March 21, 2016

Ukrayna: 14–20 Mart 2016 haftasının ana başlıkları

14–20 Mart 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Verhovna Rada çalışmalarının kurallarını değiştirmek istiyor – Grivna sarsması devam etmektedir – Anayasa Mahkemesi, Verhovna Rada istediğinde Anayasayı değiştirmesine izin vermiş - İnternet güvenlik stratejisi – Devlete ait şirketlerin verimsiz faaliyeti – Lviv LGBT festivali - Kriminal kehribar İşi – Kırım Rusya parçası olarak ilanından yıl dönümü – Hükümet krizi devam ediyor – Bir vizesiz rejim beklerken - Yaptırımlar ve Savçenko listesi – Rus askerlerinin Suriye’den çekilmesi ve Donbas’taki savaş

Rada katı kurallardan kurtulmasına karar verdi

Verhovna Rada uzlaştırma kurulu toplantısında basına erişim engeli edileceğine göre, Avrupa Parlamentosu önerilerini onayladı. Meclis icra enstitü oturum salonunda düzeni korumak için tanıtılacaktır. AB’den gelen öneriler, salonda olan milletvekillerinin basit çoğunluğunun yasaların kabul edilmesi için prosedür değiştirmesini öneriyor, asgari toplantı nisabının dikkate uluslararası uygulama alınarak belirlenmelidir.
20 komitelerin sayısını azaltmak ve çalışma programını gözden geçirmek için, parlamenter muhalefetin durumu hakkında bir yasayı kabul planlanmaktadır.
Rada Başkan Yardımcısı Oksana Sıroyid Parlamentosu başkanı Groisman oylamaların % 80'inde kurallarını ihlal ettiğini söyledi. Böylece, iktidar ve milletvekilleri yasa yapmada hareketsizlik ve eksikliği için kendi sorumluluğunu azaltmak istiyor, aynı zamanda kulis modunda gerekli kararları "gizlice sokması" mümkün olacaktır. Milletvekilleri, Parlamento ve hükümet krizler bağlamında neredeyse Parlamento toplantılarına gitmez olmuşlar.

Hükümet krizi devam ediyor

Poroşenko, Başbakanı Yatsenük değiştirme girişiminde. Mecliste Poroşenko Bloku Başkanı Lutsenko,  hizip yeni bir "teknokratik" Bakanlar Kurulu oluşturma göreviyle Maliye Bakanı Yaresko Başbakan makamına öne sürdüğü söyledi. Ancak, Meclis ilgili komite Yatsenük istifası sorunu bir oylamaya çıkartmasını reddetti, çünkü bir ay önce Parlamento çoğunluğu tarafından başbakan istifası desteklenmemiştir. Tekrar bu soru yalnızca 6 Eylül'de, bir sonraki oturumda açılacak olan Rada kabul edilebilir. Başbakan kendi istifasını koşul olarak  yeni hükümeti oluşturacak yeni bir koalisyon oluşturmasını görüyor. Blok Poroshenko girişimi başbakanın "Halk Cephesi" kısmını, hem de "Samopomiç" fraksiyonu desteklemez. Parlamentoda yeterli desteği olmadığı sebebiyle "Samopomiç" lideri Sadovıy, başbakanlık görevini reddetti.
Gözlemci ve siyasi uzmanlara göre, Poroşenko’nun amacı başbakanlık görevine tamamen onun tarafından kontrol edilen şimdiki Rada başkanı Groisman’ı sunması. Başbakanlık yeni kompozisyonuna bir anlaşma başarısız olursa, kalan fraksiyonlar erken parlamento seçimleri erişimi olan parlamentonun çalışmalarını engellemek için gidebilir. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Rada Başkanı erken parlamento seçimlere direniyorlar, ama aslında 18 Şubat'ta "Vatan" ve "Samopomiç" hizipleri koalisyondan çıkması nedeniyle Rada koalisyonu artık yokmuş. Groisman, Radikal Parti milletvekilleri bizzat kendi imzalarını geri çağırmadığı için, koalisyonun varlığınında ısrarlı. Yeni bir seçim atanması Cumhurbaşkan’ın bir hakkı, bir görev değildir, bu yüzden çoğu uzman parlamenter çalışma çöküşünü tahmin ediyor.
Razumkov Merkezi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Ukraynalılar % 52 Rada için erken seçim yapılmasını desteklediğini gösterdi.

