March 21, 2016

Україна: Головні теми й події тижня 14-20 березня 2016

Головні теми тижня 14-20 березня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Верховна Рада хоче змінити правила своєї роботи – Гривню продовжує лихоманити – Конституційний суд дозволив парламенту змінювати Конституцію у будь-який час – Стратегія кібербезпеки – Урядова криза продовжується – Державні компанії працюють неефективно – Розгін ЛГБТ-фестивалю у Львові – Кримінальний бурштиновий бізнес – Річниця проголошення Криму частиною Росії – В очікуванні безвізового режиму – Санкції і список Савченко – Виведення російських військ із Сирії і війна на Донбасі

Верховна Рада вирішила позбутися жорсткого регламенту

Верховна Рада схвалила рекомендації Європарламенту, відповідно до яких на засідання погоджувальної ради заборонений доступ преси. Буде запроваджено інститут парламентських приставів для підтримки порядку у сесійній залі. Рекомендаціями пропонується зміна процедури прийняття законів простою більшістю голосів депутатів, що перебувають у залі, мінімальний кворум має бути встановлений з урахуванням міжнародної практики. Планується прийняти закон про статус парламентської опозиції, скоротити кількість комітетів до 20 і переглянути календарний план роботи.
Заступник голови Верховної Ради Сироїд заявила, що глава парламенту Гройсман порушує регламент у 80 % голосувань. Таким чином, влада та депутати хочуть знизити свою відповідальність за бездіяльність і відсутність при прийнятті законів, і зможуть "протягати" потрібні рішення в кулуарному режимі. В умовах парламентської та урядової кризи депутати майже не ходять на засідання парламенту.

Урядова криза триває

Тривають спроби Порошенка змінити прем'єр-міністра Яценюка. Глава фракції Блоку Порошенка в парламенті Луценко заявив, що фракція висуває на посаду глави уряду нинішнього міністра фінансів Яресько, чиїм завданням буде створити новий "технократичний" Кабінет міністрів. Однак профільний комітет парламенту відмовив у винесенні на голосування питання про відставку Яценюка, оскільки місяць тому його відставка була підтримана більшістю. Повторно питання може бути розглянуто лише на наступній сесії Верховної Ради, яка відкриється 6 вересня. Сам прем'єр умовою своєї відставки назвав створення нової коаліції, яка сформує новий уряд. Ініціативу Блоку Порошенка не підтримують фракція прем'єра "Народний фронт", а також фракція "Самопоміч". Лідер "Самопомочі" Садовий відмовився від поста прем'єра, оскільки не має достатньої підтримки в парламенті.
На думку спостерігачів і політичних експертів, метою Порошенка є проштовхування за будь-яку ціну на посаду прем'єр-міністра повністю підконтрольного йому нинішнього голову Верховної Ради Гройсмана.
Якщо домовитися про новий склад Кабміну не вдасться, інші фракції можуть піти на блокування роботи парламенту з виходом на позачергові парламентські вибори.
Президент, прем'єр і голова Верховної Ради пручаються достроковим виборам парламенту, однак фактично коаліція вже не існує більше місяця, оскільки фракції "Батьківщина" та "Самопоміч" вийшли з її складу 18 лютого. Гройсман продовжує наполягати на існуванні коаліції, оскільки депутати Радикальної партії персонально не відкликали свої підписи.
Призначення нових виборів є правом, а не обов'язком президента, тому більшість експертів прогнозують колапс роботи парламенту.
Опитування громадської думки, проведене соціологічною службою Центру Разумкова, показав, що 52 % українців підтримують проведення дострокових виборів Верховної Ради.

Конституційний суд дозволив парламенту змінювати Конституцію в будь-який час

Конституційний суд дозволив голосувати за зміни до Конституції на будь-який "наступної сесії" Верховної Ради. Ініціювала розгляд питання в Конституційному суді група депутатів Блоку Порошенка через неможливість прийняття поправок до основного закону конституційною більшістю у відведений для цього час.
Суд зробив подарунок президенту Порошенку, визнавши, що рішення про внесення змін до Конституції може бути прийнято Верховною Радою на будь-якої наступної сесії після голосування у першому читанні. Професор Києво-Могилянської академії Мусіяка, один з авторів Конституції, стверджує, що таким рішенням Конституційний суд суперечить сам собі, оскільки рішення з цього самого питання було прийнято 2002 року. Подібним чином Конституційний суд у 2010 році сприяв конституційному перевороту Януковича, прийнявши рішення, протилежне рішенню від 2005 року.
Експерти вважають, що таким чином руйнується вся система правосуддя. Вільне трактування Конституції ставить під сумнів обов'язковість виконання будь-яких законодавчих актів. Конституційний суд продемонстрував, що він, як і в 2010 році, повністю перебуває під контролем президента та не є незалежним органом правосуддя. Журналісти неодноразово писали про те, що судді Конституційного суду живуть невідповідно до своїх достатків, що свідчить про їх підкуп чинною владою.

