April 19, 2016

Ukrayna: 11-17 Nisan 2016 haftasının ana başlıkları

11–17 Nisan 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Var olmayan koalisyon yeni bir Başbakan atadı - Gelişim tahminleri  teşvik değildir - Gazprom Ukrayna'ya karşı - Savaştan sonra Donbas restorasyonu - Büyük devlet işletmelerinin yeni yöneticileri - Savçenko sorusunda açık artırma  - Putin Kırım’ı askeri bazasına  dönüştürüyor

Var olmayan koalisyon  yeni bir Başbakan atadı
Diğer grupların üyeleri ve "çoğunlukçu" ile yeni bir koalisyon oluşturmak için  Başkanlık grubun milletvekili gerekli sayıda toplama çabalarına rağmen koalisyon toplanmadı. Bu nedenle, Yasa'yı ihlal eden en büyük iki hizip, hükümet  başkanı Yatsenük istifası, yeni bir Başbakan atanması ve Rada yeni Başkanı seçmesi için oylamayı "bir paket" olarak gerçekleştirdi.
Verhovna Rada eski başkanı Groisman Başbakan   seçildi. Onun yerine Halk Cephesi temsilcisi Parubiy alınmıştır. Yeni Kabine başbakan yardımcısı sayısı arttı. Hükümet işe kota ilkesi tarafından iki iktidar partisinin  üyelerden oluşturdu.
Yeni Parlamento Başkanı Parubiy yeni bir koalisyonda olan koalisyona ait milletvekili sayısını açıklanmadı. Aday Groisman için 226  gereken oy sayısından iki ana hiziptan 205 milletvekili oy vermiş,  diğerlerden oy veren koalisyonun üyesi değildi. Batkivşçına (Ana Vatan) Partisi lideri Timoşenko ülkede bir anayasal darbe olduğu ve Verhovna Rada önceki convocations yolunu izlermekte olduğunu söyledi.
Yeni hükümetin programı sadece üçüncü girişiminde kabul edildi.  Groisman Kabinesi bir yıllık dokunulmazlığı aldı.
Sosyal ağ kullanıcıları yeni kabineyi oligarkların komplo kurduğunu ve finansal akımların ve bütçe "kesme" kontrol etmesine kulis sonucu olarak görmektedir, ulusal bir güven hükümeti olmayacağını belirtmektedir.  Uzmanların çoğu, artık o hükümet eylemlerinin sonuçlarından tüm sorumluluğunu Başkan Poroşenko taşıyacak çünkü stratejik bir perspektif içinde hükümetin kontrolünü ele aldı ve böylece gösterilen zafer  onun yenilgi olduğunu kabul ediyor.
Parlamento yeni başkanı Parubiy   sahtecilik, dolandırıcılık ve şüpheli fırsatları çizim kurallarına aykırı hazır olduğunu göstermiştir. Vekiller oligarklar oylama ortak milletvekilleri, 2014 yılında halk ayaklanması dalgası üzeri iktidara geldi olan Bölgeler ve taraflar Partisi eski üyeleri, hükümette derin bir krizi ve hükümet ve seçmenlerin arasındaki ilişkilerin sisteminde reform, yeni liderlerin yetersizliğini göstermektedir.
Parubiy  parlamento ve hükümet krizi aşmasını açıklandı. Ancak gözlemcilerin çoğu sonbaharda erken parlamento seçimleri açıklanıncaya kadar, Parlamento çöküşünü dışlamadı yeni kabine umutları konusunda şüpheci.
Istifa eden Başbakan Yatsenük, bir süre onun "ortağı" olan Poroşenko'yu eleştirdi ve Cumhurbaşkan dereceleme düşüşü ile  büyük siyasete geri dönmek için umut ediyor.
"Dereceleme" bir grup tarafından gerçekleştirilmiştir sosyolojik ankete göre, Ukraynalıların neredeyse yarısı erken parlamento seçimlere destek veriyor. Politikacılar seçmenlerin güveni minimum altındadır, numunede bu tasvip % 50 üzerindedir. Seçimler önümüzdeki hafta sonu yapılacak olsaydı, katılımcıların % 13'ü Ana Vatan için oy vereceğini, muhalefet blokunun için % 11, Saakaşvili parti ve 'Samopomiç' %10,  Blok Petro Poroşenko için % 9 verirdi, Radikal Parti ise % 7 alabilirdi. Yüzde 5 bariyere  'Svoboda' ("Özgürlük") partisi yaklaşmıştır.
Batı medyasında  Panama offshor skandalından  sonra Başkan Poroşenko ve onun tutan kursu eleştirileri   yayılıyor. O ortaya .ıkan işini gelişmeye devam ediyor, diye vurgulanmıştır. Güvenlik  Kiev Uluslararası Forumu'nda Amerikalı katılımcılar, Ukrayna  yüksek makamlarda olan rüşvetçilere sert tedbirlerin alınması için zamanı artık geldiğini söyledi.  Cumhurbaşkan Poroşenko’nun İspanya'ya gizli  gezisi de değerlendirmeye puan eklenmedi. Gazeteciler, onun  "dinlenme" yapmış olduğu villa beyanı dahil olmadığını fark etti. Aynı  zamanda ortaya çıkan konut Rusya Devlet Başkanı Putin’a ait bir konut yakınında bulunan konutmuş.