Anayasa Mahkemesi, Verhovna Rada istediğinde Anayasayı değiştirmesine izin vermiş

Anayasa Mahkemesi Rada herhangi "bir sonraki oturumda" Anayasa değişiklik için oy kullanmasına izin vermiş. Belirlenen süre içinde bir Anayasa çoğunluğun temel yasada değişiklik benimseyerek imkansızlığı ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi Poroşenko Blok Party milletvekili değerlendirmeye başvurmuştur.
Mahkeme, başkan Poroşenko’ya bir hediye yapılan Anayasa değişikliği kararı ilk okumada oylamadan sonra herhangi bir sonraki oturumunda Rada tarafından kabul edilebilir olduğunu açıkladı.  Anayasanın yazarlarından biri, Kiev Mohyla Akademisi Profesör Musiyaka, aynı konuda kararın beri böyle bir karar, kendisini çelişen Anayasa Mahkemesi, 2002 yılında kabul edilmiştir belirtiyor. Benzer bir şekilde, 2010 yılında Anayasa Mahkemesi, 2005 karara aksine bir karar verdiğinde anayasal Yanukoviç darbesi katkıda bulundu.
Uzmanlar bu şekilde tüm adalet sistemi çökmekte olduğuna inanıyor. Anayasanın isteğe göre yorumlanması söz herhangi bir mevzuatın zorunlu uygulanmasını çağırır.
Anayasa Mahkemesi, 2010 yılında gibi bağımsız bir mahkeme olmadığını ve tamamen cumhurbaşkanının kontrolü altında  olduğunu göstermiştir.
Gazeteciler defalarca Anayasa Mahkemesi yargıçları onların gelirleri ötesinde yaşadığını ve mevcut hükümet tarafından rüşvet ile alındığını hakkında yazmıştı.

Grivna sarsması devam etmektedir

Uzmanlara göre, reformların red etmesi ve hükümet krizini çözmekte başarısızlık IMF kredisinin bir sonraki diliminin elde belirsiz bir süre için ertelendi, bu nedenle finansal sistemi belirsizlik durumunda olacaktır. Ekonomi, geleneksel Ukrayna emtia piyasalarında fiyatların hafif bir artışa rağmen, büyüme göstermez. İstikrarsızlık bir kuruluş ortamında bankalar para satın almasını başlıyor.
25.3 UAH / $ Şubat ayının ilk haftasında güçlendirilmesi sonra geçen haftanın ortasına 27 UAH / $ fazlasına düştü, ancak Merkez Bankası’nın rekor sayıda para satışı sonrası 26.2 UAH / $ kadar biraz güçlendirdi. IMF Ukrayna durumu izlemeye devam etmektedir, işbirliğini devam etmek için hükümet krizi sona erdirmesini bekliyor.
Kanal 5 bir röportajında Milli Banka başkanı Gontareva Ukraynalılara doları değil, buzdolabı içeriğini incelenmesini söyledi. Ona göre, yerel ürünlerin maliyeti çok daha düşük olduğundan ülke ithal ikamesi ile ilgilenmek zorundadır. Uzmanlar Gontareva söylemi Central Russia Nabiullina Bankası ve Rusya'nın liderlik kafasına benzer olduğunu işaret etmektedir. Bu tür ifadeler bankacılık sisteminde Ukraynalılar güvenini güçlendirmez, bu yüzden döviz ve finansal piyasalardaki oynaklık kuşkusuz devam edecektir.

Devlete ait şirketler verimsizdir

Hükümet bütçesinin yaklaşık % 10 oranında vergi ödemiş bir rapora göre, 17 büyük kamu şirketlerinin faaliyetleri hakkında bir raporu dinlemiş. 2015 yılında yüz büyük şirketlerin kari yaklaşık 2,4 milyar dolar (yaklaşık 100 milyon $) olarak gerçekleşti, 2014’te 7.4 milyar UAH kaybı ile tamamlamışını hatırlatalım .
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, 2014 yılında denetimi sadece altı devlet şirketler gerçekleşti, 10 şirket denetim için sözleşme imzaladı ve geri kalanı - sabotaj muayene veya denetçilerin erişimi yasaklama aşamasında bulunduğu  bildirilmektedir. Devlet fininsman kontrol dairesi denetlenmiş 25 işletmelere, büyük finansal usulsüzlükler tespit edilmiştir.
Başbakan, bu tür şirketlerde kamu fonlarının çalınıyor, çeşitli finansal ve endüstriyel grupların yönetim ve yönetim kontrolü altında kendi işletmecileri koymak için uğraşmakta söyledi.
Başbakan, vergi tahsilatını artırmak ve bütçesi üzerindeki yükü azaltmak için tek yolu özelleştirme, diyor. Hükümet özelleştirme izin verilmeyen işletmelerin sayısını azaltmak için bir tasarıyı meclise gönderdi.

