February 08, 2016

07.02.2016 Україна: Головні теми доби - Прем'єр-міністр Яценюк назвав п'ять умов продовження роботи своєї "команди"

Прем'єр-міністр Яценюк назвав п'ять умов продовження роботи своєї "команди"
Яценюк назвав п'ять умов продовження роботи своєї "команди"

Головні події і теми дня 07.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прем'єр-міністр Яценюк назвав п'ять умов продовження роботи своєї "команди".
  • У Києві під час погоні поліцією вбито пасажира автомобіля-порушника.
  • На думку генпрокурора Шокіна, колишнього президента Януковича буде екстрадовано до України після завершення війни в Донбасі.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк у регулярному недільному телезверненні визнав, що уряд припустився багатьох помилок, але за рік провів більше реформ, ніж всі інші, разом узяті. Він заявив, що головними принципами, на базі яких уряд продовжить роботу, мають стати відсутність політичного тиску, корупції і квот у Кабінеті міністрів, прозорість діяльності керівників виконавчої влади та народних депутатів, відповідальність і підтримка парламентом рішень уряду, і, головне, дотримання принципу поділу влади між її гілками.
  • Генеральний прокурор Шокін вважає, що колишнього президента Януковича може бути екстрадовано з Росії до України після завершення конфлікту на Донбасі. В інтерв'ю телеканалу "Інтер" він заявив, що потрапив на посаду випадково та особисто привів до відомства свого заступника Сакварелідзе. За словами Шокіна, він працює генпрокурором усього рік і сподівається, що він буде останнім. Шокін стверджує, що ніхто із західних політиків не тиснув на президента з метою його відставки.
  • Виконувач обов'язків глави місії України при НАТО Божок заявив, що до травня Україна спільно з Альянсом розробить і затвердить програму реформування Збройних сил.
  • Офісу херсонського представництва Меджлісу завдано ушкоджень унаслідок вибуху гранати.

Війна

  • Ситуація на Донбасі залишається стабільно напруженою, бойовики ведуть обстріли та атаки українських позицій в околицях Донецька, Горлівки та на волноваському напрямку. Українська армія змушена відкривати вогонь у відповідь. Розвідка повідомляє про посилення угруповання окупаційних військ у Горлівці важкою технікою та артилерією. За офіційними даними, поранено військовослужбовця. Ще трьох – поранено внаслідок підриву на фугасі біля Авдіївки.

Україна та світ

  • МЗС Нідерландів вважає тупиковою ідею створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи авіалайнера рейсу МН-17 під егідою ООН, а як найбільш реалістичний варіант вбачають проведення трибуналу в одній з країн, що входять до спільної слідчої групи.
  • Міжнародна організація з міграції (МОМ) очікує на прибуття до Європи 2016 року ще принаймні мільйона біженців – не менш ніж 2015 року. Усією Європою проходять маніфестації, організовані партією PEGIDA та екстремістськими угрупованнями, з вимогами посилення міграційного законодавства та висилки біженців. У багатьох країнах зафіксовані напади на табори біженців і пункти збирання допомоги для них.
  • Президент Туреччини Ердоган закликав США визначитися, будуть вони підтримувати Туреччину або сирійських курдів, мета яких – створення незалежної курдської держави, яке включатиме до себе частину території Туреччини.
  • Рада Безпеки ООН одностайно прийняла постанову про підготовку введення санкцій щодо Північної Кореї, яка провела чергові ядерні випробування та запустила балістичну ракету, що є серйозним порушенням статуту ООН.

Тренди


  • Убивство патрульною поліцією в Києві пасажира переслідуваного автомобіля розкололо суспільство на тих, хто вважає, що поліція діяла правильно, і "мажори" поводяться нахабно від безкарності, і тих, хто вважає, що поліцейськими були перевищені повноваження, і вбивство є посадовим злочином. Останні знімки свідчать, що поліція стріляла не по колесах автомобіля, а в лобове скло, а керівництво відомства не поспішає оприлюднювати невідредаговане відео події. Якби відео могло підтвердити, що поліція діяла в межах закону, це помітно збільшило б її підтримку суспільством, яке не вірить будь-яким заявам влади.
  • Міністр економічного розвитку Абромавічус стверджує, що бізнес-партнер президента Порошенка Кононенко хотів призначити заступником міністра виконавчого директора компанії "Нафтогаз" Пасішника, що близький до парламентської групи "Воля народу", яка останнім часом синхронно голосує у Верховній Раді разом із Блоком Петра Порошенка. Пасишник визнав, що дійсно хотів отримати цю посаду.

No comments:

Post a Comment