August 06, 2016

05.08.2016: Генпрокуратура провела обшук у НАБУ

Генпрокуратура провела обшук у НАБУ
Генпрокуратура провела обшук у НАБУ

Головні події і теми дня 05.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура провела обшук у НАБУ.
  • Секретар РНБО Турчинов продемонстрував роботу Головного ситуаційного центру.
  • Нафтогаз показав прибуток майже в $1 млрд за підсумками першого півріччя.
  • У Бразилії відкрилися Олімпійські ігри.

В Україні

  • Секретар РНБО Турчинов продемонстрував пресі Головний ситуаційний центр. Він повідомив, що такі центри створено в органах сфери безпеки та оборони, а також у всіх обласних держадміністраціях. За словами Турчинова, у конфлікті з Росією можливі два основні сценарії – відкрита широкомасштабна агресія РФ або тліючі "гібридні" бойові дії на Донбасі з одночасним розгойдуванням ситуації усередині країни. Секретарь РНБО заявив, що у війні з Росією Україні потрібно розраховувати на власні сили. Відмова Заходу від постачання зброї служить додатковим сприятливим чинником для агресора. Турчинов стверджує, що при загостренні ситуації на Донбасі буде оголошено негайну мобілізацію.
  • Нафтогаз звітував про отримання в І півріччі 2016 року 21,8 млрд грн чистого прибутку. Валовий прибуток склав 34,3 млрд грн, із яких 18,8 млрд грн – за транзит газу з Росії до Європи та 12,9 млрд грн – доходи від оптової торгівлі природним газом.
  • Міністерство економічного розвитку пропонує скасувати адміністративне регулювання цін на продукти з 15 серпня. Тестовий режим має триватиме 3 місяці, протягом яких відстежуватиметься динаміка роздрібних цін на продукти, а потім буде прийнято остаточне рішення про відновлення або скасування регулювання. До переліку продуктів, надбавка на які не може перевищувати 15 % понад ціни виробника, входять борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, свинина, м'ясо птиці, яйця, варені ковбаси, молоко, сир, сметана, масло вершкове.
  • Генеральна прокуратура протягом 7 годин проводила обшук в приміщенні Національного антикорупційного бюро. Генеральний прокурор Луценко заявив, що обшук і виїмка документів здійснені за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов.
  • Державна фіскальна служба звітувала про перевиконання індикативних показників із надходження податків за 7 місяців. Загальна сума надходжень до зведеного бюджету становила 352,4 млрд грн, що на чверть більше, ніж за такий самий період 2015 року. Надходження єдиного соціального внеску (ЄСВ) на державне соціальне страхування скоротилося на 28 % за рахунок зменшення ставки, проте не стало катастрофою завдяки зростанню фонду оплати праці. При цьому збільшено зарплати працівникам лише частини підприємств, решта направили вивільнені кошти на фінансування поточної виробничої діяльності.
  • НБУ повідомив про зростання дефіциту платіжного балансу країни в першому кварталі 2016 року до 11 млрд грн. За аналогічний період 2015 року було зафіксовано профіцит у 12,2 млрд грн. Дефіцит було покрито за рахунок випуску облігацій державної позики.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,81 ₴/$, 27,67 ₴/€ (+0,04 грн), 3,78 ₴/10₽ (+0,04 грн). За повідомленням НБУ, золотовалютні резерви протягом липня збільшилися на $94 млн і перевищили $14 млрд.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі йдуть запеклі локальні бої на околицях Донецька, у тому числі у промисловій зоні Авдіївки. Бойовики обстрілюють українські позиції усією лінією бойових дій із застосуванням важкої артилерії. Розвідка повідомляє про зосередження великих ударних з'єднань російських військ поблизу лінії фронту й державного кордону з Україною. Безпілотники ОБСЄ зафіксували розташування важкої техніки та артилерії бойовиків у житлових кварталах Дебальцевого та Новогригорівки. Спостерігачі на місцях повідомляють, що обстріли Мар'їнки та Красногорівки ведуться з артилерії і танків, що розташовані у житловому секторі Петровського району Донецька.
    За офіційними даними, у ході обстрілів поранено 2 військовослужбовців.
  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій Черниш стверджує, що розпочати мовлення на окуповану територію заважає чинне законодавство. Крім того, за його словами, "ДНР" і "ЛНР" протидіятимуть мовленню за допомогою засобів радіоелектронної боротьби. Власникам каналу буде невигідно транслювати сигнал через відсутність комерційної вигоди від мовлення. Черниш допускає відновлення пасажирського залізничного сполучення з окупованою територією, хоча "єдиної політичної позиції із цього питання немає".