İnternet güvenlik stratejisi

Ukrayna  Cumhurbaşkanı Poroşenko, Milli Güvenlik Kurumu’nun kararı 27 Ocak’tan itibariyle Internet güvenlik stratejinin eyleme geçirdiğini onayladı.  Internet-gruplar’ın üyeleri, ülkede savaş durumu olmadan vatandaşların temel hakkı yani  haberlerin alınmasını sınırlayacaktır diye iddia ediyorlar.

Vizesiz rejimi beklemesinde

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı ile uzun görüşmeler sonrasında Yolsuzluğun Önlenmesi için Ulusal Ajansına  iki aday sonunda sunmuştur. Böylece, gereken beş kişiden dördüne sahip olduğu için bu devlet dairesi nihayet çalışmalara başlamaktadır. Buna ramen bürokratlar Ajans başkanını hala seçmemiştir.
Rada nihayet Cumhurbaşkan değişiklikleri içeren elektronik beyanname üzerinde bir yasayı onayladı. Cumhurbaşkan, 2017 için bu bildirimlerin giriş ertelenmesini talep eden milletvekilleri ile bir uzlaşmaya vardı, yerine bazı yakınlarının beyanı gelir dahil etmemesi sağlayan bir "yumuşak" gelir muhasebe düzeni sunmuştu. Bununla birlikte, Avrupa Parlamentosu bu yasayı ve NAPC üyelerinin seçilmesini Ukrayna vizesiz rejim verilmesine ilişkin koşulları gibi kabul etti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ve Avrupa Başkanı Tusk Nisan ayında, Ukrayna vize serbestleştirme verilecek güvenini dile getirdi. "Vizesiz rejim" istihdam ve oturma izni de dahil olmak üzere tüm diğer durumlarda bir vize gerekltiğini, sadece Schengen ülkelerine vizesiz turist seyahatı içerir.

Kırım Rusya parçası olarak ilanından yıl dönümü

18 Mart günü Rusya Devlet Başkanı Putin, kendisi tarafından 2014 yılında imzalanması Rusya Federasyonu'na Kırım'ın katılım kararı üzerinde yarımadayı ziyaret etti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ziyareti üzerine bir protesto duyurdu, ancak Putin'in kararını etkilemedi. BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar, Kırım işgali kınadı. Avrupalı ve Amerikalı liderler Rusya'ya karşı yaptırımlar tam de-işgaline kadar kaldırmayacağını yineledi. Ukrayna ve yabancı analistlere göre, yarımadanın sorunu uzun bir süre devam eder. Rusya Kırım’ı nükleer silah taşıyabilen olanlar da dahil olmak üzere silah ve asker, pompalama, bir askeri üsse haline dönüşürüyor. Böylece, Karadeniz'de güç dengesi Doğu Avrupa ülkeleri ve NATO ve askeri grupların çabaları tepkisine yol açtı Rusya'nın lehine önemli ölçüde değişti.  İşgal topraklarında, saldırganlığı almadı yerli halkın Kırım Tatarları ve Ukraynalılar, haklarını ihlal ediyor. Ukrayna henüz Cumhurbaşkan güçlü sözlere rağmen, yarımadanın iadesi için bir strateji sunmuş değildir. Bu işgal altındaki topraklarda bulunan şirket vergi ödememesi "Kırım serbest ekonomik bölge" kanununu faaliyetinde devam etmektedir. Poroşenko yarımada müzakere edilebilir olduğunu her yerde söylüyor. De-işgal stratejisi sunulan sivil toplum örgütleri, ülkenin liderleri tarafından kabul etmiyor.

LGBT "Eşitlik Festival" Lviv’de dağılmış

Lviv şehir meclisi kamu öfkesi sebep olarak sunarken LGBT festivali onaylamadı, mahkeme de bu etkinliği yasakladı. Bir kalabalık, katılımcılara taş attı, bundan sonra onlar tahliye etmek zorunda kaldılar.
Amnesty International ve ABD büyükelçisi saldırganların davranışlarını kınadı, Lviv belediye başkanı Sadovıy şehir itibar kaybına uğradığı inanıyor.
Bazı gözlemciler, Lviv LGBT festivali AB ile Ortaklık Anlaşması'nın onaylanmasına Hollanda'da referandum yaklaşması üzerine daha önceden planlanmış bir provokasyon olarak görüyorlar.