Ukrayna ekonomisi nereye gidiyor?

IMF, 2016 yılında Ukrayna'da % 2' den % 1.5'e   ekonomik büyüme, % 15.1'den  % 12"ye enflasyon tahminini düşürdü. IMF uzmanlara göre, Ukrayna'da siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar halen küresel ekonomi, ticaret ve turizm üzerinde olumsuz etki yapacaktır.
Aynı zamanda, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı 5.5% ila 7.5 % den 2016 yılının ilk yarısında enflasyon beklentisi geliştirdi.
Hükümet enflasyonu sıkı para politikası, yükselen dünya emtia fiyatları ve enerji fiyatları ve düşük toplam talebi katkı sağlayacak olan, yavaşlama olduğunu söyledi.
GfK Ukrayna tarafından yürütülen bir araştırmada, sonuçları uygun olmayan büyük alımlar, özellikle pahalı ithal malları, Ukraynalı tüketicilerin güveni    enflasyondaki daha düşüş ve finansal durum kötüleşmeye bekleyen işaret etmektedir.
Piyasasının durumu, IMF ve EBRD kredilerinin yeniden başlamasını etkileyebilir. Onlar, yeni Ukrayna hükümeti ile işbirliğine devam etmeye hazır olduğunu belirtmiştir, reformları ve yolsuzlukla mücadelede gerçek bir başarı birisi olan performans daha önce dile getirdiği talepleri sağladı.
Finans sektöründe durum uluslararası bağışçıların desteği olmadan son derece zordur. Yeni atanan Maliye Bakanı Danyluk, IMF ile işbirliğini restore ederek durumun düzeltilmesi sivil hizmet, finans ve özelleştirme reform için umut ediyor. Önemli bir olay Ukraynalı yetkililer Rusya Maliye Bakanlığı ile uzlaşmaya red olduğunu belirten "borç Yanukoviç" ödeme moratoryum uzantısı oldu.

Ukrayna Gazprom'a karşı

Sıcak kış Ukrayna önemli ölçüde ısıtma tasarrufu olanak sağlamıştır, bu yüzden yeraltı gaz rekor sayıda kalmıştır. Enerji Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılının ilk üç ayında Ukrayna geçen yıla göre  % 9 oranından daha fazla gaz tüketimini azaltmıştır. Sanayide gaz tüketimi % 23 oranında azalmıştır. Doğal gaz piyasasında yasaya göre, Naftogaz tutarlı bağlı ortaklıkların yeniden düzenlenmesini yapmaktadır. Tasfiye edilen  "Ukrayna Gazı" şirket varlıkları "Naftogaz" yönetimine transfer edilecek.
Ukrayna, Rus gaz tüketimini azaltarak   Gazprom finansal performansını ciddi etkilemiştir, buna ek olarak, Stockholm arbitrajda   sözleşme malzemeleri uymadığı için karşılıklı cezalarla ilgili Gazprom ve Naftogaz karşı davalar dikkate alınmıştır. Naftogaz başkanı Kobolyev  mahkeme öncesi ihtilaf çözümlerini görmüyor.
Ukrayna, Gazprom Ukrayna gaz geçiş pazarında rakip olmayan   adımları duyurup, Rus tekelcine UAH 85 milyar  ( € 3 milyar dolar biraz üzerinde) tutarında para cezası verip  güçlü bir hamle yapmıştır. Gazprom, Kiev Ekonomik Mahkemesi'nde Ukrayna Antimonopoly Kurulu kararı  itiraz girişiminde başarısız oldu.
Alternatif dağıtım kanallara sahip olan AB ülkeleri, fiyat teklifi formülünü değiştirmek zorunda kalan Gazprom ile sözleşme davalar kullanarak yeniden müzakere aramaktadır. Böylece maliyet Avrupa'da gaz spot fiyatına bağlıdır. 2008 krizi ardından gaz tüketimi önemli ölçüde azaltılmış, petrol sepete bağlı Gazprom'un fiyatları gerçek piyasa fiyatlarından daha hemen hemen her zaman yüksekti. Bu nedenle, Avrupa gaz tüccarlar kayıplar ve ucuz fiyatlarla Rus gazını satmak zorunda kalmışlardır. Gazprom kısmen sunan indirimler ve farklı formüllerle onları telafi etmiştir, fakat bu politika satışlarda bir başka düşüşe yol açmıştır. Gazprom'un ciddi tavizler önemli ölçüde döviz kazancı azaltılmış ve borsa değerini düşürülmüştür.

