February 22, 2016

21.02.2016 Україна: Головні теми доби - “Врятувати нову поліцію"

“Врятувати нову поліцію"
“Врятувати нову поліцію"

Головні події і теми дня 21.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • “Врятувати нову поліцію".
  • Акція на Майдані завершена. Майдану-3 не буде.
  • Джамала представлятиме Україну на Євробаченні.

В Україні

  • У центрі столиці біля будівлі МВС на Софіївській площі відбувся мітинг на підтримку поліцейського, який застрелив пасажира переслідуваного автомобіля. Глава національної поліції Деканоїдзе "приємно здивована" цією акцією.
  • Мітинг організації РПС, що проходив в суботу та неділю, розійшовся самостійно після проведення нечисленного віче на Майдані.
  • Прем'єр-міністр Яценюк у щотижневому телезверненні заявив, що системну корупцію на самому верху вже подолано та висловив переконання, що Україну не вдасться повернути до радянського або проросійського минулого. Яценюк вважає, що верифікація соціальних виплат, у тому числі вимушеним переселенцям, необхідна для виявлення шахраїв, які незаконно одержують допомогу від держави. Він заявив, що соцвиплати призупинено для 150 тис. "так званих" переселенців. За оцінками Мінфіну, така верифікація дозволить зберегти до 5 млрд грн бюджетних коштів. Центр верифікації очолив колишній керівник правління Idea Bank.
  • Центральна виборча комісія допустила 27 партій до місцевих виборів об'єднаних територіальних громад, які мають відбутися 27 березня.

Війна

  • У ході бойових дій у Мар'їнці загинув військовослужбовець. Кілька людей поранено внаслідокі підриву на вибуховому пристрої. Активні бої і перестрілки йшли в околицях Донецька, Маріуполя та Горлівки. Розвідка повідомила про знищення диверсійних груп, що складалися з російських військовослужбовців, під Маріуполем і на Світлодарському виступі.

Україна й світ

  • Польський телеканал TVN24 показав маніпулятивний антиукраїнський фільм про Майдан французького режисера Морейри "Україна: Маски революції", приурочивши його до другої річниці розстрілу Майдану. МЗС України заявило протест польським властям і зажадало пояснень від редакції каналу.
  • Держдепартамент США в зверненні з приводу річниці розстрілу на Майдані закликав владу України поважати прагнення українців до реформ. На думку відомства, українські лідери мають об'єднатися для проведення реформ, для чого необхідно виконати умови програми співпраці з МВФ, викорінити корупцію та покінчити із впливом олігархів на економіку.
  • Правозахисна організація Amnesty International звинуватила Росію у військових злочинах у Сирії. Президент Туреччини Ердоган допускає проведення військової операції проти курдських терористів за межами країни. У сирійських містах Дамаску та Хомсі відбулися теракти, унаслідок яких 140 людей загинуло. Міністр закордонних справ РФ Лавров і держсекретар США Керрі погодили умови режиму припинення вогню в Сирії, проте немає впевненості, що всі сторони конфлікту приймуть запропоновані умови.
  • Папа Римський Франциск закликав світових лідерів скасувати смертну кару й не виконувати винесені в цьому році вироки.

Тренди


  • Незважаючи на невдоволення діями влади, мітинг на Майдані не було підтримано суспільством. На думку громадських активістів, протест спробували очолити люди, до яких немає довіри, тому ідею проведення широкого громадського віче було дискредитовано. Увагу аналітиків привернув факт посиленої розкрутки події російськими ЗМІ і участь в акції одіозних політиків – Богословської, Кармазіна, Маломужа. Проте, градус напруги в суспільстві досить високий і може вилитися в активні дії у разі, якщо буде довіра до лідера, який очолить протест.
  • Мітинг на підтримку поліцейського, який убив пасажира переслідуваного автомобіля, на думку спостерігачів, був добре організований, і в його проведення вкладено значні кошти.

No comments:

Post a Comment