April 07, 2016

06.04.2016 Україна: Голландці проголосували на референдумі проти Асоціації України з ЄС

Голландці проголосували на референдумі проти Асоціації України з ЄС
Голландці проголосували на референдумі проти Асоціації України з ЄС

Головні події і теми дня 06.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Голландці проголосували на референдумі проти Асоціації України з ЄС.
  • Колишній депутат Лозинський, обвинувачений у вбивстві, вийшов на свободу після 7 років ув'язнення.
  • Мінські переговори знову завершилися без результату.
  • У разі проведення дострокових парламентських виборів дві найбільші партії втратять більшість.

В Україні

  • Президент Порошенко впевнений, що новий склад Кабінету міністрів буде сформований після його повернення з Японії.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення про перенесення терміну введення цифрового телемовлення ще на рік.
  • Уряд запропонував скоротити вдвічі список підприємств, що не підлягають приватизації, до 702 компаній.
  • Міністерство фінансів провело розміщення державних облігацій на суму 18,2 млрд грн із терміном погашення в 2 роки та рівнем прибутковості 16 %.
  • Через введення місцевої адміністрації до банку "Хрещатик" емітовані ним "карти киянина" переводять на обслуговування до Ощадбанку. Комунальні підприємства Києва, рахунки яких були відкриті в банку "Хрещатик", переходять на обслуговування до Міжнародного інвестиційного банку, що належить президенту Порошенку та його бізнес-партнеру Кононенку.
  • Офіційний курс гривні змінився незначно: 25,96 ₴/$ (-0,12 грн), 29,43 ₴/€ (-0,22 грн), 3,79 ₴/10 ₽. НБУ купив на міжбанківському ринку ще $30 млн.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, унаслідок бойових дій на Донбасі поранено четверо українських військовослужбовців. Епіцентром боїв залишаються Авдіївка, околиці Донецького аеропорту, Зайцеве та світлодарський напрямок. Широкино під Маріуполем обстріляно бойовиками із мінометів.
  • Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала збільшення рівня протистояння. Головною гарячою точкою залишається промислова зона Авдіївки.
  • Чергове засідання мінської тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі закінчилося безрезультатно. Режим припинення вогню бойовики не дотримують. Із цієї причини не проводиться розмінування території. Українська делегація має намір вести переговори з економічних, гуманітарних і політичних питань тільки після перемир'я, відведення озброєнь від лінії бойових дій, підтвердженого спостерігачами ОБСЄ. Бойовики відмовляються проводити переговори зі звільнення незаконно утримуваних осіб і доступу до них персоналу Міжнародного Червоного Хреста. Умовами проведення виборів на окупованих територіях залишаються повне припинення вогню, виведення російських військ і забезпечення контролю України над кордоном.
    Представник ОБСЄ Сайдік повідомив, що його організація поки не готувала пропозиції щодо введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Представник Росії Гризлов висловився категорично проти введення поліцейських сил.
    Наступне засідання контактної групи заплановано на 20 квітня.
  • До лікарень окупованого Луганська із Росії завезено велику кількість медикаментів і перев'язувальних матеріалів.
  • В окупованому Криму Чорноморський флот Росії почав широкомасштабні навчання, у тому числі тренування висадки морського десанту.

Україна й світ

  • У Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо підписання договору про асоціацію України з ЄС. Референдум буде визнаний дійсним, оскільки явка на нього перевищила 30 %. Більше 60 % тих, хто проголосували, висловилися проти підписання договору про асоціацію. Глава МЗС Нідерландів попросив українців виявити терпіння та дочекатися офіційних результатів і дій голландського керівництва.
  • Уряд Японії вирішив виділити черговий транш фінансової допомоги в розмірі $13,6 млн.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Росія більшою мірою загрожує Україні, ніж країнам альянсу.
  • Надія Савченко оголосила сухе голодування після набуття чинності вироку російського суду. Російська влада не допускає до неї українського консула.
  • Спікер російської Державної Думи Наришкін заявив, що можлива війна з Україною була б закінчена "максимум за чотири дні".

Тренди

  • Рішення голландського референдуму не є обов'язковим до виконання урядом, проте уряд зобов'язаний прислухатися до результатів референдуму. Договір про асоціацію України з ЄС уже набув чинності, у тому числі був ратифікований парламентом Нідерландів. Політичні аналітики оцінюють ситуацію як патову. Уряд країни буде змушений домовлятися з Єврокомісією про підтвердження результатів і подальші дії. Це стане ще одним серйозним ударом по концепції "Єдиної Європи" та підніме шанси "євроскептиків". Українські експерти вважають, що такий результат – багато в чому наслідок політики влади України, яка виглядає в очах європейців країною третього світу, смертельно хворою на корупцію. Президент Порошенко заявив, що результати референдуму в Нідерландах не є перешкодою на шляху України до Європи.
  • Президент Порошенко в Японії згадав свої передвиборчі обіцянки та заявив, що запровадить реформу, яка унеможливить використання офшорних рахунків в Україні. Він знову розповів, що панамська офшорна компанія була відкрита для управління його активами, які він передав у "сліпий траст". Експерти стверджують, що в українському законодавстві поняття "сліпого трасту" не існує, воно використовується тільки в англійському праві. Ланцюжки компаній, подібні відкритим Порошенком, використовуються для виведення бізнесу з-під удару та відходу від національного оподаткування при продажу підприємств або отриманні дивідендів від передачі їх в управління.
  • Усупереч вимогам закону про розкриття кінцевих власників медіа-активів, відмовилися надавати таку інформацію 5-й телеканал, що належить президенту Порошенку, 112-й телеканал, радіо "Вести". Частина телеканалів вивісили на своїх сайтах офшорні схеми, за якими їх власниками вважаються підставні особи, однак формально вимоги закону виконані.
    Закон повторює долю правової норми про розкриття кінцевих власників усіх юридичних осіб, прийнятий парламентом у 2015 році, коли більшість компаній із невідомими власниками просто записали як бенефіціарів номінальних власників офшорних компаній.
  • Згідно з опитуваннями громадської думки, проведеними службами КМІС і Центром Разумкова, у разі проведення дострокових парламентських виборів Блок Порошенка втратить половину своїх прихильників, його результат скотиться до 10-11%, Народний фронт не потрапить до Верховної Ради. Батьківщина та Радикальна партія помітно поліпшать свій результат, рейтинг Самопомочі залишиться майже на колишньому рівні. Виросте підтримка Опозиційного блоку, до парламенту можуть потрапити "Свобода" та партія Саакашвілі в разі її створення.

No comments:

Post a Comment