August 05, 2016

04.08.2016: Насалик вважає, що Україна не зможе обійтися без вугілля з ОРДЛО

Насалик вважає, що Україна не зможе обійтися без вугілля з ОРДЛО
Насалик вважає, що Україна не зможе обійтися без вугілля з ОРДЛО

Головні події і теми дня 04.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Насалик вважає, що Україна не зможе обійтися без вугілля з ОРДЛО.
  • Прокуратурі відомі прикмети підозрюваних у вбивстві Шеремета.
  • НБУ розширив перелік операцій банків, які він вважає ризикованими.

В Україні

  • Генеральна прокуратура заявила, що знає прикмети підозрюваних і свідка вбивства журналіста Шеремета.
  • Із 1 серпня ціна на вугілля, що видобувається в Україні, підвищується на 15 % – до 1380 грн/т. Міністр енергетики Насалик стверджує, що це підвищення не спричинить збільшення вартості електроенергії, оскільки Національна комісія з регулювання в енергетиці та сфері комунальних послуг заклала до тарифу ціну на вугілля значно вищу, ніж він озвучив.
  • НБУ розширив перелік операцій банків, що мають ознаки ризикової діяльності. Серед них – проведення клієнтами фінансових операцій, що не мають документального підтвердження економічної доцільності; участь банків у фінансових операціях, які можуть бути пов'язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку; використання рахунків не за призначенням; неодноразовий переказ клієнтами авансових платежів за кордон, якщо банку при цьому було відомо про невиконання умов зовнішньоекономічних договорів.
  • Офіційний курс гривні продовжує залишатися стабільним: 24,81 ₴/$ (-0,01 грн), 27,63 ₴/€ (-0,17 грн), 3,74 ₴/10₽ (+0,02 грн).

Війна

  • За офіційними даними штабу АТО, у ході боїв на Донбасі поранено 7 військовослужбовців. Безперервні бої місцевого значення йдуть в околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Опитному, промзоні Авдіївки, на Горлівському напрямку – у Зайцевому, на світлодарському виступі та у Попаснянському районі. Бойовики обстрілюють позиції української армії усією лінією фронту зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів, ведуть аеророзвідку.

Україна і світ

  • Посол України у США Чалий заявив, що коментарі кандидата в президенти США Трампа щодо можливого визнання "вибору кримського народу" суперечать резолюції ООН щодо територіальної цілісності України та "посилають неправильний сигнал українцям і тим, хто дивиться на США як на провідника свободи й демократії".
  • Громадського діяча, директора фундації польсько-української співпраці Пекла призначено послом Польщі в Україні. Пекло був одним з ініціаторів доповіді про злочини російських військових в Україні.
  • Президента українського олімпійського комітету Бубку переобрано до виконкому Міжнародного олімпійського комітету. Бубка виступав проти недопуску збірної Росії, обвинуваченої у масовому використанні допінгу, на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро.
  • Прем'єр-міністр Малайзії Разак упевнений, що розслідування справи про знищення авіалайнера рейсу МН17 завершиться до кінця поточного року та сподівається, що 5 країн, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, зможуть створити трибунал і притягнути винних до відповідальності.

Тренди

  • Міністр енергетики Насалик повідомив, що за останній рік Україна закупила у підприємств, що працюють на окупованій території, 9,5 млн т антрациту. Він стверджує, що вугілля закуповують не у "сепаратистів", а у підприємств, зареєстрованих на неокупованій території, які платять податки до державного бюджету. Насалик запевняє, що вугілля можна закуповувати й в інших місцях, проте потужності для його перевалки невеликі – близько 400 тис. т, отже, закупівлі за кордоном не розв’яжуть проблему постачання вугілля на електростанції. В України залишається тільки один вихід – закупівля вугілля у донбаських "республіках" або в Росії. Міністр не сказав про те, що всі підприємства, які працюють на підконтрольній "ДНР" і "ЛНР" території, мають пройти там "реєстрацію" та виплачувати "податки" до бюджетів "республік". До вугілля, що поставляється з окупованої території, підмішується вугілля із "копанок", повністю контрольованих керівництвом "республік". Крім того, для перевезення вугілля залучено залізничний транспорт, який також утримується за рахунок України. Саме залізницею Росія перекидає на Донбас військову техніку, боєзапаси та пальне. Таким чином, Україна фактично підтримує агресію проти себе.
  • Насалик звинуватив главу Нафтогазу Коболєва у затягуванні початку закупівлі газу та закачування його до підземних сховищ для забезпечення опалювального сезону. За словами Насалика, чиновники Нафтогазу заявили, що ціна на газ знизиться у середині літа на $5, насправді ж ціна виросла на $20 за 1000 м². Деякі аналітики вважають, що відмова від закупівлі газу Нафтогазом пов'язана із домовленістю з міністерством фінансів і НБУ, оскільки закупівля газу може спричинити покупку істотних обсягів валюти на міжбанківському ринку. А це, у свою чергу, може викликати ослаблення гривні, погіршення показників бюджету та негативно вплинути на переговори з МВФ про видачу чергового траншу. З урахуванням того, що рішення про виділення траншу відкладено до початку осені, можна прогнозувати слабку активність Нафтогазу в закупівлі імпортного газу, незалежно від зміни кон'юнктури на європейському спотовому ринку.
  • Віце-прем'єр міністр Розенко стверджує, що уряд планує підвищення пенсій ("осучаснення") пенсіонерам, які отримують від 1300 до 3000 грн. Пенсія не індексувалась останні 3-4 роки. За його словами, Кабмін шукає гроші для збільшення пенсій із жовтня або листопада.
    "Діра" у бюджеті пенсійного фонду 2016 року становить 145 млрд грн. Вона покривається за рахунок коштів державного бюджету. Мета підвищення пенсій зрозуміла – пом'якшення цінового удару від зростання тарифів на опалення та збільшення надходжень власникам підприємств Теплокомуненерго за комунальні послуги. Зростання пенсійних виплат збільшить діру у Пенсійному фонді, тим більше, що воно не було погоджено з МВФ.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment