August 12, 2016

11.08.2016: Криза навколо Криму посилюється

Криза навколо Криму посилюється
Криза навколо Криму посилюється

Головні події і теми дня 11.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Криза навколо Криму посилюється.
  • Уряд намагається відновити роботу ОПЗ.
  • Антикорупційна прокуратура почала розслідування щодо нецільового використання коштів на проект "Стіна".

В Україні

  • Президент Порошенко визнав неприпустимим перенесення дати запуску електронного декларування доходів, наміченого на 15 серпня, незважаючи на "сирість" закону й недосконалість програмного забезпечення.
  • Через події навколо Криму СБУ встановила рівні терористичної загрози: для Криму, Донецької та Луганської областей  – "червоний"; для Запорізької, Херсонської, Харківської, Чернігівської, Сумської – "жовтий"; для Дніпропетровської, Закарпатської Рівненської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Київської областей і Києва – "синій"; для інших регіонів – "сірий". Президент Порошенко віддав наказ про посилення охорони стратегічних об'єктів і приведення в посилену боєготовність військ і підрозділів силових структур на півдні Херсонської і Запорізької областей, а також у зоні проведення антитерористичної операції.
  • Роботу Одеського припортового заводу (ОПЗ) зупинено в зв'язку з відключенням подачі газу через борги перед підприємством Укртрансгаз. Фонд держмайна провів засідання наглядової ради заводу з метою відновлення його роботи та запобігання аварійної ситуації. Для цього буде укладено новий договір з Нафтогазом про постачання природного газу в серпні. Прийнято рішення про реструктуризацію кредиту Укргазбанку та перенесення терміну його погашення на кінець 2016 року, а також про проведення 15 вересня загальних зборів акціонерів. Конкурс із продажу ОПЗ у липні 2016 року було провалено через відсутність заявок на покупку. Фонд держмайна сподівається продати підприємство восени, оскільки планові надходження від приватизації включені до держбюджету.
  • Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний висновок щодо подій під Верховною Радою 31 серпня 2014 року, у ході яких загинули 4 бійців Національної гвардії, ще 150 – були поранені.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) почала розслідування нецільового витрачання бюджетних коштів на проект "Стіна". Колишній прем'єр-міністр Яценюк 2014 року затвердив план заходів зі зведення інженерних споруд на державному кордоні з Росією. На проект було асигновано 4 млрд грн, більша частина з яких уже витрачена.
  • Суддя Чаус, обвинувачений у хабарництві, не з'явився на допит до САП. Слідчі провели обшук у будинку Чауса та вилучили його закордонний паспорт. Глава Національного антикорупційного бюро Ситник стверджує, що Чаус не зможе виїхати за межі України.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що рішення про виділення наступного траншу кредиту буде прийнято радою директорів МВФ наприкінці серпня.
  • НБУ утримує курс гривні стабільним: 24,85 ₴/$ (+0,03), 27,71 ₴/€ (-0,04 грн), 3,83 ₴/10₽. На міжбанківському ринку курс національної валюти опускався нижче 24,94 грн/$.

Війна

  • У ході боїв, за офіційними даними, загинув 1 військовослужбовець, 4 – поранені. За даними розвідки, Росія продовжує інтенсивне перекидання військової техніки, боєзапасів та пального на Донбас залізничним транспортом.

Україна й світ

  • Українського громадянина Панова, якого ФСБ звинуватило в організації терактів в Криму, російський суд заарештував на 2 місяці. У мережі Інтернет поширено відео зі свідченнями Панова. На обличчі Панова видно сліди побоїв.
    МЗС звернулося з проханням до місії ОБСЄ про збільшення кількості спостерігачів на адміністративному кордоні з Кримом. Президент Порошенко розпорядився організувати його телефонні переговори з президентом РФ Путіним і лідерами Франції і Німеччини.
    Путін провів нараду Ради Безпеки Росії щодо ситуації у Криму та "запобігання української терористичної загрози". МЗС Росії заявило, що збитки, завдані РФ і загибель російських військовослужбовців не залишаться без наслідків.
    Поблизу пунктів пропуску зафіксовано збільшення російського військового контингенту та посилення активності польотів військової авіації і безпілотників. На півночі півострова окупаційна влада "тимчасово" відключили доступ до мережі Інтернет.
    На сайті Верховної Ради опубліковано звернення деяких парламентаріїв до світової спільноти із закликом не допустити нового витка агресії Росії.
    Посол США Пайетт стверджує, що санкції з Росії не буде знято до повернення півострова Україні. Він підкреслив, що Росія часто робить заяви, які не відповідають дійсності, намагаючись відвернути увагу від власних порушень міжнародного права.
    На думку російських і українських експертів, метою Путіна є зняття санкцій з Росії і виключення України із чотиристороннього формату переговорів шляхом звинувачення її у тероризмі.
    У Нью-Йорку відбулося екстрене закрите засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації у Криму. Посол України в ООН Єльченко зажадав від Росії доказів "терору України". На засіданні було підтверджено вимогу про повагу територіальної цілісності та незалежності України. Резолюцію не було прийнято через РФ, яка застосувала право вето.

Тренди

  • 17 червня закінчився термін, установлений Нацбанком для комерційних банків для нарощування статутного капіталу до 120 млн грн. До початку серпня вимогу про докапіталізацію не виконали 6 банків. 21 червня НБУ заявив, що власниками 5 дрібних банків із 22 не виконані умови нарощування капіталу, і керівництво регулятора продовжує переговори із менеджментом цих банків.
    НБУ в квітні переглянув графік збільшення статутного капіталу банків. Спочатку передбачалося, що до кінця 2016 року він має зрости до 300 млн грн. Однак більшість дрібних банків однозначно не зможуть виконати цю вимогу. Тому до 17 червня банки мають збільшити капітал до 120 млн грн, до 11 липня 2017 року – до 200 млн грн, і в подальшому – щорічно збільшувати його на 100 млн. грн.
  • На думку деяких експертів, ситуація з договором про розподіл продукції з Юзівській площі нагадує історію з кримським шельфом, який було віддано внаслідок непрозорого конкурсу компанії "Vanco Прикерченська". Після виходу з угоди компанії Shell за підсумками нового конкурсу права на розробку родовища в Північному Донбасі здобула компанія Yuzgaz із Нідерландів. Її засновано за кілька тижнів до проведення конкурсу, який відбувся без оголошення та презентації. Експерти вважають, що нинішній договір – лише спроба "застовпити" ділянку до кращих часів з метою подальшого перепродажу.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment