June 16, 2016

15.06.2016: Мінські переговори буксують, ситуація на Донбасі загострюється

Мінські переговори буксують, ситуація на Донбасі загострюється
Обстріл Красногорівки

Головні події і теми дня 15.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мінські переговори буксують, ситуація на Донбасі загострюється.
  • Голова Миколаївської облдержадміністрації подав у відставку.
  • НАБУ проводить обшуки на підприємствах і в офісі депутата Онищенка.

В Україні

  • Депутати знов продемонстрували, що не вважають присутність на засіданнях парламенту обов'язковою. Голова Верховної Ради Парубій закрив засідання через відсутність у залі кворуму. Деякі депутати заявляють, що причиною відсутності є поїздка їхніх колег до Франції на футбольний чемпіонат Європи.
  • НАБУ провело обшуки на підприємствах нафтогазового комплексу, що належать депутату Онищенку, і в його приймальні. Генеральний прокурор Луценко заявив, що направив до Верховної Ради подання про позбавлення Онищенка депутатської недоторканності.
  • Голова Миколаївської облдержадміністрації Меріков після розмови з президентом подав у відставку. Заступник Мерікова Романчук узятий під варту за підозрою в корупції та хабарництві.
  • За даними Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі України за перші чотири місяці 2016 року перевищив $880 млн, порівняно із профіцитом у $42 млн за січень-квітень 2015 року. Це відбулося на тлі падіння обсягів експорту майже на 14 %, порівняно із тим самим періодом минулого року.
  • Спікер адміністрації президента з питань антитерористичної операції Лисенко повідомив, що сьома хвиля мобілізації може не знадобитися у зв'язку із достатньою кількістю набраних на службу за контрактом.
  • Радник уряду Міклош  вважає, що МВФ може виділити наступний транш кредиту розширеного фінансування частинами, оскільки українському парламенту необхідно прийняти ще низку законів для виконання вимог фонду.
  • Міністерство фінансів розмістило п'ятирічні державні облігації на 2,8 млрд грн. Із початку 2016 року міністерство розмістило облігацій на загальну суму 16,7 млрд грн і $1,84 млрд.
  • НБУ тримає офіційний курс гривні стабільним: 24,89 ₴/$ (-0,02 грн), 27,95 ₴/€ (-0,02 грн), 3,78 ₴/10₽ (+0,01 грн). НБУ викупив у банків надлишки валюти на суму $50 млн.

Київ

  • Мер Кличко попросив Кабмін допомогти із розблокуванням рахунків "Київенерго", що належить олігарху Ахметову, щоб не зірвати підготовку до опалювального сезону. Він просить переглянути тарифи на комунальні послуги та не піднімати їх, оскільки місто зіткнеться з масовими неплатежами. Компанія "Київенерго" вже оголосила про підвищення з 1 липня 2016 року більш  ніж удвічі цін на опалення та гарячу воду.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції не визнав присутність на фронті бійців "Правого сектора". Добровольці провели акцію на Майдані незалежності у пам'ять про загиблих на шахті "Бутівка" 11 червня.
    Спікер із питань АТО Лисенко підтвердив інформацію про загибель 2 військовослужбовців у ході бою під Павлополем і повідомив, що ще 7 осіб за минулу добу дістало поранень унаслідок обстрілу бойовиками. Є постраждалі внаслідок обстрілу бойовиками житлових кварталів Красногорівки із танка.
  • Міністр оборони Полторак повідомив, що з початку року армія у ході боїв на Донбасі втратила 623 людини убитими й пораненими.
  • Секретар РНБО Турчинов стверджує, що Росія розмістила потужні військові угруповання вздовж усього кордону з Україною та в окупованому Криму. На Донбасі Росією сформовано два армійських корпуси чисельністю 35 тис. осіб, якими керують російські кадрові офіцери, третій корпус, що виконує роль оперативного резерву, розташований на кордоні Ростовської області.
  • Черговий етап переговорів в Мінську, на якому українська сторона запропонувала "ДНР" і "ЛНР" провести обмін полоненими за формулою "25 військовослужбовців на 50 учасників незаконних збройних формувань", завершився безрезультатно. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік повідомив, що наступний раунд переговорів заплановано на 29 червня. Прес-секретар представника України на переговорах Кучми заявила, що ситуація з безпекою на Донбасі радикально погіршилася.
  • ЗМІ не повідомили про результати переговорів у Мінську між помічником президента РФ Сурковим і заступником глави адміністрації президента України Єлісєєвим з питання проведення виборів на Донбасі.
  • Журналісти групи Bellingcat опублікували супутникові фотографії, які свідчать про вторгнення російських військ на Донбас у серпні 2014 року.

