May 29, 2016

28.05.2016: Підвищено заробітну плату військовослужбовцям-прикордонникам

Підвищено заробітну плату військовослужбовцям-прикордонникам
Підвищено заробітну плату військовослужбовцям-прикордонникам

Головні події і теми дня 28.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Підвищено заробітну плату військовослужбовцям-прикордонникам.
  • У бою загинув комбат 72-ї бригади.
  • Союз юристів України очолив "регіонал" – колишній генпрокурор Піскун.

В Україні

  • Президент Порошенко повідомив, що Надія Савченко висловила готовність представляти інтереси України в ПАРЄ та Раді Європи щодо звільнення українських заручників, захоплених Росією.
  • Порошенко заявив, що, починаючи з травня 2016 року, військовослужбовцям прикордонної служби буде підвищено зарплату до рівня Збройних сил.
  • Союз юристів України очолили одіозні члени Партії регіонів. Головою обрано колишнього генерального прокурора Піскуна, його заступником – колишню уповноважену з прав людини Карпачова.

Київ

  • Київрада створила спецкомісію з перевірки обставин банкрутства банку "Хрещатик".

Війна

  • Штаб антитерористичної операції підтвердив загибель командира батальйону 72-ї бригади внаслідок бою у Старогнатівці. Порошенко доручив підготувати подання про його посмертне нагородження. Обстановка в околицях Донецька залишається вкрай напруженою, інтенсивність обстрілів бойовиків не спадає.
    Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що бойовики не допустили спостерігачів для інспекції Новоазовська та відкрили попереджувальний вогонь у повітря.
  • Ватажок "ДНР" Захарченко пригрозив, що депутат Савченко буде знищена за першої ж спроби приїхати на фронт.

Україна й світ

  • Росія відмовилася від будівництва водогону з Північного Кавказу до Криму через недостатню кількість води в Краснодарському краї і дорожнечу робіт з прокладання трубопроводу Керченською протокою. Після припинення подачі води з України із Дніпра до Північно-Кримського каналу півострів має серйозні проблеми з водою. Окупаційна влада бурить свердловини та перекидає воду з річки Буюк Карасу до каналу. Екологи повідомляють про стрімке виснаження підземних водних ресурсів Криму.
  • Представник міністерства оборони США Карпентер заявив, що Росія була завчасно поінформована про розміщення систем протиракетної оборони в Румунії і Польщі. НАТО пішла на посилення військового контингенту на східному фланзі після агресії Росії в Україні.
  • Глава МЗС Німеччини Штайнмаєр заявив, що готовий обговорювати послаблення санкцій проти Росії у разі досягнення прогресу в мирному врегулюванні в Україні. Він стверджує, що "всередині Євросоюзу зростає кількість противників подовження санкцій" і підкреслив, що санкції – не мета, а засіб вирішення конфлікту на сході України. Штайнмаєр сподівається, що РФ до липня зможе продемонструвати прогрес в урегулюванні, або санкції залишаться у тому самому обсязі.

Тренди


  • На думку секретаря РНБО Турчинова, президент Росії Путін визнав, що не збирається виконувати мінські домовленості. Путін шантажує Україну продовженням військових дій на Донбасі в разі відмови від внесення змін до Конституції та амністії бойовиків. Мета Росії – розчленування України. Російські війська добровільно не покинуть окуповану територію. При цьому українське керівництво постійно заявляє про намір реінтегрувати Донбас і почати проведення відновлювальних робіт, незважаючи на військові дії, що тривають.
    Глава Генштабу Муженко заявив, що незважаючи на невисоку інтенсивність воєнних дій "в зоні АТО", ситуація має тенденцію до загострення. Росія нарощує військову присутність на східному кордоні України і в Криму, що є, на його думку, способом тиску на Україну. Разом із тим Муженко заявив, що не прогнозує найближчим часом активних військових дій з боку Росії.
  • Президент Порошенко заявляє, що вибори на Донбасі буде проведено тільки з дотриманням усіх стандартів ОБСЄ при повному виконанні мінських домовленостей. При цьому, за даними опитувань, більшість українського населення та експерти налаштовані категорично проти поспішних виборів без повної деокупації і реінтеграції територій, виведення російського окупаційного контингенту та люстрації колаборантів.

No comments:

Post a Comment