Україна й світ

  • Помічник президента Путіна Ушаков підтвердив, що Росія наполягає на прийнятті Україною як посла одіозного співробітника спецслужб Бабича. МЗС України не відмовилося остаточно від узгодження (агремана) нового посла. Директор політичного департаменту МЗС України Макєєв заявив, що Росію в Україні представлятиме тимчасовий повірений у справах.
  • У Ріо-де-Жанейро відкрилася літня Олімпіада-2016.

Тренди

  • Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) здійснювали прослуховування фігурантів справи про крадіжку цукру із держрезерву за участі працівників прокуратури. НАБУ не має можливості самостійно знімати інформацію з каналів даних, а робить це за рішенням суду на технічній базі СБУ. Генеральний прокурор Луценко звинуватив детективів антикорупційного бюро, які надали завідомо неправдиві номера телефонів, у несанкціонованому прослуховуванні розмов приватних осіб. Глава НАБУ Ситник стверджує, що рішення суду, згідно з яким Генпрокуратура вилучила документи та носії інформації, було незаконним, а його відомство було готове надати всі необхідні речові докази без обшуку. Луценко заявив, що НАБУ не має бути недоторканним для перевірок, а глава антикорупційної прокуратури Холодницький пообіцяв не вигороджувати детективів, якщо вони порушили закон. "Розбірки" між силовими структурами сталися в момент відсутності президента Порошенка в Україні.
    На думку експертів, обшук у НАБУ, проведений Генеральною прокуратурою з подачі СБУ, свідчить про серйозні проблеми в правоохоронній системі та зіткнення інтересів різних відомств у розподілі грошових потоків і сфер впливу. Рівень довіри до правоохоронної системи вкрай низький, тому будь-які дії СБУ, НАБУ, Генпрокуратури розглядаються громадянами як корупційний перерозподіл влади, який не має до боротьби із корупцією та злочинністю жодного стосунку. Депутат Лещенко заявив, що спецслужби регулярно прослуховують телефони приватних осіб, у тому числі й депутатів, без рішення суду.
  • Вища рада юстиції не спромоглася звільнити суддю Луценка, який брав участь у репресіях проти учасників Автомайдану, хоча було встановлено, що його рішення мали необ'єктивний та упереджений характер. Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький звинуватив генерального прокурора Луценка в необґрунтованому закритті справи проти харківського судді-хабарника, проти якого було зібрано достатньо доказів провини. Факти свідчать, що корумповані співробітники правоохоронної системи та судді впевнені, що їм нічого не загрожує, оскільки відчувають підтримку у вищих ешелонах влади.
  • Джерела в органах влади повідомляють, що прем'єр-міністр Гройсман відсутній на території України, президент Порошенко перебуває із візитом у країнах Південно-Східної Азії, а парламент, уперше з 2014 року, пішов на канікули. На кордонах країни посилюється угрупування російських військ, на Донбасі посилюються бої. Відсутність на місці керівництва безпосередньо загрожує безпеці держави.
  • Згідно із розслідуванням кореспондента видання "Лівий берег", європейські військово-промислові компанії продовжують постачання до Росії військового обладнання й товарів подвійного призначення, обходячи санкції за допомогою юридичних процедур і продажу техніки фірмам третіх країн, які слугують "прокладками" для закупівлі російськими компаніями.
    Схеми за участі іноземних фірм-посередників використовують для постачання до Росії також й українські оборонні підприємства, продукція яких є критично важливою для виробництва російських озброєнь. При цьому керівництво ЄС і влада України закривають очі на факти фактичної допомоги агресору.
  • Фінансові експерти вважають, що відмова більшості українських банків від введення єдиного банківського ідентифікатора IBAN тягне за собою збереження високих ставок комісії за міжнародні перекази й не стимулює розширення міжнародного бізнесу українськими підприємствами. Україна офіційно не приєдналася до системи IBAN, що робить його обов'язковим для здійснення транскордонних платежів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment