January 03, 2016

Україна: Головні теми тижня 28 грудня 2015 – 3 січня 2016

Головні теми тижня 28 грудня 2015 3 січня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Мінські домовленості подовжено на 2016 рік Росія та Україна ввели взаємні санкції Порошенко підписав бюджет, зміни до Податкового кодексу та закон про держслужбу Україна різко підняла ціну транзиту російського газу Сільгоспвиробники протестують проти скасування податкових пільг Підірвано опору ЛЕП, що подає електроенергію до Криму Заарештовано лідера партії УКРОП Корбана Нова концепція національної безпеки Росії

Мінські домовленості подовжено на 2016 рік

У ході телефонних перемовин лідерів "нормандської четвірки" погоджено подовження мінських домовленостей на 2016 рік. Сторони наполягають на проведенні виборів в окупованому Донбасі в першій половині 2016 року, для чого контактна група має прискорити підготовку змін до українського закону про вибори. Про підписання будь-яких документів за результатами переговорів невідомо.
Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер заявив, що головними завданнями процесу врегулювання в Донбасі є проведення місцевих виборів на початку 2016 року та повна імплементація мінських угод, включаючи відновлення контролю України над кордоном з Росією. Проблемою, що залишається, він вважає порушення режиму припинення вогню, погіршення гуманітарної ситуації на окупованій території і відсутність згоди з питань проведення місцевих виборів.
Українська громадськість та експерти вважають, що проведення виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей за "планом Мореля" без повного контролю над кордоном, виведення російських військ і незаконних збройних формувань призведе до легалізації "республік", перетворення конфлікту на внутрішньоукраїнський і подальшого зняття санкцій з Росії. Донбас залишиться "гарячою точкою" та приводом для посилення політичної напруженості в країні.

Взаємні санкції Росії та України. Зона вільної торгівлі Україна ЄС

Із 1 січня набула чинності угода про Зону вільної торгівлі Україна – ЄС. Із цієї самої дати діє заборона на ввезення українських товарів до Росії. Єврокомісар з торгівлі Мальстрем заявила, що переговори з Росією про зону вільної торгівлі Україна – ЄС буде припинено у разі введення нею ембарго. Вона переконана, що набуття чинності угоди України з ЄС створить унікальні можливості для стабілізації і розвитку української економіки. Заступник міністра торгівлі України Микольська заявила, що, незважаючи на набуття чинності економічної частини угоди про асоціацію з ЄС, республіка Білорусь не припинить дію договору про зону вільної торгівлі з Україною.
Кабінет міністрів прийняв постанову про скасування з 2 січня режиму найбільшого сприяння для деяких категорій російських товарів зі збільшенням розміру мита, а з 10 січня – про введення ембарго на постачання низки продуктів харчування й товарів промислової групи. Із 2 січня прийнято постанову, згідно з яким вводиться ембарго на російські товари до 5 серпня 2016 або до скасування заборони на імпорт українських товарів до Росії, який набув чинності 1 січня.

Порошенко підписав закон про бюджет на 2016 рік і зміни до Податкового кодексу

Президент Порошенко підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу та бюджет на 2016 рік. Міністр фінансів Яресько висловила сумнів у погодженні МВФ прийнятих Верховною Радою бюджету та пакету "податкових законів", оскільки зміни, внесені депутатами в процесі голосування, вимагають додаткового обговорення з місією Фонду.
Україна різко підвищила ціну за транзит російського газу.
Національною комісією з урегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг за пропозицією Нафтогазу, відповідно до прийнятого закону про ринок природного газу, з 1 січня 2016 року змінено порядок формування ціни за транзит газу територією України. Вартість транзиту для прокачування через транскордонні газопроводи різко підвищено. Вона визначатиметься цінами точок входу ($ 12,47 за 1000 м3) і виходу ($ 16- $ 33 за 1000 м3). Раніше ціна прокачування становила $ 2,7 за 1000 м3 за 1000 км.

Позбавлення сільгоспвиробників податкових пільг

Українські аграрії заблокували рух на основних автотрасах на знак протесту проти змін до законодавства, які позбавляють їх пільгового оподаткування. На час новорічних свят акцію припинено, щоб протягом цього часу провести переговори з урядом і парламентом про подовження пільг з податків.
Позбавлення аграріїв пільг ударить по дрібним і середнім виробникам і спричинить згортання виробництва сільськогосподарської продукції, що, у свою чергу, викличе підвищення безробіття та загострить соціальну обстановку в країні.

Крим відключено від електропостачання з України

Сталося відключення електроенергії на лінії Нова Каховка – Титан, якою поставлялася електроенергія до Криму. На півострові знову почалися віялові відключення. Глава Меджлісу Чубаров нагадав українській владі, що контракт на постачання електроенергії до Криму завершується 1 січня 2016 року.
Компанія Укренерго повідомила, що ремонт опори ЛЕП, яка подає електроенергію до Криму, завершено, але рішення про відновлення постачання не прийнято. Згідно із даними опитування громадської думки, проведеного інститутом ВЦВСД (ВЦІОМ) в Криму, більшість опитаних жителів півострова не хочуть, щоб у договорі про постачання електроенергії Крим і Севастополь називалися частиною України та готові "терпіти тимчасові труднощі".

Справа Корбана

У ході засідання суду, що тривав більше доби, на два місяці заарештовано лідера партії Укроп Корбана, який тільки-но переніс операцію й доставлений до судового засідання із реанімації. У ході розгляду в суді "тітушки" влаштували бійки, поліція та силовики не перешкоджали їм. Адвокати пообіцяли подати апеляцію, тільки-но отримають рішення. На думку громадських активістів, президент Порошенко намагається не допустити участі лідера партії "Укроп" Корбана у виборах до Верховної Ради по округу в Дніпропетровську за допомогою сфабрикованих кримінальних справ. У той самий час влада не переслідує колишніх чиновників режиму Януковича й не бореться із корупційними схемами в уряді та адміністрації президента. Деякі експерти вказують на схожість мотивації президентів Януковича та Порошенка в процесах проти своїх політичних противників Тимошенко та Корбана.

Нова концепція національної безпеки Росії


Президент РФ Путін затвердив нову концепцію національної безпеки, в якій сказано, що глибока соціально-економічну криза перетворює Україну на вогнище нестабільності безпосередньо біля російських кордонів. Причиною конфлікту названа підтримка США та ЄС антиконституційного перевороту, який призвів до глибокого розколу в суспільстві та збройного конфлікту. У документі заявлено, що Захід прагне перешкодити "інтеграційним процесам" на території колишнього СРСР. Військову силу Росія збирається використовувати тільки у випадку, якщо всі вжиті заходи ненасильницького характеру виявляться неефективними. Інспірування "кольорових революцій" і розширення НАТО названі основними загрозами національній безпеці РФ. Документ демонструє, що Росія налаштована на тривалий конфлікт і продовження військових дій в Україні.

No comments:

Post a Comment