Kriminal kehribar işi

Yasadışı kehribar madenciler arasında Rivne bölgesinde olan Yel’no köyünde çatışma olmuştur.
Cumhurbaşkanı Poroşenko tarafından kanun dışı bu işin bastırılması güvencelere rağmen Emniyet görevlileri "kalkan" altında  binlerce insan bu izinsiz üretim devam etmektedir. Bu, bölgenin ekolojik onarılamaz hasara neden oluyor. Kehribarın çoğu, yurt dışında kaçak gönderilir, oradaki fiyatlar satıcılar tarafından madencilere sunulan miktardan daha  yüksektir. Yerel yönetimler kendi çapında bu üretmeyi durduramayız, söyledi. Bu nedenle, bölgesel yönetimin başkanı Çugunnikov bölge kısmına Ulusal Muhafız girmesi gerektiğini söyledi.
SBU yasadışı çıkarma kapsayan polis ilçe bölümlerde görev yapan  bir kaç memur gözaltına  aldı, ama bölgedeki durum neredeyse değişmedi, yasadışı çıkartma devam ediyor.

Rusya karşı yaptırımlar ve Savçenko listesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesinde ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Minsk anlaşmaları, Donbass ve AGİT Rus askerlerinin çekilmesi Ukrayna-Rusya sınırına erişim sağlar uygulanmasına konusunda ısrar etti. AB dışişleri bakanları zirvesinde, Rusya Federasyonu yönelik politikasının temel ilkelerini benimsemiştir. Çoğu Avrupalı liderler Rusya'ya karşı yaptırım Minsk anlaşmaları ve Kırım de-işgal eksiksiz yerine getirilmesi kadar devam edilecektir savunuyorlar. Aynı zamanda, Macaristan ve İtalya yaptırımları otomatik yenileme istemiyor, Sırbistan Rusya ortağı olduğundan yaptırımlara katılmama kararı aldığını söyledi.
Kanada, Kırım işgal yıldönümünde Rus bankaları, savunma sanayi işletmelerinin Kırım limanlarını yanı sıra iki kişiyi kapsayacak şekilde yaptırım genişletti. Ukrayna 44 Rus vatandaşları ve 2 Ukrayna vatandaşına karşı yaptırım dayatılması için "Savçenko Listesi"  önerisini AB’ye verdi, fakat bu listede baş suçlusu olarak gören Rusya Cumhurbaşkanı Putin nedense yoktur. Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz  Putin’e karşı yaptırım tanıtılması olasılığı konusunda şüpheli olduğunu söylemiştir. Rusya'da, böyle bir listenin varlığını inkar ediyor, Savchenko ceza kararı duyurmasına hazırlanıyor, bazı Ukraynalı milletvekilleri ve aktivistler Rusya Federasyonu’na şahıs yasağı dolayından giremedi,  Savçenko’nun kardeşi karşı ceza davası devam ediyor.

Suriye’den Rus askerlerin çıkartılması ve Donbas’ta savaş

Donbas bölgesinde Donetsk-Gorlivka alanında olan Avdiivka kenarındaki stratejik önemli savaş noktasını zorla geri almak isteyen militanlar sürekli çatışmaları devam etmektedir. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerin gelmesi bazı zaman için çatışmaları durdurulur ama sonra yine de bu çatışmalar yeni güçle yenilenir.
Rusya işlgal edilmiş topraklara asker birlikleri, arabaları ve yakıtı göndermeye devam edip Rus doktorlarla sahra hastaneleri açmaktadır. İstihbarat, Rus subaylarla oluşan ‘DNR’ ve ‘LNR’ kolordularının komut yapısının listesini yayınladı. Bu da, Donbas’ta Ukrayna’ya karşı düzenli ordunun savaştığını ileri sürmektedir.

Rusaya Federasyonu Başkanı Putin’in Suriye’den Rus askerlerin çıkarılması ile igili ilanı ettikten sonra Rus askerlerin bir kısmı Donbas bölgesine gönderildi. İlkbahar sonunda Rusya hareketine geçme hazırlıkları devam etmekte, diye varsayabiliriz.

No comments:

Post a Comment