Гривню продовжує лихоманити

Відмова від проведення реформ і нездатність вирішити урядову кризу відкладають на невизначений час отримання чергового траншу кредиту МВФ, без якого, як стверджують експерти, фінансова система перебуватиме в підвішеному стані. Економіка не демонструє зростання, навіть незважаючи на невелике підвищення цін на традиційних українських сировинних ринках. В умовах нестабільності підприємства і банки починають скуповувати валюту. Після зміцнення в першому тижні лютого до 25,3 грн/$, курс до середини тижня впав до більш ніж 27 грн, але після продажу Нацбанком рекордної кількості валюти злегка зміцнився на рівні 26,2 грн/$. МВФ продовжує спостерігати за ситуацією в Україні та очікує закінчення кризи влади для продовження співпраці.
Глава НБУ Гонтарєва в інтерв'ю 5 телеканалу заявила, що українцям слід стежити за вмістом холодильників, а не за курсом долара. За її словами, країна має займатися імпортозаміщенням, оскільки вартість продуктів місцевого виробництва набагато нижча. Експерти вказують, що риторика Гонтаревої аналогічна словами глави Центробанку РФ Набіулліної і керівництва Росії.
Такі заяви не зміцнюють довіри українців до банківської системи, тому нестабільність на валютно-фінансовому ринку, безсумнівно, збережеться.

Державні компанії працюють неефективно

Уряд заслухав звіт про діяльність 17 найбільших державних компаній. Згідно зі звітом, вони заплатили податки в розмірі майже 10 % бюджету. Прибуток ста найбільших компаній в 2015 році становив близько 2,4 млрд грн (менше $100 млн), на відміну від 2014 року, який вони закінчили зі збитком 7,4 млд грн.
Міністерство економічного розвитку повідомило, що аудит за 2014 рік пройшли тільки шість державних підприємств, 10 підписали контракти на проведення аудиту, інші саботують інспекції або забороняють доступ аудиторів. На 25 підприємствах, де Державною фінінспекцією були проведені перевірки, виявлені великі фінансові порушення.
Глава уряду заявив, що через такі підприємства відбувається розкрадання державних коштів, різні фінансово-промислові групи намагаються поставити на них підконтрольних їм директорів і менеджмент. Єдиним способом підвищити збирання податків і знизити навантаження на бюджет прем'єр-міністр вважає приватизацію. Уряд направив до парламенту законопроект про скорочення кількості підприємств, які заборонено приватизувати.

Стратегія кібербезпеки

Президент Порошенко затвердив рішення РНБО від 27 січня про введення в дію стратегії кібербезпеки. Представники Інтернет-спільноти стверджують, що це обмежить базові права громадян на отримання інформації у ситуації, за якої у країні не введено режим воєнного стану.

В очікуванні безвізового режиму

Кабінет міністрів після тривалих консультацій із президентом представив двох кандидатів до Національного агентства із запобігання корупції. Таким чином, набрано 4 з 5 його членів, що дозволяє почати роботу. Проте, чиновники так і не змогли обрати голову Агентства.
Верховна рада, нарешті, прийняла закон про електронне декларування із президентськими поправками. Президент досяг компромісу з депутатами, які вимагали перенесення термінів введення таких декларацій на 2017 рік, натомість запропонувавши їм "м'якішу" схему обліку доходів, що дозволяє не включати до декларації доходи деяких родичів. Проте Європарламент погодився зарахувати цей закон та обрання членів НАПКА як виконання умов для надання Україні безвізового режиму.
Глава Єврокомісії Юнкер і голова Євроради Туск висловили впевненість, що в квітні Україна буде надана візова лібералізація. "Безвізовий режим" передбачає поїздки до країн Шенгенської зони без віз із туристичною метою, у всіх інших випадках, включаючи працевлаштування та отримання виду на проживання, віза обов'язкова.

