May 03, 2016

Ukrayna: 25 Nisan – 1 Mayıs 2016 haftasının ana başlıkları

25 Nisan – 1 Mayıs 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Hükümet sert bir şekilde halk için gaz fiyatı yükseltti. Çernobil trajedisinin otuzuncu yıldönümü. Savcılar konseyi ve yeterlilik komisyonu seçildi. NBU döviz kısıtlamaları hafifletti. Mahkeme Kırım Meclisi  yasakladı.  Minsk müzakereleri ve Donbas'ta "seçimler". Luhansk asker-sivil yönetimin başkanı görevden alındı

Hane için gaz bir buçuk kat artmıştır

1 Mayıs'tan itibaren yarı yarıya gaz fiyatları arttı - 6879 UAH/m3, neredeyse % 80 oranında sıcak su ve ısıtma artacak. Başbakan Yardımcısı Rozenko yoksul Ukraynalı sübvansiyonlar çekilecektir, böylece fiyat artışını hissedilmez, dedi.
Gaz fiyatları artışına hükümet "piyasa fiyatlarının kurulması" adı vermiş. Ancak, piyasa fiyatları sadece  birkaç tedarikçileri arasında seçenek durumunda olabilir. Bazı ekonomistler gaz fiyatı klasik bir tekel olduğunu ve bunu Antimonopoly Komitesi düzenlemelidir, düşünüyorlar. Fiyat artışı sübvansiyon tarafından karşılanacaktır hükümet yetkililerinin yaptığı açıklama halkın aldatmacadır, çünkü bütçe hırsızlığı, faaliyetsiz ekonomi  artı Rusya ile gerçek savaş durumunda "sübvansiyonları" sadece dış borçlanmadan alınabilir. Uzmanlar, bulunduğu hanelerin yarısından fazlası  sübvanse olması ekonominin sürdürülemez olacaktır, vurgulamaktadır. % 6 oranında asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılan "tazmin" artışı 80-150% yükselen fiyatlar için telafi etmez aynı zamanda daha fazla yoksulluk ve kamu hizmetleri ödemeler azaltılmasına yol açar. Isıtma sezonu boyunca standart daireler için yarar ortalama miktarı asgari geçim çok daha yüksek olacaktır. Sübvansiyonların sistem enerji tasarrufu yapmaya vatandaşları teşvik etmemektedir. Ölçüm cihazları olmadığı ve tüketimi 'metreden' hesaplaması  durumlarda gaz dağıtım şirketleri ve enerji şirketleri sahipleri büyük kar alıyorlar, çünkü  çeşitli kaynaklara göre hizmetlerin gerçek tüketimi çok daha düşüktür. Sübvansiyon hesaplamak için hükümetin "standartlar" azaltılması sahiplerinin iştahını engellemek için bir girişimdir. Tedarikçisi şirketlerin çoğunluğu ofshorlarda kayıtlı ve kayıplar göstermektedir, hizmetlerinin gerçek maliyeti hakkında bilgiler yoktur.
Yatsenük hükümetin  veremedi  gaz fiyatları yükseltmesi kararı yeni Bakanlar Kurulu derhal kabul etmiştir.Uzmanlar böyle bir hareket,  Poroşenko ve çevresinin  Ukrayna hükümeti IMF ve diğer donörler işbirliği ve yeni kredilerin yeniden başlaması için popüler olmayan adımlar için hazır olduğunu gösterme isteği olarak görüyor. Tüketicilerin farklı kategoriler için tek tarife giriş fiyatlarının farkı verilmesine ilişkin oynamak yolsuzluk düzenleri önlemek olacaktır, ancak antitröst düzenleme olmadan fiyatlarının basit bir artmasına yol açacaktır.