Україна й світ

  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що Україна та Грузія отримають візову лібералізацію з ЄС незабаром після того, як Євросоюз прийме механізм швидкого закриття кордонів, який в умовах міграційного кризи є ключовими для Європи.
  • Глава Пентагону Картер заявив, що Альянс і США продовжать підтримувати Україну та позитивно оцінив реформи, розпочаті України у сфері оборони. Він підтвердив, що США не визнають анексію Криму Росією та висловив підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.
  • Міністр оборони Полторак заявив про готовність України приєднатися до заходів НАТО щодо забезпечення безпеки Чорноморського регіону.
  • Прем'єр-міністр Гройсман зустрівся у Вашингтоні із віце-президентом США Байденом і помічником держсекретаря Нуланд.

Тренди

  • Аналітики видання VOX Ukraine попереджають, що всі президенти України, за винятком Ющенка, намагалися концентрувати у своїх руках усі важелі влади. Проте жоден із президентів не використовував наявні в його розпорядженні засоби на благо України. Нинішній президент Порошенко також не став винятком. Він уже підпорядкував собі уряд, майже всі силові структури, судову владу та практично повністю контролює діяльність парламенту, що продемонструвало продавлювання потрібних йому рішень з явними порушеннями регламенту. Видання підкреслює, що однією із головних загроз свободи й гідності громадян є саме інститут президента в умовах управління держави олігархічними кланами.
  • Деякі експерти й журналісти вважають, що депутат Онищенко фінансував партію Батьківщина та вказують, що Тимошенко лобіювала зниження рентних платежів на газ, у чому безпосередньо був зацікавлений Онищенко. Таким чином, удар по Онищенку може свідчити про тиск на Тимошенко та її політичну силу, яка швидко набирає рейтинги, з боку президента та підконтрольних йому силових структур.
  • Онищенко заявив, що працівники НАБУ вимагали від нього надати компрометуючі матеріали на колишнього депутата "Народного фронту" Мартиненка, однак він відмовився це робити.
  • Заступник глави адміністрації президента Данилюк заявив, що громадська рада доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів не може і не має приймати рішення про призначення або звільнення суддів. Він стверджує, що такими питаннями має займатися спеціально призначений професійний орган, а громадськість не може приймати за нього рішення або давати обов'язкові до виконання рекомендації. Експерти вважають, що змінами до закону про судоустрій депутати позбавили раду реальних повноважень, усі рішення прийматимуться в Адміністрації президента.
    Данилюк вважає, що Антикорупційний суд не був створений новим законом, оскіільки автори ідеї не запропонували механізм функціонування такого суду.
  • Більшість депутатів і міністрів проігнорували громадські парламентські слухання з проблем внутрішніх переселенців. На думку заступника міністра з тимчасово окупованих територій Туки, половина переселенців була змушена повернутися на окуповану територію через бездіяльність усіх гілок влади, які не забезпечили їм можливість адаптації.
  • Експерти парламентської асамблеї НАТО вважають, що реформи в економіці України досі не розпочато, однак вони спостерігають невелике зростання, закономірне після різкого падіння. Головними ризиками для країни вони вважають збереження впливу Росії на українську економіку, високий рівень корупції і слабку судову систему.
  • Компанія "Нортіма", що належить групі "Приват", оголосила, що вважатиме участь у конкурсі з продажу ОПЗ купівлею краденого майна та оскаржуватиме приватизацію в міжнародних судах. "Нортіма" виграла подібний конкурс 2009 року, однак колишній прем'єр-міністр Тимошенко відмовилася підписувати договір купівлі-продажу.

No comments:

Post a Comment