Річниця проголошення Криму частиною Росії

18 березня, у день підписання в 2014 році президентом Путіним акта про приєднання Криму до РФ, він відвідав Крим. Український МЗС висловив протест з приводу цього візиту, проте це не вплинуло на рішення Путіна.
Міжнародні організації, включаючи Раду Безпеки ООН, засудили окупацію Криму. Європейські та американські лідери підтвердили, що санкції з Росії не буде знято до повної деокупації. На думку українських і зарубіжних аналітиків, розв’язання проблеми півострова затягнеться на тривалий час. Росія перетворює його на військову базу, накачуючи військами та озброєнням, у тому числі, здатними нести ядерну зброю. Таким чином, баланс сил у чорноморському регіоні різко змінився на користь Росії, що спричинило реакцію східноєвропейських країн і НАТО, які також підсилили свої військові угруповання. На окупованій території порушуються права корінного населення кримських татар і громадян України, які не прийняли агресію.
Україна досі не представила стратегію повернення півострова, незважаючи на гучні заяви президента. Продовжує діяти закон про "вільну економічну зону Крим", за яким підприємства, що перебувають на окупованій території, не платять податків. Порошенко повсюдно заявляє, що звільнити півострів можна шляхом переговорів. Стратегія деокупації, представлена ​​громадськими організаціями, керівництвом країни не розглядається.

"Фестиваль рівності" ЛГБТ у Львові розігнано

У Львові міськрада назвала недоцільним проведення ЛГБТ-фестивалю через громадське обурення, суд заборонив захід. Натовп закидав учасників камінням, після чого вони змушені були евакуюватися.
Amnesty International і посол США засудили поведінку нападників, мер Львова Садовий вважає, що місто зазнало репутаційних втрат.
Деякі спостерігачі вважають провокацією із заздалегідь прорахованим фіналом проведення ЛГБТ-фестивалю у Львові перед референдумом у Нідерландах про ратифікацію угоди щодо асоціації з ЄС.

Кримінальний бурштиновий бізнес

У селі Єльне Рівненській області сталася перестрілка між нелегальними здобувачами бурштину. Незважаючи на запевнення президента Порошенко про припинення несанкціонованого видобутку, тисячі людей залучені до цього бізнес, який "кришують" представники правоохоронних органів. Екології регіону завдається непоправний збиток. Велика частина бурштину переправляється за кордон, де його ціна у багато разів перевищує суми, пропоновані старателям перекупниками.
Місцева влада заявила, що не може самостійно припинити промисел. Тому голова обласної адміністрації Чугунніков просить ввести до регіону частини Національної гвардії.
СБУ затримала деяких працівників райвідділів поліції, що покривали незаконне видобування, але ситуація в регіоні майже не змінилася, незаконний промисел триває.

Санкції щодо Росії і список Савченко

Президент США Обама в телефонній розмові з президентом РФ Путіним наполягав на виконанні Росією мінських домовленостей, виведенні російських військ із Донбасу та забезпечення доступу ОБСЄ до українсько-російського кордону. На самміті глав МЗС ЄС були прийняті основні принципи політики щодо РФ. Більшість європейських лідерів заявляють, що санкції проти Росії буде подовжені до повного виконання нею мінських домовленостей і деокупації Криму. У той самий час Угорщина та Італія не хочуть автоматичного подовження санкцій, а Сербія заявила, що не приєднається до них, оскільки Росія є її партнером.
У річницю окупації Криму Канада розширила санкції, включивши до них російські банки, підприємства оборонного комплексу та кримські порти, а також двох приватних осіб.
Україна передала ЄС пропозицію про формування "списку Савченко" для введення санкцій шрлр 44 громадян Росії і 2 України, в якому відсутній головний винуватець президент РФ Путін. Президент Європарламенту Шульц скептично ставиться до можливості введення санкцій проти Путіна. У Росії заперечують наявність такого списку та готуються оголосити вирок Савченко, частину українських депутатів та активістів не пропустили до РФ, проти сестри Савченко відновлено кримінальну справу.

Виведення військ Росії із Сирії і війна на Донбасі

На Донбасі тривають безперервні бої у районі траси ДонецькГорлівка, де бойовики намагаються відбити стратегічно важливу висоту на околиці Авдіївки. Щоденні бойові зіткнення відбуваються на околицях Горлівки та на Світлодарському виступі. Бойовики все частіше використовують важку артилерію й танки. Поява спостерігачів ОБСЄ на деякий час зупиняє перестрілки, які згодом поновлюються з новою силою.
Росія продовжує перекидання військ, техніки та пального на окуповану територію, розгортає польові госпіталі, укомплектовані російськими лікарями. Розвідка оприлюднила список командного складу армійських корпусів "ДНР" і "ЛНР", який складається повністю із російських офіцерів, що дозволяє стверджувати, що на Донбасі проти України воює регулярна армія.

Після оголошення президентом РФ Путіним про виведення військ із Сирії частину російських військовослужбовців перекинуто на Донбас. Це дозволяє припустити, що Росія продовжує підготовку до наступальних дій пізньою весною.

No comments:

Post a Comment