August 04, 2016

03.08.2016: Мінські переговори не приводять до зменшення протистояння на Донбасі

Мінські переговори не приводять до зменшення протистояння на Донбасі
Мінські переговори не приводять до зменшення протистояння на Донбасі

Головні події і теми дня 03.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мінські переговори не приводять до зменшення протистояння на Донбасі.
  • Розблоковано виплати зарплати залізничникам на окупованій території.
  • Із 10 серпня паспорт при купівлі валюти не потрібний.
  • Ахметову не подовжили оренду ГЗК у Кривому Розі.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про електронні посвідчення особи, що є однією із вимог ЄС для візової лібералізації з Україною. Також підписано закон про соціальні гарантії членам сімей учасників антитерористичної операції.
    Введено в дію рішення РНБО щодо розвитку оборонно-промислового комплексу. Кабміну доручено до 2 вересня підготувати та затвердити державну цільову програму реформування оборонного комплексу до 2020 року.
  • Міністерство економічного розвитку не подовжило оренду гірничозбагачувального комбінату у Кривому Розі Маріупольському металургійному комбінату, що належить олігарху Ахметову.
  • Суд збільшив розмір застави для одного із фігурантів "справи Онищенка" Пісному до 250 млн грн. Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури стверджує, що відомство передасть правоохоронним органам Великої Британії матеріали, які свідчать про те, що справа проти депутата Онищенка, який попросив політичного притулку, не є політичною.
  • НБУ із 10 серпня скасував вимогу про надання паспорта приватними особами при купівлі та продажу валюти на суму до 150 тис. грн.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют стабільний: 24,82 ₴/$ (-0,01 грн), 27,79 ₴/€ (+0,01 грн), 3,72 ₴/10₽ (+0,01 грн). Обсяги торгів на міжбанківському ринку впали більш ніж на 20 %. Курс готівкового долара в обмінних пунктах поступово зростає. Спостерігачі вважають, що це пов'язано зі збільшенням виплат Фонду гарантування вкладів. Довіра до банківської системи падає, багато громадян воліють зберігати заощадження у валюті.

Війна

  • У ході боїв на Донбасі, згідно з офіційними даними, поранено 3 військовослужбовців. Крім того, унаслідок обстрілу загинув місцевий житель в Авдіївці, ще один – дістав поранень. Пошкоджено лінії електропередач і системи життєзабезпечення міста, Авдіївський коксохімзавод працює в аварійному режимі. На міні-пастці підірвався чоловік у Луганській області. Спостерігачі на окупованій території також повідомляють про жертви обстрілів, які ведуть бойовики по контрольованій ними території.
  • У Мінську відбувся ще один раунд переговорів із врегулювання ситуації на Донбасі. Український представник у підгрупі з безпеки Марчук представив докази участі Росії в агресії на Донбасі. Обстріли української території змушені були визнати навіть російські представники у спільній комісії із контролю та координації (СЦКК). Заступник глави моніторингової місії Хуг стверджує, що питання про порушення режиму припинення вогню в Мінську не піднімається, хоча кількість зафіксованих випадків вимірюється тисячами. Безкарність заохочує продовження обстрілів і бойових дій.
    Верховний комісар ООН із прав людини Хуссейн стверджує, що кількість мирних жителів, загиблих і поранених за останні 2 місяці внаслідок військових дій на Донбасі, вимірюється вже десятками й досягло за рівня серпня 2015 року.
    Українські учасники гуманітарної підгрупи зажадали від бойовиків звільнення 107 цивільних і військових осіб. Представники “донбаських республік” повідомили про місця, де тримають 45 осіб. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік заявив про можливість залучення Міжнародного Червоного Хреста як посередника при обміні полоненими, у тому числі, для узгодження списків для обміну. Він також готовий виступити посередником на переговорах щодо повернення приватного й державного українського майна, привласненого представниками "ДНР" і "ЛНР".
  • Міністерство соціальної політики призупинило виплати 317 тис. пенсіонерів, що не відновили довідку переселенця. Із них, за даними чиновників міністерства, 60 тис. осіб ніколи не перетинали лінію розмежування.

Україна й світ

  • Заступник глави МЗС Зеркаль вважає, що питання про подовження європейських санкцій проти Росії вирішуватиметься у жовтні. За її словами, багато чого залежатиме від того, яку інформаційну політику проводитиме в Європі Україна.
  • МЗС не погодив кандидатуру колишнього співробітника КДБ і ФСБ, глави корпорації "Алмаз-Антей" і представника президента РФ у Приволзькому федеральному окрузі Бабича послом в Україні.
  • Генеральна прокуратура направила до Ізраїлю запит на екстрадицію колишнього міністра енергетики Ставицького.
  • Суд ЄС зняв санкції з молодшого сина президента Януковича, який загинув у Росії у березні 2015 року.
  • Порошенко відвідав Малайзію з офіційним візитом.
  • Росія розблокувала ввезення відпрацьованого ядерного пального з українських АЕС після отримання передоплати від Енергоатому.

Тренди

  • Спецпредставник ОБСЄ на мінських переговорах Сайдік повідомив про узгодження відновлення виплати заробітних плат працівникам Луганської й Донецької ділянок Донецької залізниці на окупованій території і виплати їм заробітної плати за 2 місяці. Ділянкою Донецької залізниці щодня слідує велика кількість потягів до Росії та із Росії, у тому числі здійснюється постачання на окуповану територію військової техніки, пального, боєзапасів. Деякі експерти вважають, що рішення було прийнято президентом Порошенком після переговорів з олігархом Ахметовим через швидке зменшення запасів вугілля на електростанціях належного йому концерну ДТЕК-Енерго. Відновлення постачання вугілля із "ДНР" і "ЛНР" послужило приводом для примусу України до фінансування й утримання залізничної мережі на окупованих територіях.
  • Керівництво партії "Батьківщина" пообіцяло дати оцінку неоднозначним висловлюванням депутата Савченко, яка демонстративно не асоціює себе із цією політичною силою, хоча й була обрана за її партійним списком до Верховної Ради. Лідер Батьківщини Тимошенко показово дистанціюється від Савченко, тому рейтинг партії не падає.
Натисніть кнопку на боковій панелі для підписки на дайджест

No comments:

Post a Comment