Savcılar kendi kurulu seçildi

Kiev, savcıların eski Başsavcısı Şokin tarafından göreveden çıkma gününde  tayin edilen bir konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansta Savcı yönetim kurulu ve savcılık kota Yeterlilik-Disiplin Komisyonu  seçilmiş. Artık bu kuruluşlar Dairenin memurlar atanma, görevden alma ve ceza konusunda  kararlar alır. Kanun yazarlara göre, bu politikacıların savcılığa etkisini en aza indirebilir. Ancak, savcılıkta reform yer almadı, ana memur iskeleti aynı kamıştır. Mevcut şartlar altında yeni başsavcı personel kararlar alamaz. Resmi açıklamalara göre, özellikle bu nedenle  Blok Poroşenko parlamento hizip başkanı Lutsenko Başsavcı görevini reddetmiştir. Bazı milletvekillerin konferans tarihlerde kanunen değişiklikler yapılması girişimleri Parlamento tarafından desteklenmedi.
Böylece, uzmanlara göre, Savcılık kurumu herhangi bir değişikliklere artık kapalıdır ve mevcut olan sistem değişmez. Savcıların yönetimi  büyük olasılıkla eski Başsavcı bir takım gerçekleşir,  bu tamamen Başkanlığa sadık  bir yönetim olacaktır. Millet vekili Çumak ve eski savcı yardımcısı Kas'ko'ya göre,böyle savcılık kuruluşlarının oluşturulması olan riskler inanılmaz çünkü rekabetçi bir seçimlerde yapı bölümleri geçen sürecte savcıların sadece % 15 yenilmiştir. Uzmanlar, savcılık makamların yolsuzluk yetkililerin bir 'çimento'  olduğuna inanıyor.Savcısı yasasında önemli değişiklikler olmaksızın reform imkansızdır. Fakat mevcut parlamento böyle bir yasayı desteklemez.

Çernobil felaketinin otuzuncu yıldönümü

Ukrayna Çernobil kazasının 30. yıldönümü andı. Sadece şimdi neler olduğunu gösteren gerçek bir resim açılıyor. Kaza tasfiye katılan  insanların büyük bir sayı özel statü ve ödenekleri almadı; öte yandan,  kaza ve kurtarma operasyonu tasfiye katılmadı insanlar emeklilik ve sosyal yardım alıyor. Kısıtlanacak bütçe finansmanı açısından ödemeler düzeni getirilmesi sosyal güvenlik acil görevidir, ama şimdi dokümanlarını geri yüklemek ve faydalar hak sahipliği kontrol etmek genellikle mümkün değildir. Ayrıca,  nüfusun radyasyona maruz kalmanın etkileri ortalama bile tahmin edilemez. Milyonlarca insanın sağlığına küçük ve orta ölçekli doz etkisi kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır.
Kiev Uluslararası bağış konferansı, kaza sonrasında çalışmalar için 87.000.000 $ topladı. Bu miktar, nükleer yakıt   depolama tesisinin yapımı için Ukrayna İstenenden bile azdır, fakat hükümet etkili biçimde para harcamaya ve 2016 yılı sonu bir depo inşa etmeye söz verdi. AB Dönem Başkanı Tusk felakete tam destek sağlamak için Avrupa istekli olduğunu teyit etti.

Finans piyasası istikrarlı durumda

Maliye Bakanlığı başarıyla UAH 5,8 milyar toplam iki tahvil ihracı iç hazine tahvili ve  $430 milyon yabancı hükümet kredileri ve türevlerinin bir tahvil yerleştirdi. Piyasa uzmanları $101 milyon için Rus VTB bankaya Ukravtodor borç yeniden yapılandırılması, aynı zamanda borcun dörtte biri kapatmasını takdir etti. Vade 1 Eylül 2019 ertelenmiştir. Kiev şehri borç durumunda gibi, kurumsal borçlar da kamu borçları olmuş.
Döviz piyasası  bir kaç hafta boyunca oldukça istikrarlı. Nisan ayında NBU $528 milyon rezervlere katmış, bu miktarın yarısından fazlası geçen hafta açık artırmada satın alındı. Milli Banka Basın Servisi banka, sabit döviz kuru korumasını hedeflememektedir ve çelik ve demir cevheri yükselen ihracat fiyatlarının döviz arzını arttırmasına bağlı olduğunu belirtilmiştir.
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı iyimser tahminleri ortasında, Merkez Bankası döviz kısıtlamalarının kolaylaştırılması duyurdu. 28 Nisan ithalatı ödemek için yurt dışı yerleşiklerin döviz kredilerin zorunlu satışı şartı iptal edildi, bu bankalar borsasında kayıp olmadan yabancı kredi çekmesine izin verir. Bir sonraki adım, IMF ile yapılan görüşmeler ve  çekilmiş fonların potansiyel miktarını değerlendirilmesi ardından  ikamet etmeyenlerin  temettü çekilmesi izni alınabilir.

