April 19, 2016

18.04.2016: Суд засудив російських військових до 14 років ув'язнення

Суд засудив російських військових до 14 років ув'язнення
Суд засудив російських військових до 14 років ув'язнення

Головні події і теми дня 18.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Суд засудив до 14 років ув'язнення російських військових, яких було захоплено у бою під Щастям.
  • Глава Верховної Ради Парубій стверджує, що попередня коаліція не розпалася.
  • Унаслідок комп'ютерного збою загублено понад 500 тис. документів податкової служби.

В Україні

  • Глава парламенту Парубій заявив, що коаліція "Європейська Україна" не розпалася, незважаючи на заяву про вихід із неї трьох фракцій, і пообіцяв пред'явити понад 230 підписів депутатів, беруть участь в ній.
  • СБУ заявила, що компанія Lucky Labs підозрюється у фінансуванні терористичних донецьких "республік" за рахунок доходів від функціонування онлайн-казино.
  • Державна фіскальна служба заявила, що внаслідок збою в комп'ютерній системі втрачено близько 3 ТБ інформації – більше 500 тис. документів, реєстраційних карт і даних про платників податків.
  • Міністр оборони Полторак заявив, що не вбачає гострої необхідності в проведенні ще однієї хвилі мобілізації, оскільки вдалося набрати достатню кількість кандидатів для служби за контрактом. Він повідомив, що планується звільнення 2/3 керівного складу міністерства.
  • Курс гривні залишається досить стабільним 25,48 ₴/$, 28,81 ₴/€ (+0,07 грн), 3,73 ₴/10 ₽ (-0,13 грн). Зміцнення гривні щодо російського рубля пов'язано з різким падінням курсу рубля на московській валютній біржі після оголошення про відмову країн ОПЕК заморозити видобуток нафти на поточному рівні.

Війна

  • Згідно з офіційними повідомленнями штабу АТО, у зоні бойових дій на Донбасі загинув військовослужбовець. Окупаційні війська обстрілюють із важкої артилерії і танків Авдіївку, Піски, Майорськ, Зайцеве, Новотроїцьке та позиції на Світлодарському виступі. Спостерігачі повідомляють про обстріл бойовиками житлових кварталів Донецька зі станкових гранатометів під виглядом обстрілів українськими військами для створення паніки серед мирного населення. Незважаючи на заспокійливі заяви штабу АТО, ситуація в регіоні різко загострюється. Спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували за один день понад сто розривів тільки в Станиці Луганській.
  • Голосіївський районний суд визнав винними двох російських військовослужбовців, що були захоплені в ході бою під Щастям, і засудив їх до 14 років ув'язнення із конфіскацією майна.

Україна й світ

  • Президент Порошенко закликав президента РФ Путіна негайно звільнити Надію Савченко. Прес-служба Порошенка повідомила, що досягнута домовленість про допуск до неї консула. Порошенко й Путін обговорили питання про долю двох російських військовослужбовців, засуджених за воєнні злочини на території України.
  • Міністерство юстиції Росії включило Меджліс кримськотатарського народу до списку організацій, "пов'язаних зі здійсненням екстремістської діяльності".
  • Україна на раді СОТ зажадала від Росії негайно скасувати всі обмеження щодо транзиту вантажів своєю територією, що вже спричинило скорочення експорту до країн Середньої Азії більш ніж навпіл.
  • Представники сирійської опозиції заявили про вихід із переговорів із урегулювання конфлікту в країні. Вони не вбачають у них сенсу в умовах посилення присутності Росії та Ірану, ескалації військових дій, погіршення гуманітарної ситуації у країні.
  • Президент США Обама закликав Росію вжити заходів для зниження рівня протистояння на сході України та цілковито виконати умови мінських угод.
  • МЗС України заявив протест за фактом нав'язування Росією громадянства громадянину України Афанасьєву, що був захоплений російськими спецслужбами в Криму в 2014 році. Відомство підкреслює, що всі жителі окупованого Криму, яким в примусовому порядку було присвоєно громадянство Росії, залишаються громадянами України.
  • Туреччина вимагає від ЄС виконання домовленостей з надання безвізового режиму та оновлення митного союзу, в іншому випадку погрожує припинити свою участь у договорі про стримування потоку мігрантів до Європи.

Тренди

  • Глава Національної поліції Деканоїдзе сподівається, що новий генеральний прокурор доведе реформу у відомстві до кінця. За її словами, керівництво країни багато говорить про боротьбу з корупцією, але вона не бачить за гратами тих, хто нею займається. Глава консультативної місії ЄС Ланчінскас вважає, що новий генпрокурор має бути професіоналом та авторитетом для суспільства.
    Блок Порошенка запропонував кандидатуру лідера своєї парламентської фракції Луценка на посаду генерального прокурора. Оскільки Луценко не має профільної освіти, партія пропонує внести зміни до закону про прокуратуру. На думку деяких експертів, правовий нігілізм депутатів остаточно підриває легітимність законодавчої влади, яка діє за принципом "необхідності", а не виконання норм чинного законодавства, вимагаючи при цьому від громадян законослухняності.
  • Президент Порошенко провів нараду з представниками уряду, парламенту та фіскальної служби для розробки пропозицій щодо деофшоризацію економіки. Він стверджує, що регулювання офшорного бізнесу, створення умов для його легалізації і мотивації чесної сплати податків є одним із першочергових завдань держави. При цьому він не згадав про власний бізнес, зареєстрований у безподаткових зонах і, мабуть, вважає, що таке регулювання не має стосуватися його власних підприємств.
  • Експерти у сфері міжнародного права вважають, що Україна має всі можливості для блокування будівництва мосту через Керченську протоку за допомогою створення трибуналу з цього конкретного факту, звернення до суду з морського права у Гамбурзі та звернення до міжнародного суду ООН у Гаазі. Усі три процеси варто запускати одночасно, що дасть максимальний ефект. Угоду про будівництво переправи між Україною та Росією було укладено наприкінці 2013 року. 2014 року Україна денонсувала цю угоду.
  • На думку експерта британського інституту міжнародних відносин Шерра, президент РФ Путін поки що не вибрав план своїх дій на Донбасі. Існує два варіанти розвитку ситуації: збереження невизначеності шляхом відволікання уваги міжнародної громадськості від України діями в Сирії і загострення протистояння для зміцнення рейтингу своєї політичної сили напередодні виборів до Державної думи, які мають відбутися восени.
  • Колишній посол США в Україні Пфайффер вважає, що фінансування Заходом України слід прив'язати до виконаних зобов'язань. Він не вбачає іншого способу змусити українське керівництво проводити реформи.
  • Спостерігачі у прифронтовій смузі заявляють, що штаб АТО істотно занижує в офіційних даних втрати української армії. Таким чином керівництво країни формує у громадян переконання, що військові дії на Донбасі вщухають.

No comments:

Post a Comment