Büyük kamu iktisadi teşebbüslerinin yeni yöneticileri

Devlet  en büyük tekeli "Ukrzaliznytsya" başkanı seçim Komitesi    daha önce Polonya demiryolları lyönetiminde olan Polonya vatandaşı Balçun'u onaylamıştır. Başka bir büyük şirket "Electrotyazhmash" pozisyonu için Fransız vatandaşı Barbosa’yı aday gösterdi. Bu atamaların Bakanlar Kurulu onaylaması gerekir. Eski Ekonomik Kalkınma  Bakanı Abromavicius'a göre  bunlar gibi yöneticilerin yıllık maaşları  birkaç yüz bin yarım milyon dolar arasında değişebilir.
Bazı uzmanlar bu ve diğer atamalar geçmemiş adaylar arasından iddiaların sunulması bertaraf edilebileceğine inanıyor. Böyle olaylar Ukrspirt ve Tsentroenergo  yönetici yarışmalar ile daha önce olmuştur.
Politikacılar ve oligarklar, yöneticileri bütçe mali akış üzerinde kontrol mekanizması  ve özelleştirmede alma avantajlar olarak değerlendirmektedir. "Kota" olan hükümet çeşitli finansal-endüstriyel gruplardan sunulan adaylar arasında daha artan rekabeti  ‘izin vermektedir’.

Donbas savaşı sırasında "yenileme"

Başkan Putin, Rusya sakinleri ile hattı boyunca bir kez daha Rusya Minsk anlaşmalarının tüm gereklerini yerine getirmiş ve şimdi sıra Ukrayna’da olduğunu belirtti. O,  Donbas'ta şiddetlenmesine beklemediğini ve orada AGİT'in  güçlendirmesine karşı olmadığını vurguladı..
Sosyal Politika Bakanı Reva işgal altındaki topraklarda yaşayanlar sosyal yardımlar almasında haklı olduğunu söyledi, çünkü Ukrayna kontrolünde olmayan Donbas parçası işgal etmiştir statusünde değildir.  Ona göre,  geçici yerinden olan kişilerin ödemeler kayıt  yerine bağlı, bu yüzden onların ikamet kontrolü ilgili kuruluşlar yapmalıdır.
Ayrıca Geçici işgal altındaki topraklarda Bakanı Çernıh kontrol alanı dışında sakinlerine sosyal yardımların tam ödemeleri destekler, bu uygulama nasıl gerçekleşir hiçbir fikir olmamasına rağmen, "Ukrayna bütün vatandaşların eşit haklara sahiptir" demiştir.
Bazı uzmanlara göre, kontrolsüz bölgelerde doğum veya vatandaşların ölüm gerçeği teyit edemez, böylece bütçe fonlarının zimmete para geçirme "desen" uygulanmasını hazırlamak olduğuna inanıyorlar. Bu ifadelerin bir diğer amacı geçici işgal altındaki topraklardan yer değiştirmiş vatandaşların geri çıkarması olabilir. Geçici göçmenler konut kiralamakta zorunda kalıyor, onların aldığı maaşları kira ödemeleri bile kapatmıyor, göçmen ödemeler minimumdur, bu yüzden çoğu ikamet ettiği eski yerine geri dönmek zorundadır.
Buna ek olarak, bu tür ifadeler yetkililerin militanlar ve Rus ordusunu tarafından ele geçirdi "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde belirli alanlar"  geri dönme  isteksizliği gösterir  ya da ekonomik ablukanın moduna girmesi ve bunu işgal edilen toprakların statüsünü vererek sorumluğundan kaçma yollar araması olarak değerlendirir.
Yeni bakanlar  iddiaları üzerine Donbass ön durumun son derece gergindir, çarpışma sayısı artıyordur. Sıcak nokta olarak sürekli militanların bombalama ve saldırılara  rağmen Ukrayna ordusu kontrolünde olan Avdiyivka banliyöleri kalır. Bu pozisyon işgal ordusunun teknik transferi zorlaştıran, Ukrayna ordusu stratejik bir rota Donetsk - Gorlovka kontrol etmenizi sağlamaktadır. Bombalama ve ağır topçu, tanklar ve saldırı silahları kullanarak, saldırıları Ukraynalı pozisyonları cephe hattında tam genişliğindeki giderilmiştir. Saldırı sırasında militanların ve Rus kontrollü "DNR" ve "LNR" sınırda ve kasabalarda olan gözlemciler  ciddi kayıplar doğruluyordur..

