June 01, 2016

31.05.2016: Опубліковано частину матеріалів про "чорну касу" Партії регіонів

Опубліковано частину матеріалів про "чорну касу" Партії регіонів
Опубліковано частину матеріалів про "чорну касу" Партії регіонів

Головні події і теми дня 31.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Опубліковано частину матеріалів про "чорну касу" Партії регіонів.
  • Адміністрація президента внесла у парламент законопроект про судову реформу.
  • Глава МЗС РФ Лавров заявив, що обстріли на Донбасі закінчаться після проведення там виборів.
  • Прийнято закон про зниження акцизів на старі автомобілі.

В Україні

  • Парламент прийняв закон про зниження акцизів на старі імпортні автомобілі. Ще одним законом звільнені від мобілізації родичі загиблих учасників антитерористичної операції. Схвалено законопроект про право Національної поліції на оперативно-розшукову діяльність. Спрощено порядок сертифікації медичних препаратів, уже зареєстрованих у ЄС, США, Швейцарії, Австралії чи Канаді. У першому читанні схвалено законопроект про заснування інституту бізнес-омбудсмена. Скасовано обов'язкову державну реєстрацію іноземних інвестицій.
  • Депутати відмовилися підвищити прожитковий мінімум і скасувати оподаткування пенсій.
  • Надія Савченко емоційно виступила у парламенті. Вона заявила, що буде живим нагадуванням депутатам про ситуацію на фронті та загиблих патріотів.
  • Адміністрація президента зареєструвала у Верховній Раді законопроект про внесення змін до закону про судочинство й статус суддів. Президент ПАРЄ Аграмунт закликав депутатів парламенту прийняти закони про судову реформу, у тому числі затвердити зміни до Конституції.
  • Укравтодор заборонив пересування автомобільними дорогами державного значення вантажівок вагою більше від 24 тонн за температури навколишнього середовища вище від 28 °С.
  • Керівником державного підприємства Укренерго за результатами конкурсу призначено колишнього менеджера компанії AES Corporation Зуєва.
  • Міжнародне рейтингове агентство Moody 's поліпшило прогноз для банківської системи України з "негативного" на "стабільний".
  • НБУ продовжує підтримувати офіційний курс гривні на попередньому рівні: 25,14 ₴/$ (-0,02 грн), 28,04/€ ₴ (+0,01), 3,81 ₴/10₽.

Київ

  • Мер Кличко скасував звернення Київради до Центральної виборчої комісії з приводу призначення виборів районних рад столиці.

Війна

  • Згідно з офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході боїв в околицях Донецька загинув один військовослужбовець, ще двоє – поранено. Ситуація на фронті залишається стабільно важкою, бойовики та окупаційна армія ведуть обстріли всією лінією бойових дій.
    Приїзд помічника генерального секретаря ООН Шимоновича не став приводом для припинення бойовиками обстрілів Станиці Луганської.
  • Представник України на мінських переговорах, колишній президент Кучма заявив, що США разом з іншими учасниками працюють над розв’язанням проблеми Донбасу. Кучма стверджує, що іншого формату переговорів бути не може, оскільки він "затверджений" Радою безпеки ООН і "Великою сімкою".

Україна й світ

  • Президент Румунії Йоганніс заявив, що його не лякають погрози президента РФ Путіна в зв'язку із розміщенням в країні американської системи протиракетної оборони. Йоганніс підтвердив, що ПРО буде розгорнута через спробу анексії Криму Росією та ведення нею агресивних дій у чорноморському регіоні.
  • Заступник голови правління Газпрому Медведєв заявив, що співпраця з Нафтогазом триває у рамках контракту, незважаючи на арбітражні процеси в Стокгольмському суді. Газпром готовий вирішувати питання про тарифи на транзит газу до Європи через Україну шляхом переговорів, а не в судовому порядку.
  • Посол США в Україні Пайетт вражений різкою ескалацією бойових дій на Донбасі. Він стверджує, що Росія має всі можливості для припинення конфлікту.
  • Глава МЗС РФ Лавров заявив, що визнання Росією донбаських республік буде контрпродуктивним і дасть можливість Заходу відійти від позиції тиску на Україну в частині виконання нею мінських домовленостей, зокрема, особливого статусу Донбасу. Він підкреслив, що припинення вогню можливо тільки після проведення виборів на окупованій території.
  • Посол ЄС в Україні Томбінський вважає, що рішення про надання безвізового режиму для українських громадян буде прийнято Радою Європи без затримок.
  • Польща не збирається продовжувати контракт з Газпромом після його закінчення 2022 року, однак не виключає періодичних закупівель у разі пропозиції конкурентної ціни. Для посилення енергетичної безпеки планується побудувати газопровід із Норвегії, частина потреб буде закрита постачанням скрапленого газу.

Тренди

  • Опубліковані матеріали "чорної бухгалтерії" Партії регіонів не містять даних на чинних представників влади. Це дозволяє припустити, що "злив" був інспірований адміністрацією президента для розчищення електорального поля від конкурентів напередодні можливих позачергових парламентських виборів. Експерти вважають, що адміністрація президента постарається замочати і загасити скандал, як і в усі попередні рази, шляхом створення нових інформаційних приводів для відволікання уваги суспільства від проблеми корупції у владі. Одним із таких приводів може стати розслідування, ініційоване заявою голови Закарпатської обласної адміністрації Москаля. Він звинуватив колишнього президента Ющенка в отриманні $1 млрд від Партії регіонів і розкраданні коштів фонду "Україна 3000", створеного для будівництва дитячої "Лікарні майбутнього".
  • Міжнародний інститут розвитку менеджменту представив щорічний рейтинг розвитку економік. Він розрахований на підставі 340 критеріїв, що враховують економічні показники, ефективність роботи уряду, ефективність бізнесу та стан інфраструктури. Україна посіла в ньому 59 місце із 61 країн. Нижчі позиції посіли тільки Молдова та Венесуела. Список очолили Гонконг, Швейцарія, США, Сінгапур і Швеція. Росія посіла 44-е місце, піднявшись на одну позицію вгору.
  • У звіті агентства Moody 's наголошується, що економіка України має шанси на поступове відновлення після глибокої рецесії протягом найближчих 12-18 місяців. Про відновлення банківської системи свідчить зростання депозитів у гривні протягом року на 12 %, що дає банкам доступ до стабільних джерел фінансування. На думку експертів агентства, "подушка ліквідності" дозволяє банкам покрити 84 % платежів з обслуговування боргу перед нерезидентами.

No comments:

Post a Comment