May 31, 2016

30.05.2016: Луценко оголосив про реформи у прокуратурі

Луценко оголосив про реформи у прокуратурі
Луценко оголосив про реформи у прокуратурі

Головні події і теми дня 30.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Луценко оголосив про реформи у прокуратурі.
  • Порошенко надав громадянство олігарху Григоришину.
  • Представником президента у Верховній Раді призначений депутат БПП Герасимов.

В Україні

  • Президент Порошенко позитивно оцінив роботу голови Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі та пообіцяв йому підтримку у проведенні реформ. Він доручив завершити у стислі терміни будівництво нового митного терміналу й попросив Саакашвілі взяти під особливий контроль будівництво міжнародної автомагістралі Одеса–Рені.
  • Порошенко призначив своїм представником у Верховній Раді депутата фракції Блоку Порошенка Герасимова. Громадські активісти вказують на тісний зв'язок Герасимова з Іванющенком і підозрюють його в лобіюванні бізнес-інтересів співучасника Януковича.
  • Президент Порошенко надав українське громадянство своєму бізнес-партнеру олігарху Григоришину, що вже має громадянство Росії і Кіпру, під зобов'язання відмови від інших громадянств.
  • Генеральний прокурор дав першу після вступу на посаду прес-конференцію. Він оголосив про призначення нових заступників і реорганізації слідчих управлінь. Першим заступником призначено депутата від "Народного фронту" Сторожука, ще одним заступником – правозахисницю Теличенко. Луценко зажадав від деяких колишніх заступників – Севрука, Говди та Заліска написати заяви про звільнення. Керівникам управлінь протягом 100 днів доручено представити результати розслідувань. Луценко заявив, що за два роки, які він планує обіймати посаду, він має провести реформу відомства та привести його до міжнародних стандартів. Він планує провести повторні конкурси на посади районних прокурорів, максимально залучаючи юристів, які раніше не працювали в органах прокуратури. Луценко повідомив, що в прокуратурі майже не залишилося співробітників, що потрапляють під дію закону про люстрацію.
    Для очищення прокуратури він створює робочу групу внутрішньої безпеки, головою якої призначив колишнього главу Долинської районної адміністрації Шкутяка, сина одного із соратників президента Ющенка. Журналісти програми "Наші гроші" негайно опублікували дані, які свідчать про корупційні діяння Шкутяка в період його роботи главою району.
  • Генеральна прокуратура висунула звинувачення за 15 кримінальними справами керівнику "Правого сектора" Закарпаття Сачку. Сачко заявив, що ховатися від слідства не збирається та захищатиме свої інтереси в суді.
  • Прокуратура перевірить офшорні фірми, що належать Іванющенку – найближчому соратнику колишнього президента Януковича на участь в злочинних діях на території України.
  • Суд відкрив кримінальну справу щодо депутатів Опозиційного блоку за фактом внесення ними законопроекту про створення "міжобласного територіального об'єднання Донбас", який містить заклики до зміни кордонів України неконституційним шляхом.
  • Військова прокуратура отримала дозвіл суду на заочне засудження командувача Чорноморського флоту Росії Вітка за участь в окупації Криму.
  • Палата з адміністративних справ Верховного суду підтвердила обґрунтованість зняття недоторканності та арешт колишнього депутата Клюєва.
  • В околицях Львова на звалищі побутових відходів унаслідок пожежі та обвалу загинуло троє працівників служби з надзвичайних ситуацій.
  • Міністерство фінансів сподівається завершити роботу з узгодження змін до меморандуму про співпрацю з МВФ протягом місяця, що відкриє шлях до отримання наступного траншу кредиту розширеного фінансування.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 25,17 ₴/$ (+0,03 грн), 28,03/€ ₴ (-0,04), 3,81 ₴/10₽.

Війна

  • Інтенсивність бойових дій на Донбасі зростає. У ході боїв, за офіційними даними, загинуло троє військовослужбовців, восьмеро – поранено. Секретар РНБО Турчинов заявив, що конфлікт може перерости у повномасштабні військові дії. На його думку, санкції Заходу мають бути введені не після загострення обстановки, а як превентивний захід. Україна потребує військово-технічної допомоги партнерів. Заступник секретаря РНБО генерал Коваль стверджує, що Росія готується до відновлення наступальних дій з метою розширення анклаву на Донбасі та створення сухопутного коридору на Крим. Він повідомив, що за два роки війни загинуло понад 10 тис. українців, більш 20 тис. – поранено, близько 1,8 млн – стали вимушеними переселенцями. Коваль стверджує, що окупаційні війська продовжують застосовувати тактику розташування артилерії у житлових кварталах і використовують проти української армії важке озброєння, заборонене мінськими домовленостями.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр стверджує, що Берлін ніколи не визнає анексію Криму та не сприймає дестабілізацію Росією ситуації на Донбасі. Він вважає, що санкції мають служити стимулом поведінки, орієнтованої на подолання конфлікту, тому вони мають бути збережені. За словами Штайнмайера, Європа має продовжувати відстоювати свої позиції, але при цьому докладати зусиль для розрядки й пошуку діалогу з РФ.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенлберг заявив, що військову присутність Альянсу в Польщі та інших країнах Східної Європи буде збільшено за рахунок багатонаціональних сил, контингент яких підтримуватиметься за рахунок ротації.
  • Білорусь дозволила в'їзд на свою територію першому заступнику голови Верховної Ради Геращенко напередодні зустрічі Контактної групи в Мінську, наміченої на 1 червня.
  • Ціна нафти марки Brent на світовому ринку перевищила психологічну позначку $50 за барель.
  • Глава федерального кримінального бюро Німеччини Мюнх повідомив, що влада країни не вбачає перешкод у наданні громадянам України безвізового режиму.
  • Росія призупинила ввезення відпрацьованого пального з українських атомних електростанцій, оскільки не отримала авансу на виконання робіт. Керівництво Енергоатому заявляє, що причиною є арешт рахунків підприємства.

Тренди


  • Глава Верховної Ради Парубій назвав головним завданням пленарного тижня прийняття законопроектів щодо судоустрою та статусу суддів, а також внесення змін до Конституції у частині реформи правосуддя. Експерти та представники громадськості вказують, що пропоновані зміни спрямовані на виключення Верховної Ради із процесу призначення суддів і генерального прокурора, а також на повний контроль судової системи президентом і його адміністрацією.
  • Національне антикорупційне бюро почало розслідування щодо "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, яку передав колишній заступник глави СБУ Трепак. Глава Радикальної партії Ляшко заявив, що в цих документах може міститися інформація, що є компроматом,  про фінансування депутатами Партії регіонів його політсили. Генпрокурор Луценко повідомив, що в переданих доказах є підписи людей, які отримували гроші. Деякі експерти вважають появу "чорної бухгалтерії" спробою усунення конкурентів на можливих позачергових парламентських виборах, оскільки в рейтингах Радикальна партія впевнено посідає друге місце, випереджаючи Блок Порошенка.
  • Радник президента Порошенка, колишній польський прем'єр-міністр Бальцерович вважає, що реформи в Україні мають бути проведені комплексно та швидко. При відмові від реформ ситуація у країні тільки погіршуватиметься. За словами Бальцеровича, наразі Україна – один з антилідерів з видатків держбюджету. Ситуація навіть гірше, ніж у Бразилії, яку світові економісти називають зоною економічної катастрофи.

No comments:

Post a Comment