March 13, 2016

12.03.2016 Україна: Головні теми доби - "План Медведчука" підірвав український медіапростір

"План Медведчука" підірвав український медіапростір
"План Медведчука" підірвав український медіапростір

Головні події і теми дня 12.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "План Медведчука" про призначення Бойка та Ахметова керівниками окупованих територій підірвав український медіапростір.
  • Порошенко ветував закон про електронне декларування доходів.
  • Заступник глави парламенту Сироїд звинуватила РНБО в блокуванні закону про визнання ЛНР і ДНР терористичними організаціями.

В Україні

  • Президент Порошенко наклав вето на закон про електронне декларування доходів і повернув його до Верховної Ради зі своїми поправками. На думку експертів, вони можуть бути прийняті Єврокомісією при голосуванні за надання Україні безвізового режиму. Умови декларування та покарання за надання неправдивої інформації стали набагато м'якшими, ніж у першому варіанті закону, узгодженому з ЄС.
  • Заступник голови Верховної Ради Сироїд звинуватила РНБО і керівництво парламентського комітету з безпеки у блокуванні закону про визнання ЛНР і ДНР терористичними організаціями. Вона заявила, що Україна вимагає від міжнародної громадськості визнати бойовиків терористами, але сама не робить нічого в цьому напрямку. В апараті РНБО відкинули звинувачення, пославшись на те, що вони не беруть участі в проходженні законопроектів.
  • Борг українських банків за кредитами, виділеним НБУ, у лютому скоротився на 4 % – до 98 млрд грн.
  • Курс гривні після різкого зміцнення в середині тижня, повернувся до попередніх значень: 26,02 ₴/$ (+0,17 грн), 28,86 ₴/€ (+0,19 грн), 3,70 ₴/10 ₽ ( +0,02 грн).

Війна

  • Ситуація в зоні конфлікту на Донбасі продовжує загострюватися. За офіційними даними, загинуло двоє військовослужбовців, один – поранений. Ідуть безперервні бої у районі Авдіївки, на околицях Горлівки та на Світлодарському плацдармі. Під Красногорівкою українська армія піддалася артилерійському обстрілу.

Україна й світ

  • Україна вичерпала більшість квот на постачання сільгосппродукції до Європи, зокрема з пшеничного борошна, цукру, ячмінної крупи, меду, соку, кукурудзи, оброблених томатів.
  • Адвокат Надії Савченко Новіков заявив, що її процес перестав бути внутрішньою справою Росії, керівництво США робить жорсткі заяви щодо можливості введення нового санкційного "списку Савченко" і вимагає її звільнення без жодних умов. МЗС РФ повідомив, що Савченко не може бути видана Україні до винесення їй вироку.
  • Міністр оборони Польщі заявив, що до літа 2016 року країна стане повноправним членом НАТО.

Тренди


  • Українські ЗМІ повідомили, що адміністрація президента Порошенка розглядає варіант досягнення можливого компромісу з Росією щодо врегулювання ситуації на Донбасі, який названий "планом Медведчука". Згідно з планом, має бути оголошена амністія бойовиків, а керівниками адміністрацій "окремих районів Донецької і Луганської областей" – призначені олігархи Ахметов і Бойко, що фактично зберегли свої активи та вплив на цих територіях. Зарубіжні ЗМІ повідомили, що спецпредставник держсекретаря США Нуланд лобіює подібне призначення. У прес-службі Ахметова не спростували подібний варіант і заявили, що він готовий на все, "щоб зупинити війну". Бойко підтвердив переговори адміністрації президента з Опозиційним блоком щодо Донбасу. Керівники самопроголошених "республік" категорично відкинули такий варіант, і попередили, що Ахметов і Бойко будуть заарештовані, якщо з'являться на контрольованих ними територіях. Вони вважають, що київська влада, припустивши можливість реалізації такого сценарію, "показала позамежний рівень неадекватності".
  • Мер Києва Кличко висловився за відставку чинного прем'єр-міністра Яценюка. Ситуація з урядом і коаліцією з кожним днем ​​стає все більш заплутаною, вирішення парламентської кризи не знайдено, партія Яценюка категорично заперечує проти його заміни на посаді глави уряду.
  • Попри гучні заяви президента Порошенка про припинення незаконного видобутку бурштину на Волині та в Житомирській області, масштаби його істотно зросли. "Кришуванням" процесу займаються правоохоронні органи. ЗМІ повідомляють, що доходи від незаконного промислу йдуть на верхні поверхи української влади. Природа Волині планомірно знищується, місцевість набуває вигляду "місячного ландшафту".

No comments:

Post a Comment