Rusya'da Savçenko ve Ukraynalı rehineler

Putin, Batı ile müzakerelerde Nadia Savçenko koz olarak görüyor. Rusya vatandaşlar ile düz çizgi boyunca,Savçenko sorunu henüz  çözülmemiş diye vurguladı. Bu durum avukatlar da doğruladı. Savçenko açlık grevi devam ediyor, onun durumu kötüleşti. Taraflar Luhansk bölgede mücadele sırasında yakalanan iki Rus özel kuvvetleri askerlerinin akıbeti ile ilgili bir karar bekliyor. Olası bir seçenek bu askerleri Savçenko ve diğer siyasi tutukluların değişimi olacaktır. Rusya Adalet Bakanlığı yetkilileri evde cezasını çekmek üzere kendi değişim bir komut dosyası dile getirdi, fakat uluslararası hukuk açısından Savçenko masumdur.

Putin, Kırım'ı Karadeniz'deki Rus karakoluna dönüştürüyor

Rusya Kırım'da bu ay ikinci  topçu, hava savunma ve kıyı savunma  kapsamlı eğitim gerçekleştiriyor.  Uygulamanın amacı  sahil savunma ve Batı Karadeniz'de NATO gemileri yok etme olarak duyurulmuş.
Ukrayna malzeme yokluğunda yarımadası sürdürülebilir tedarik  için Rus hükümeti Kuzey Kafkasya elektrik güvenilir kaynağı kuracak ve rezervlerin transferi için bir köprü inşa edecek. Rus hükümeti Kerç Boğazı "enerji köprüsü" üçüncü dalının başladığını duyurmuş, fakat işgal yetkilileri baştan Ukrayna anakara  arz odaklanmış güvenilir bir elektrik kaynağı için güç hatları tüm sistemi yeniden inşa etmek zorunda kalacak. Buna ek olarak, Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesi enerji açığıdır ve Kırım'ı bir ek yük bağlamak için tasarlanmış değildir.
Boğazı üzerinden bir köprü inşaatı çoktan başladı, fakat baştan devreye alma zamanlaması bir yıla uzatıldı. Bilimci jeofizikçilere değerlendirmesine göre proje sorunludur çünkü Boğaz tektonik fay bir bölgede yer almaktadır ve topografya sürekli değişmektedir. Köprü inşa edilirse, Azak Denizi'nde gezinme panelinde ciddi engeller yaratabilir, ancak Rus yetkililer Ukrayna halkının protestolarına rağmen inşaat devam emektedir.
Askeri üslerin güvenlik açısından bakıldığında, yarımadanın yerli nüfus olan Kırım Tatarları riskli bir şarttır, bu yüzden Rus hükümeti ikamet yerlerden onları atmak için çalışır ve kompakt yerleşim yerlerinde sindirme faaliyetler yürütülmektedir. Kırım Tatarları, bu tür eylemleri Stalin sınırdışı politikasının ve soykırım  devamı olarak değerlendirmektedir. Başka bir diplomatik girişim olarak Kırım Savcısı’nın Meclis yasağı oldu. Meclis Başkanı Çubarov, Başkan Poroşenko, Türk makamları ve uluslararası insan hakları örgütleri Rusya'nın eylemlerine karşı çıktı.

No comments:

Post a Comment