February 02, 2016

01.02.2016 Україна: Головні теми доби - Санкції з Росії не буде знято, доки вона не виконує мінські домовленості

Санкції з Росії не буде знято, доки вона не виконує мінські домовленості
Санкції з Росії не буде знято, доки вона не виконує мінські домовленості

Головні події і теми дня 01.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Санкції з Росії не буде знято, доки вона не виконує мінські домовленості.
  • Уряд вніс до парламенту звіт про роботу за 2015 рік.
  • Пункт пропуску на окуповану територію Зайцеве закривається через обстріли.
  • Камери ОБСЄ в тилу української армії передають сигнал у Донецьк.

В Україні

  • Конституційний суд схвалив президентський законопроект про внесення змін до Конституції у частині реформи правосуддя. Його буде внесено на затвердження Верховної Ради в першому читанні у вівторок, 2 лютого.
  • Антимонопольний комітет розглядає справу про можливу змову власників мереж АЗС при реалізації бензину та дизельного палива.
  • Офіційна кількість жертв епідемії грипу в Україні перевищила 170 осіб. У Києві оголошено про перевищення епідемічного порогу.
  • Міністр фінансів Яресько вважає, що податкова реформа та реформування Державної фінансової служби будуть проведені до 1 липня, а пріоритетами роботи міністерства називає посилення бюджетної дисципліни, зменшення дефіциту бюджету та зміцнення банківського сектора країни.
  • Глава НБУ Гонтарєва заявила, що 2016 року очікується 1 млрд грн ($40 млн) надходжень від приватизації, що дозволить збільшити приплив прямих інвестицій до країни. За її словами, отримання наступного траншу кредиту МВФ слід очікувати протягом місяця.
  • Нацбанк трохи зміцнив офіційний курс гривні після істотного його зниження минулого тижня: 25.45 ₴/$ (-0.11 грн), 27,70 ₴/€ (-0.21 грн), 3.33 ₴/10 ₽ (-0.07 грн). На курсі готівкової валюти в обмінних пунктах зміна курсу не позначилася.

Війна

  • Згідно з повідомленнями штабу антитерористичної операції, незважаючи на постійні обстріли бойовиків в околицях Донецька та Горлівки, а також на маріупольському напрямку, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації оголосив про закриття через постійні обстріли пункту пропуску на окуповану територію Зайцеве в околицях Горлівки та про можливе закриття ще одного пункту у Мар'їнці.

Україна та світ

  • У Берліні відбулася зустріч президента Порошенка та канцлера Німеччини Меркель, на якій обговорювалися питання про припинення вогню, виведення російських військ, звільнення всіх заручників, встановлення контролю України над державним кордоном з Росією і безперешкодний доступ ОБСЄ до всієї території, контрольованої бойовиками. Меркель заявила, що мінські домовленості, як і раніше, є основою для врегулювання ситуації на Донбасі. За відсутності прогресу в їх реалізації Росією, санкції з неї в липні не буде знято. Наступного тижня заплановано зустріч в "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ у Парижі. Президент Порошенко заявив, що переконаний у прийнятті Верховною Радою всіх необхідних законів для отримання безвізового режиму.
  • Пробний потяг "новим шовковим шляхом" з України до Китаю добрався за 16 діб. Міністерство інфраструктури вважає маршрут для доставки контейнерів до Європи з Китаю конкурентоспроможним, порівняно з транзитом через Росію. Цим маршрутом можна буде також доставляти скраплений газ та нафтопродукти з Туркменістану.
  • У Росії триває суд над українським депутатом Савченко, яка була захоплена бойовиками в ході боїв у Луганській області та незаконно переправлена ​​до Росії. Савченко упізнала серед своїх викрадачів помічника президента РФ Суркова, проте суд відмовився викликати його на допит.
  • Згідно з рейтингом свободи економіки, що готовлений американським інститутом Heritage Foundation спільно з The Wall Street Journal, Україна, як і раніше, відрізняється найбільш невільною економікою в Європі, займаючи 162 місце серед 178 країн, причому за останній рік ситуація в країні погіршилася.

Тренди


  • Уряд вніс до Верховної Ради звіт про свою роботу в 2015 році. Згідно із заявою міністерства економічного розвитку, основною причиною падіння ВВП торік була ситуація в Донбасі.
    Напередодні можливих перестановок в уряді Блок Порошенка вніс пропозиції про кандидатури восьми нових міністрів, серед яких безліч одіозних осіб, зокрема: на міністра охорони здоров'я висунено Гончаренка – сина проросійського політика Костусєва, що замішаний у російській пропаганді: на пост міністра екології – власника фармацевтичної фірми " Дарниця "; посаду першого віце-прем'єра планується віддати "сірому кардиналу" БПП Кононенку. Крім того, фракція вимагає звільнити міністра внутрішніх справ Авакова, міністра економічного розвитку Абромавічус і віце-прем'єра Кириленка. Таким чином президентська команда сподівається отримати повністю підконтрольний уряд.
    Мер Києва Кличко проігнорував вимогу уряду про звільнення свого першого заступника, оскільки за законом необхідно погоджувати призначення з президентом і Кабінетом міністрів. Судячи з усього, він сподівається, що про це кадрове призначення "забудуть" у процесі переформатування уряду.
  • Колишній співробітник USAID Коен для боротьби з корупцією в Україні пропонує організувати міжнародний антикорупційний трибунал під егідою ООН, за типом того, що був організований у Гватемалі, повністю вивести його з-під контролю української прокуратури та судової системи й надати йому надзвичайні повноваження. Функціонування такої структури потребують від міжнародного спонсорського фінансування в сумі $200 млн протягом п'яти років.

No comments:

Post a Comment