July 22, 2016

21.07.2016: Оцінка перших 100 днів уряду Гройсмана – 4,6 балів із 10

Оцінка перших 100 днів уряду Гройсмана – 4,6 балів із 10
Оцінка перших 100 днів уряду Гройсмана – 4,6 балів із 10

Головні події і теми дня 21.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Оцінка перших 100 днів уряду Гройсмана – 4,6 балів із 10.
  • Офіційно оголошено 7 нових депутатів, які перемогли на довиборах до Верховної Ради.
  • Систему ProZorro легко обдурити.

В Україні

  • Центральна виборча комісія назвала переможців на всіх округах, де проходили довибори до Верховної Ради. По два мандати отримали представники партій Батьківщина та УКРОП, один – партії "Наш край" і два – самовисуванці, які фактично є кандидатами від Блоку Порошенка.
  • Держстат повідомив про падіння у червні промислового виробництва на 3 %, порівняно із травнем. Порівняно з червнем 2015 року падіння становило 2,1 %.
  • Державна фіскальна служба повідомила, що податковий борг Укрнафти із врахуванням пені та штрафних санкцій перевищив 15 млрд грн. Засідання акціонерів компанії щодо досудової санації підприємства призначено на 15 вересня. Більшість акцій Укрнафти належить Нафтогазу. Міноритарні акціонери із групи Приват не з'явилися на попередні засідання у зв'язку із розглядом спору проти держави в Стокгольмському арбітражі.
  • Суд заарештував двох колишніх прокурорів прокуратури АРК Крим за звинуваченням у вимаганні хабара у колишнього депутата кримського парламенту Ганиша.
  • Глава Міністерства фінансів Данилюк стверджує, що перенесення радою директорів МВФ розгляду питання про надання чергового траншу кредиту Україні є робочим процесом і не несе загрози для продовження співпраці.
  • Експерти МВФ заявили, що законодавство України по боротьбі із зловживаннями на ринку цінних паперів і розкриття інформації про їх емітентів має суттєві прогалини та має бути приведене у відповідність до міжнародних норм.
  • Державна фіскальна служба повідомила, що кримінальні справи щодо бізнесу тепер можуть бути відкриті тільки за наявності реальних доказів учинення злочинів.
  • Обсяг продажів заставного майна неплатоспроможних банків за виданими кредитами рефінансування за I півріччя становив 255 млн грн. Загальна сума погашення становила близько 2,5 млрд грн, основна частина яких отримана за рахунок переданих у заставу державних облігацій V.A.B. банку. За весь 2015 рік неплатоспроможними банками було погашено заборгованість лише на 1,1 млрд грн.
  • НБУ тримає офіційний курс гривні стабільним: 24,81 ₴/$, 27,33 ₴/€ (+0,01 грн), 3,89 ₴/10₽ (-0,02 грн).

Війна

  • За офіційними даними, у ході боїв на Донбасі поранено 5 військовослужбовців. Епіцентрами боїв стали промзона Авдіївки, Мар'їнка, околиці Донецького аеропорту, Майорськ і позиції на світлодарському виступі. Під Мар'їнкою відбито спробу прориву диверсійної групи. Обстріли зафіксовано й у Луганській області.
  • Керівництво самопроголошеної "ДНР" заявило про "націоналізацію" Донецького електрометалургійного заводу, що належить російській компанії "Мечел".

Україна й світ

  • Представник США в ОБСЄ Байєр звинуватив російську делегацію у наданні неправдивої інформації про можливості доступу спостерігачів до російсько-українського кордону. Він підтвердив, що Росія посилює свою угруповання на Донбасі, перекидаючи до регіону важку техніку, артилерію та РСЗВ.
  • Спортивний арбітражний суд не допустив легкоатлетів РФ до участі в Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро. Окремі спортсмени, яким дозволено виступати на змаганнях, не зможуть виступати під російським прапором.

Тренди


  • Експерти оцінили перші 100 днів діяльності уряду Гройсмана на 4,6 балів за 10-бальною шкалою. Сам прем'єр-міністр отримав оцінку трохи вище 5 балів. Кабмін приступив до роботи в умовах початку виходу економіки із кризи на позитивному тренді ціни на експортні українські товари. Уряд різко підняв ціни на енергоносії і комунальні послуги, що дозволило збалансувати бюджет. Одночасно в суспільстві намітилася тенденція зростання протестних настроїв, яка до осені, після отримання рахунків за опалення, може досягти максимуму. Черговий транш кредиту МВФ так і не було виділено. Серед головних проблем уряду названі невиразна кадрова політика, провали у соціальних питаннях і проблеми в податковій і митній службах.
  • У результаті аналізу тендерів, проведених державними підприємствами через систему ProZorro, з'ясувалися схеми, за допомогою яких тендери виграють заздалегідь визначені постачальники. Такими способами стали "розмиті" описи предмета торгів, прописування умов під конкретного постачальника та відсутність у продавців документів, необхідних для проведення конкурсу. Таким чином, наприклад київський онкологічний центр придбав 50 швабр по 2,5 тис. грн за одиницю. На думку експертів, майже 80 % конкурсів мають низьку якість оголошень, а 3/4 – слабку активність продавців.
  • Керівництво комунального підприємства "Вода Донбасу", що забезпечує водопостачання території, підконтрольній Україні, розташовано у Донецьку. Працівники підприємства стверджують, що кошти, перераховуються за постачання води, ідуть на фінансування "ДНР", а їм протягом багатьох місяців не виплачується зарплата.

No comments:

Post a Comment