Mahkeme Kırım Tatar Milli Meclisini yasakladı

Rus mahkemesi Kırım Tatar Meclis hakkında aşırı örgütü olarak tanınmış  ve faaliyetlerini yasaklayan karar vermiştir. Meclisi temsilcileri  bir ay içinde bu kararı itiraz edeceğini söyledi. Meclis Başkanı Çubarov acil durum moduna geçişi ve merkez ofisi Kiev'e aktarması hakkında konuştu.
Kırım medya ve gözlemciler, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar aktivistler üzerindeki baskıyı sürdüğünü bildirdi. Başkan Poroşenko Meclis yasaklaması "yanlış kararı ve buna  tüm uygar dünya yanıt vermek zorundadır" olarak değerlendirmektedir. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası kuruluşların temsilcileri Kırım Meclis yasaklaması yerli halkı ayrımcılık eylem olduğunu düşünür, Rusya hükümetine kararın iptal etmesi çağrında bulundu.
Uzmanlar, Rusya  Kırım'ı yavaş yavaş askeri üsse dönüştürüyor ve aralarında Kırım Tatarları da olduğu  güvenilmez insanları yarımadadan dışarıya atmak istiyor, söylüyorlar. Herhangi Kırım Tatarı şimdi terör örgütü üyesi olarak tanılır ve yargılanabilir.

Minsk müzakereleri ve "Ukrayna'yı barışa zorlaması"

