May 03, 2016

02.05.2016: Новинського та Бойка не пустили до Одеси

Новинського та Бойка не пустили до Одеси
Новинського та Бойка не пустили до Одеси

Головні події і теми дня 02.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Новинського та Бойка не пустили до Одеси на річницю трагедії 2 травня 2014 року.
  • В Україні подорожчали вантажні залізничні перевезення.

В Україні

  • Друга річниця трагічних подій в Одесі пройшла спокійно. Представників Опозиційного блоку депутатів – Бойка та Новинського, які прилетіли до Одеси, активісти не випустили з аеропорту, і вони змушені були повернутися додому. 2 травня 2014 року унаслідок підпалу Будинку профспілок загинуло 48 – і постраждало 247 осіб, ще кілька людей загинуло під час стрілянини невстановленими особами з-за спин працівників міліції у мирних проукраїнських демонстрантів.
  • Із 30 квітня в Україні подорожчали вантажні залізничні перевезення. Новий глава Укрзалізниці Балчун заявив про необхідність розвивати саме вантажні перевезення, оскільки вони приносять залізниці 80 % прибутку.

Війна

  • Ситуація на Донбасі протягом доби була відносно спокійною, обстріли бойовиків носили несистемний характер. Українська армія у відповідь вогонь не відкривала За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Згідно з повідомленнями розвідки, Росія посилює військове угрупування в Криму. Чорноморський флот РФ поповнився новими підводними човнами, зона ураження яких покриває всю Україну. На березі встановлюють нові ракетні комплекси.

Україна й світ

  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, Євросоюз має надати громадянам Туреччини безвізовий режим у випадку виконання владою країни взятих на себе зобов'язань, незважаючи на утиски свободи преси та конфронтацію з курдами. За його словами, Туреччина є ключовою країною для обмеження потоку мігрантів до ЄС, тому завдання політиків – узгодити всі гострі моменти.
  • У річницю одеських подій хулігани, що належать до націонал-більшовицької незареєстрованої партії, закидали петардами українське посольство в Москві.
  • Байкери з московського клубу "Нічні вовки" змогли просочитися через Білорусь до ЄС і готуються провести 9 травня акцію в Берліні на честь перемоги у "великій вітчизняній війні". Керівник клубу Залдостанов перебуває у списку санкцій ЄС, клуб фінансується із російського бюджету.

Тренди

  • Під час пожежі у Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року загинули майже 50 осіб. Більшість з них були активними учасниками "Антимайдану". Керівництво одеської міліції активно підтримувало сепаратистські настрої, з-за спин міліціонерів російські диверсанти та місцеві колаборанти стріляли в проукраїнських демонстрантів. Ситуація могла вийти з-під контролю, Росія щосили розкручувала проект "Новоросія". Як це не цинічно звучить, трагедія допомогла задушити сепаратистський рух в Одесі у зародку. При цьому нікого із керівників і працівників силових структур, які допомагали сепаратистам, досі не притягнуто до відповідальності.
    Спроба "розхитати" ситуацію 2 травня 2016 року успіху не мала, проукраїнські активісти та силові органи підготувалися й не допустили зіткнень. Депутати "Опозиційного блоку", колишні члени Партії регіонів Новинський і Бойко, заблоковані активістами в будівлі одеського аеропорту, змушені були повернутися до Києва. За повідомленнями спостерігачів з Одеси, ситуація пребуває під контролем.

No comments:

Post a Comment