінь. За його словами, крім закону, існують політичні і моральні домовленості керівників правоохоронних структур.
Така заява з вуст глави органу, що здійснює нагляд за дотриманням законності, звучить як визнання того, що виконання законів не є обов'язковим для правоохоронних органів. Більшість експертів уважають, що протистояння між силовими структурами продовжиться, але матиме інші форми і з часом спалахне знову.

Україна готова обійтися без російського газу

Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що закупівлі газу в Росії поки не плануються у зв'язку з відмовою Газпрому підписувати додаткову угоду. Він повідомив, що слухання взаємних позовів Газпрому і Нафтогазу у Стокгольмському арбітражному суді заплановано на листопад, і висловив переконання, що справу виграє Україна.
Глава Нафтогаза Коболєв
Глава Нафтогаза Коболєв
Однією з претензій Газпрому є несплата за постачання газу на окуповану територію "донбаських республік". Тільки протягом 1 півріччя 2016 років через неконтрольований українською владою кордон було поставлено 1,2 млрд м³ газу. Нафтогаз офіційно не імпортував газ із Росії і відмовився оплачувати постачання в "ДНР" та "ЛНР".
Антимонопольний комітет має намір стягнути з Газпрому 84 млрд грн штрафу за неконкурентні дії на ринку транспортування природного газу. Судове рішення про стягнення штрафу з Газпрому було підтверджено апеляційним судом ще у квітні.
Для "комфортного" проходження опалювального сезону в підземних сховищах повинно бути накопичено 14,5 млрд м³ газу. До середини серпня закачано 11,7 млрд м³, в основному, за рахунок газу внутрішнього видобутку.
Коболєв прогнозує, що прибуток Нафтогазу за підсумками року складе більш ніж 19 млрд грн, на противагу збиткам попередніх років. Прем'єр-міністр Гройсман уважає, що частина прибутку має бути використана на проведення геологорозвідувальних робіт для збільшення власного видобутку, що дозволить Україні згодом стати незалежною від імпорту.

Гривня продовжує падіння

Протягом тижня гривня продовжувала падіння. Офіційний курс щодня втрачав по кілька копійок стосовно долара і до п'ятниці досяг значення 25,26 грн / $. На чорному ринку готівкові долари продавали дорожче 26 грн. Попит на валюту на міжбанківському ринку стабільно перевищує пропозицію. Аукціон, оголошений НБУ в п'ятницю для купівлі $ 30 млн, не відбувся через відсутність пропозицій.
Курс гривні стрімко падає
Курс гривні стрімко падає
Українське керівництво дуже розраховує на черговий транш кредиту від МВФ, що автоматично призведе до поліпшення інвестиційної привабливості і розблокує надання фінансових гарантій від США та інших міжнародних донорів. Міністр фінансів Данилюк заявив, що рішення щодо виділення траншу має бути прийнято наприкінці серпня або на початку вересня. Однак настрій української влади помітно зіпсувався після заяви "під завісу" посла США Пайєтта. Він стверджує, що Україна зараз не потребує грошей МВФ, оскільки курс гривні стабільний, а резерви НБУ - достатні. Пайетт уважає, що Україна повинна виконувати вимоги МВФ та інших кредиторів і проводити реформи, а не розраховувати на зовнішні позики.
Президент Порошенко спробував скорчити хорошу міну при поганій грі, повідомивши в Харкові, що він домовився про виділення "потужної фінансової подушки" від ЄС у вигляді траншу, однак ця заява не підкріплена реальними документами і переговорами. Більшість експертів згодні між собою, що головною причиною відмови Заходу від фінансової допомоги Україні є відсутність боротьби з корупцією і затягування із проведенням реформ.

На Донбасі знову гаряче

Ситуація на Донбасі знову різко загострилася, зростає кількість порушень режиму припинення вогню. Бойовики скрізь використовують важку артилерію. Інтенсивному обстрілу піддаються промислова зона Авдіївки, населені пункти в околицях Донецька і на світлодарському виступі, а також житлові квартали Мар'їнки, Станиці Луганської і Зайцевого. Розвідка повідомляє про безперервне постачання боєприпасів і важкої військової техніки на територію "республік" залізничним транспортом.
Українська армія щодня зазнає втрат убитими і пораненими, при цьому спостерігачі на окупованій території повідомляють про велику кількість загиблих і тяжкопоранених серед бойовиків і російських військових.
Президент Порошенко оголосив, що в разі загострення ситуації на Донбасі Україна буде змушена запровадити воєнний стан. Він не виключив імовірності початку повноцінного російського вторгнення. За словами Порошенка, Росія збирається використовувати провокації на Донбасі для зриву Мінських переговорів.
За оцінками експертів, сил, зосереджених на передовій, для масованого наступу російських військ явно недостатньо, особливо без підтримки авіації.

Українська корупція впливає на передвиборчу кампанію в США

Національне антикорупційне бюро повідомило про наявність у матеріалах "чорної бухгалтерії" Януковича відомостей про виплати Манафорту, радникові кандидата в президенти США Трампа. The New York Times заявило про те, що Манафорту виплачувалися незаконні мільйонні гонорари. Крім того, в корупційних виплатах засвітилися ведучий одного з рейтингових американських ток-шоу Ларрі Кінг і ряд фірм США, які проводили піар-компанію Партії регіонів. Міністерство юстиції США і ФБР оголосили про розслідування участі американських компаній і громадян, у тому числі Манафорта, в корупційних діях колишнього президента України Януковича.
Трамп і Манафорт
Трамп і Манафорт
Результатом викриттів стало оголошення про вихід Манафорта зі складу команди Трампа. При цьому Трамп удав, що вихід Манафорта із передвиборного штабу не є для нього чимось суттєвим, а низка політичних оглядачів стверджують, що політтехнолог і надалі братиме участь у передвиборній кампанії як залучений експерт. Деякі аналітики вважають, що противники Трампа будуть розкручувати тему "московсько-київського сліду", що зрештою може вплинути на результати президентських виборів.

Україна залишилася на 31-му місці в заліку Олімпіади

Україна на Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро виступила вкрай невдало. У загальному заліку українські спортсмени завоювали 11 медалей, з яких усього 2 - золотих, що дозволило в загальному заліку посісти 31-е місце.
Україна невдало виступила на Олімпіаді у Ріо
Україна невдало виступила на Олімпіаді у Ріо
Найкращим для українського спорту став 2008 рік, коли було завойовано 27 медалей, з яких 7 - золоті, що дозволило зайняти 11-е місце в загальному заліку. На Олімпіаді 2012 року в Лондоні українці отримали 19 медалей, 6 із яких були найвищого ґатунку, і загальне 14-е місце.

На думку більшості спостерігачів, результати виступу збірної показують ставлення держави до розвитку спорту, як професійного, так і аматорського. Уряд повністю ігнорує розвиток масового та молодіжного спорту, який готує базу для появи професійних спортсменів. При цьому в Україні існує ціле міністерство для "управління" спортом.

No comments:

Post a Comment