Hafta boyunca Donbas muharebe bölgesinde durum devamlı gergin geçmişti, militanlar ve işgal ordusu sürekli olarak Ukraynalı ordusu ağır topçu mevzilerini bombalamış. Mücadele sırasında, resmi verilere göre, beş asker öldürüldü, 20 asker yaralandı.
Geceleyin Olenivka  "DNR" kontrol noktası konvoy araçların  bombardımanı sonucunda dört sivil öldürüldü, dokuz kişi  yaralandı. Gönüllüler operatif soruşturma sayesinde bombardımanı bir "DNR" provokasyon olduğunu ispatlamış. İstihbarat ve gözlemciler Ukrayna ordusunun çatışmaların tırmandığı sorumluluğunu kaydırmaya amacı ile Rus birliklerinin provokatif saldırıların tekrarlanmasını gözardı etmiyor.
Minsk görüşmelerde Ukrayna temsilcisi olan Bezsmertnıy heyetten çıktı. O, Donbass  işgal altındaki topraklarda seçimlerin imkansız olduğunu söyledi, çünkü bölgedeki durum gittikçe kötüleşiyor. Ona göre, Ukrayna tarafından yasadışı seçimlerin finanslaması militan yönetimini kabul etme anlamına gelecektir. Ukrayna heyeti  başkanı Kuçma'ya göre, Donbass güvenlik sorunu olmadan  seçimler de dahil olmak üzere diğer konulara geçmek olamaz.
Rus başkanı sözcüsü Peskov'a göre, Minsk  tarafları  ya anlaşmalarda olanı yapmalı ya da kendileri  yapmakta  yetersiz olduğunu itiraf etmeli.
Ancak, BM'de konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Prystaiko, Ukrayna bu yaz seçimler düzenlemeye  ve "işgal altındaki topraklarda temsilcileri" tanımaya hazır olduğunu söyledi. "Dışişleri Maidan" Foundation "1 + 1" kanalı talep üzerine Socis hizmetini yapılan bir anketin sonuçlarını açıkladı. Ukraynalıların çoğu Minsk anlaşmaları en fazla  Rusya'ya yaradığına inanıyor. İnsanlar, müzakereleri savaşın sonuna yol olacağına  ve onların adına ve onların çıkarına imzalanmışına inanmiyor. Katılımcıların büyük kısmı Ukrayna Anayasa değişiklikleri ulusal referandumda alınması gerektiğine inanmaktadır. Fon Başkanı Yaremenko Ukrayna toplumu şaşırmış olduğunu, çatışmayı çözmek için net bir plan görmüyor, aynı anda yetkililer tarafından strateji ve taktikler hakkında net mesajlar olmadığını söyledi. Ona göre, "Minsk süreci" durmuştur ve onun bir geleceği yoktur ve liderlikte Donbas çözümüne ilişkin müzakerelerde kendi pozisyonuna bir karar için çok az zaman kalmıştır. O, bir varyant olarak, üyeliğin genişlemesi, ABD ve AB dahil edilmesi, müzakerelerin başka yere taşınması görüyor çünkü Belarus Rusya'nın ortağıdır ve onun önderliğinde Rusya'nın çıkarları doğrultusunda hareket ediyor,
Nadiya Savçenko avukatı Ukrayna'ya kendi iletimi için gerekli tüm işlemleri tamamladığını söyledi, artık geri dönme süresi Rus yetkililerin kararına bağlıdır. Aynı belgeler Rus mahkemeleri tarafından mahkum eden birçok Ukraynalı  imzaladı.
Böylece Donbas "cumhuriyetler"  liderliğini elinde rehineleri  (muhtemelen)  ve mahküm Ukraynalıları  Rus askerleri ile değişmesine zemin hazırladı. Minsk görüşmelerde kararlaştırılan ve Paskalya tatilinden önce gerçekleşmek gereken rehinelerin değişmesi nedenlerini açıklanmadan militanları tarafından engellenmiş.
Analistler, değişimler Rus yetkililerin engelleme olası nedenlerinden biri Minsk anlaşmalarına taahhütlerini yerine getirmek için Ukrayna zorlanması, diyor.
Kiev ziyareti sırasında Devlet Sekreter Yardımcısı Nuland  Temmuz 2016 işgal altındaki topraklarda seçimler düzenlemesini istemiş, bu "DNR" Zakharçenko lideri ilan etmiş "seçimler" tarihine karşılıklıdır. Ayrıca, Nuland işgal altındaki topraklarda tespiti "özel statü" Anayasa değişikliklerine ve militanlarına af ilan da dahil olmak üzere, Minsk anlaşmalara taahhütlerine Ukrayna tarafından sıkı uyulması yönünde ısrar etti. Uzmanlar ve sivil toplum Ukrayna liderlik bu koşulların benimsenmesi ülkedeki sosyo-politik durumun kötüleşmesine neden olacak ve devlet  decay süreci başlatır inanıyor.  "Minsk sürecinin"  Poroşenko hareketsizliği etkili bir manevra özgürlüğü kısıtlanmış ve şimdi "uzlaşma" kapsamında Batı Ukrayna'yı "Minsk anlaşmalar" yükümlülüklerini yerine getirmesi için Rus askerlerinin çekilmesini ve Ukrayna devlet sınır üzerinden kontrolünün sağlanmasında garanti vermeden zorlaştırıyor.
Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Dışişleri Bakanları Norman Dörtlü bir sonraki toplantısının 11 Mayıs yapılacaktır duyurdu. Ona göre, görüşmeler teması  Donbas'ta seçimler olacak, çünkü  "şimdi buna özel teklifler varmış".
"Seçim" aslında işgal altındaki topraklarda  Rus himayesini düzeltiyor, militanların müzakerelere taraf yaparak iç  çatışmaya dönüştürecek, ve Rusya'ya karşı Avrupa yaptırım rejimini yumuşatmak ya da iptal etmesine izin verir.

Luhansk askeri ve sivil idarenin başkanı görevden alındı

Cumhurbaşkanı Poroşenko tarafından Luhansk askeri ve mülki idare başkanı Tuka görevden alındı, yerine Blok Poroshenko bir milletvekili Garbuz atandı. Tuka işgal altındaki topraklarda  bakan yardımcısı görevine atandı.

Garbuz, görgü tanıklarına göre,  zamanında Meydan'a "tituşkı"(bandit) getiriyormuş ve Rus "Kazaklar" ile temas halinde görüldü. Tuka, görevden olmadan önce,  bölgenin gelişimine Garbuz ile aynı görüşlere sahip olduğunu söyledi.  Tuka'nın görevden alınması ilişkin veriler bir ay önce sosyal ağlara sızdırılmış. Garbuz atanması işgal altındaki topraklarda seçimleri için hazırlıklarını gösterebilir, çünkü bu projeye tam hükümeti sadık performans gösterenleri gerekmektedir.

No comments:

Post a Comment