February 18, 2016

17.02.2016 Україна: Головні теми доби - "Батьківщина" вийшла з парламентської коаліції

"Батьківщина" вийшла з парламентської коаліції
"Батьківщина" вийшла з парламентської коаліції

Головні події і теми дня 17.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Батьківщина" вийшла з парламентської коаліції.
  • Переговори в Мінську знову закінчилися безрезультатно.
  • Вибори райрад в Києві зірвано.
  • Росія подала позов до лондонського суду з приводу повернення "боргу Януковича".

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про державні закупівлі, прийнятий парламентом наприкінці грудня 2015 року, згідно з яким усі закупівлі для органів державної влади переводяться на електронну систему ProZorro з 1 квітня, а з 1 серпня на неї мають перейти інші державні підприємства.
  • Глава фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Тимошенко заявила про вихід 19 депутатів зі складу парламентської коаліції.
  • Міністерство економічного розвитку опублікувало результати діяльності найбільших державних компаній. За дев'ять місяців 2015 року ними отримано прибуток 2,2 млрд грн, на відміну від збитку у 66 млрд грн 2014 року, за рахунок істотного покращення показників Нафтогазу, який у рази підвищив тарифи на газ для населення та підприємств.
  • Генеральна прокуратура вимагає внесення змін до закону про Національне бюро розслідувань, оскільки його ще не створено, а з 1 березня прокуратура зобов'язана передати йому всі справи. У разі неприйняття поправок розслідування прокуратурою всіх кримінальних справ буде призупинено.
  • Уряд досі не погодило меморандум щодо другого перегляду програми кредитування МВФ.
  • Нацбанк незначно знизив офіційний курс гривні: 26,72 ₴/$ (-0,30 грн), 29,76 ₴/€ (-0,41 грн), 3,43 ₴/10 ₽ (-0,11 грн).

Київ

  • Згідно із заявою Гусовського – глави фракції "Самопоміч" в Київраді, вибори до районних рад Києва, намічені на 27 березня, фактично зірвані постановою окружного адміністративного суду за позовом невідомої громадської організації "Наждак". Громадські активісти припускають, що суд виконує замовлення влади, яка не хоче створення рад, незважаючи на прийняте Київрадою 23 липня 2015 року рішення та постанову ЦВК про призначення виборів.

Війна

  • Обстановка у зоні бойових дій на сході України продовжує ускладнюватися, бойовики масово застосовують при обстрілі міномети, бронетехніку та важку артилерію. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Черговий раунд переговорів у Мінську завершився безрезультатно. Українська сторона висловила стурбованість систематичними порушеннями бойовиками режиму припинення вогню та небажанням проведення обміну заручників. Представник на переговорах, колишній президент Кучма, заявив, що Україна залишається вірною взятим на себе зобов'язанням щодо виконання мінських домовленостей у повному обсязі, у тому числі, щодо проведення виборів на окупованій території під егідою ОБСЄ, проте вибори неможливі без конструктивного підходу й політичної волі з боку Росії.
  • СБУ повідомила про приїзд до Донецька помічника президента Росії Суркова. Однією із цілей його візиту була підготовка до проведення "виборів" на окупованих територіях і заслуховування звіту влади "ДНР". Наприкінці січня Сурков із подібним візитом відвідав окуповані райони Луганської області.

Україна й світ

  • Росія звернулася до лондонського суду із позовом про стягнення з України "боргу Януковича" в розмірі $3 млрд. Міністр фінансів Яресько вважає, що досудове вирішення питання реструктуризації можливо, але умови її не можуть бути кращими, ніж для інших кредиторів.
  • Представник ЄС в Україні Томбінський заявив, що закон про електронне декларування, прийнятий Верховною Радою 16 лютого, суперечить зобов'язанням, узятим на себе Україною для надання безвізового режиму.
  • Угорський прем'єр-міністр Орбан заявив президенту Путіну, що автоматичного подовження санкцій проти Росії в червні не буде. Путін стверджує, що пов'язувати санкції із виконанням РФ мінських домовленостей безглуздо, оскільки їх реалізація залежить від України.
  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, для проведення реформ Україні потрібен дієздатний Кабінет міністрів. Він закликав українську владу продовжити реформи та виконати мінські домовленості.
  • У столиці Туреччини Анкарі стався теракт, унаслідок якого загинуло 28 осіб, понад 60 – поранено, більшість жертв – військовослужбовці.
  • Спікер Єврокомісії Косьяніч заявила, що ЄС очікує від влади України рішучого опору впливу олігархів на політику та сподівається, що країна подолає урядову кризу та продовжить проведення реформ, відповідно до угоди про асоціацію.

Тренди


  • Канал ICTV до річниці битви під Дебальцевим показав фільм, що демонструє версію Генштабу про події січня-лютого 2015 року. У той самий час залишилося відкритим питання: чи було в Мінську досягнуто таємної угоди, за якою Дебальцеве відійшло донбаським "республікам", про що заявив представник "ЛНР" на переговорах Дейнего.
  • Парламентські слухання з проблем вимушених переселенців з Донбасу та Криму показали, що ні депутати, ні урядовці не зацікавлені вирішувати їх питання.
  • Правляча коаліція у Верховній Раді балансує на грані розвалу. Президент Порошенко провів консультації із лідерами парламентських фракцій і депутатами свого блоку. Глава "Батьківщини" Тимошенко заявила про намір фракції вийти із правлячої коаліції і запустити процес позачергових парламентських виборів. Другим варіантом розвитку подій вона бачить звільнення прем'єр-міністра та переформатування коаліції. Глава фракції "Самопоміч" Березюк повідомив, що депутати не будуть присутні на пленарних засіданнях Верховної Ради через втрату контролю парламенту над урядом. Фракція "Народного фронту" протестує проти популістських спроб розхитати політичну ситуацію в країні, пропонує підписати доповнення до коаліційної угоди та продовжити рух шляхом реформ. Прем'єр-міністр Яценюк вважає, що політичну кризу в країні створено штучно з метою проведення дострокових виборів. Порошенко заявив на зустрічі з депутатами своєї фракції, що прем'єр-міністр Яценюк має покинути свій пост протягом трьох місяців. Глава фракції Блоку Порошенка – Луценко повідомив, що фракція залишається в коаліції, але вимагає заміни частини міністрів в уряді. До Верховної Ради внесено проект постанови про скасування результатів голосування за відставку Кабінету міністрів, оскільки, на думку депутатів, у системі електронного голосування стався збій. Більшість експертів вважають, що дострокові вибори до парламенту стають реальністю, але проведення їх за чинним законом не зможе змінити розстановку сил і не дозволить президенту здобути повний контроль над парламентом та урядом. Отже, Порошенко буде максимально затягувати час і тримати Верховну Раду у підвішеному стані, оскільки розпуск парламенту через розвал коаліції – його право, а не обов'язок.

No comments:

Post a Comment