January 29, 2016

28.01.2016 Україна: Головні теми доби - Парламент прийняв поправку до регламенту, що змінює Конституцію

Парламент прийняв поправку до регламенту, що змінює Конституцію
Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд

Головні події і теми дня 28.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламент прийняв поправку до регламенту, що змінює Конституцію.
  • Іноземцям, що служать в українській армії, спрощено процедуру отримання громадянства.
  • Суд ЄС скасував санкції щодо чиновників режиму Януковича.

В Україні

  • Депутати парламенту з мінімальною більшістю проголосували за внесення змін до регламенту, за допомогою яких можна приймати зміни до Конституції на будь-якій наступній сесії після першого читання. Президент Порошенко негайно підписав ці поправки.
    Верховна Рада відправила на розгляд до Конституційного Суду зміни до Конституції у частині судової реформи, які залишають парламенту повноваження про можливість висловлення недовіри генеральному прокурору.
    Прийнято закон, що спрощує отримання громадянства України іноземцям, які проходять службу в Збройних сілах.Тепер для отримання громадянства їм не потрібно попередньо отримувати дозвіл на імміграцію.
    Верховна Рада припинила депутатські повноваження новообраного мера Чернігова Атрошенка. Дано згоду на затримання та арешт колишнього депутата Сергія Клюєва, що обвинувачується в особливо тяжких злочинах.
  • Глава адміністрації президента Ложкін заявив, що із 3000 державних компаній працює близько 1600. Останнім часом більшість із них були джерелом корупції. Він вважає, що у власності держави має залишитися не більше 250 підприємств, усі інші потрібно продати протягом найближчих кількох років. Глава фонду держмайна Білоус вважає, що Одеський припортовий завод можуть виставити на продаж у квітні.
  • Міністр енергетики Демчишин заявив, що Росія сплачуватиме за транзит газу за старими тарифами, до укладення нової угоди.
  • НБУ знизив прогноз зростання ВВП в 2016 році з 2,4 до 1,1 % через погіршення перспектив розвитку світової економіки, нові обмеженнями в торгівлі з Росією та в транзиті через її територію. Міністерство економічного розвитку заявило про перегляд основних макроекономічних показників на 2016 рік, однак параметри інфляції залишаться тими самими, на рівні 12 %.
  • Офіційний курс гривні знову різко знизився: 25.15 ₴/$ (+0.28 грн), 27.42 ₴/€ (+0.34 грн), 3.25 ₴/10 ₽ (+0.10 грн). Глава НБУ Гонтарєва пояснила зниження курсу гривні падінням котирувань на сировинних біржах, підвищенням облікової ставки Федеральної резервної системи США та дисбалансом між попитом і пропозицією в святкові дні. Для їх пом'якшення Нацбанк продав на аукціонах $118 млн.

Війна

  • За офіційними даними, протягом попередніх діб втрат серед українських військовослужбовців немає. Бої йшли в районі Донецького аеропорту і Мар'їнки, на маріупольському напрямку бойовики вели обстріл українських позицій із мінометів.
  • Глава генерального штабу Муженко заявив, що кількість мобілізованих у ході сьомої хвилі мобілізації буде визначено до кінця березня, причому основну частину буде залучено для служби за контрактом із числа мобілізованих під час попередніх наборів.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Канади Діон заявив, що домагатиметься тіснішої співпраці з Росією, підтримуючи при цьому санкції проти неї, оскільки зв'язки необхідні для вирішення питань про розподіл арктичного шельфу. Він назвав неприпустимими звинувачення міністра закордонних справ РФ Лаврова на адресу української діаспори Канади.
  • Прес-секретар Білого Дому Ернст підтвердив, що звинувачення міністерством фінансів президента РФ Путіна в корупції збігається з офіційною позицією адміністрації США.

Тренди


  • Депутати Верховної Ради прийняли поправку до регламенту, що прямо суперечить тексту Конституції, та по суті є конституційним переворотом. На думку заступника глави парламенту Сироїд і фракції "Самопоміч", глава парламенту та підконтрольні президенту депутати у змові з Опозиційним боком пішли на шахрайство в процедурі внесення змін до Конституції, що фактично підміняють її положення.
  • Суд Євросоюзу скасував санкції проти чиновників режиму Януковича. Незважаючи на заяви чиновників генеральної прокуратури про те, що скасовано санкції, які діяли в 2014-2015 роках, а нові санкції продовжують діяти до березня 2016 року, іміджу країни завдано серйозного удару. ЄС може повністю зняти санкції уже навесні через недостатність аргументації, наданої українською владою. Деякі експерти вважають, що дії генпрокуратури та судів є результатом змови української влади з особами, винними в переслідуванні та розстрілі активістів Майдану.
  • Заступник глави фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді Кононенко заявив, що президент не підтримує ідею про позачергові вибори парламенту. Порошенко неодноразово обіцяв світовій спільноті, що дострокових виборів в Україні не планується. У той самий час деякі депутатські фракції наполягають на переписуванні коаліційної угоди. Партія Батьківщина вимагає призначення нового прем'єр-міністра, що може спричинити парламентську кризу та розвал коаліції, хоча розпуск парламенту за її відсутності є правом, а не обов'язком президента.

No comments:

Post a Comment