December 31, 2015

30.12.2015 Україна: Головні теми доби - Мінські угоди подовжено на 2016 рік

Мінські угоди подовжено на 2016 рік
Мінські угоди подовжено на 2016 рік

Головні події і теми дня 30.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мінські угоди подовжено на 2016 рік.
  • Україна різко підвищила ціну за транзит російського газу.
  • Відключено подачу електроенергії до Криму.
  • Призначено нового командувача Нацгвардією.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив нового командувача Національної гвардії. Ним став генерал-лейтенант Аллера, що служив начальником Західного командування Внутрішніх військ у період правління колишнього президента Януковича.
  • Національною комісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг за пропозицією Нафтогазу, відповідно до прийнятого закону про ринок природного газу, з 1 січня 2016 року змінено порядок формування ціни за транзит газу територією України. Вартість транзиту для прокачування через транскордонні газопроводи різко підвищено. Вона визначатиметься цінами точок входу ($12,47 за 1000 м3) і виходу ($16-$33 за 1000 м3). Раніше ціна прокачування становила $2,7 за 1000 м3 за 1000 км.
  • Прем'єр-міністр Яценюк оголосив, що компанія "Укрнафта" повністю погасила заборгованість, перерахувавши до бюджету 1,77 млрд грн дивідендів.
  • Кабінет міністрів прийняв постанову про скасування з 2 січня режиму найбільшого сприяння для деяких категорій російських товарів зі збільшенням розміру мита, а з 10 січня – про введення ембарго на постачання багатьох продуктів харчування й товарів промислової групи. Контрсанкціі буде застосовано в разі введення російських обмежень на торгівлю з Україною з 1 січня 2016 року.
  • Тривають протести аграріїв проти скасування пільг в оподаткуванні виробників сільськогосподарської продукції. На знак протесту перекрито трасу Київ – Чоп, фермери погрожують масовими маніфестаціями, якщо влада не дослухається до їхніх вимог.
  • Міністр фінансів Яресько висловила сумнів у погодженні МВФ прийнятих Верховною Радою бюджету на 2016 рік і пакету "податкових законів", оскільки зміни, внесені депутатами в процесі голосування, вимагають додаткового обговорення з місією Фонду.
  • Гривня входить у новий рік з курсом, що близький до закладеного в бюджеті на весь наступний рік: 24,00 ₴/$ (+0,21 грн), 26,22 ₴/€ (+0,16 грн), 3,29 ₴/10 ₽ (+0,01 грн).

Війна

  • Спостерігачі ОБСЄ зафіксували стрілянину бойовиків з мінометів поблизу Комінтернового та Волновахи. Разом  за добу зафіксовано 31 порушення режиму припинення вогню, в основному, в околицях Донецька та на артемівському напрямку.
  • Сталося відключення електроенергії на лінії Нова Каховка – Титан, якою поставлялася електроенергія до Криму. На півострові знову почалися віялові відключення. Глава Меджлісу Чубаров нагадав українській владі, що контракт на постачання електроенергії до Криму завершується 1 січня 2016 року.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори лідерів "нормандської четвірки", у ході яких було погоджено подовження мінських угод на 2016 рік. Сторони наполягають на проведенні виборів в окупованому Донбасі в першій половині 2016 року, для чого контактна група має прискорити підготовку змін до українського закону про вибори. Про підписання будь-яких документів за результатами переговорів невідомо.
  • СБУ заборонила в'їзд у країну російському віце-прем'єр-міністру Рогозіну, а також депутату Європарламенту Корвіну-Мікке, який відвідав окупований Крим без дозволу української влади.
  • Президент РФ Путін затвердив призупинення дії Зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня. Єдиний виняток зроблено для експорту природного газу.
  • Президент Порошенко подовжив на 2016 рік дію угоди з Малайзією про розслідування катастрофи рейсу МН-17.
  • У Росії набув чинності закон, що зобов'язує кримських позичальників повернути борги українським кредиторам в рублях за курсом на 18 березня 2014 року. Суми, що повертаються, буде попередньо акумульовано на спеціальному рахунку російського Фонду захисту вкладників. Вони можуть бути повернені тільки після накопичення всієї суми заборгованості.
  • Миколаївське суднобудівне підприємство "Зоря-Машпроект", відповідно до рішення про заборону військово-технічної співпраці, припинило постачання до Росії силових установок для бойових кораблів, що зірвало програму будівництва військово-морського флоту. Віце-прем'єр уряду РФ Рогозін заявив, що Росія ударними темпами створить власне виробництво таких агрегатів.

Тренди


  • Українська громадськість та експерти вважають, що проведення виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей за "планом Мореля" без повного контролю над кордоном, виведення російських військ і незаконних збройних формувань призведе до легалізації "республік", перетворенню конфлікту на внутрішньоукраїнський і подальшого зняття санкцій з Росії. Донбас залишиться "гарячою точкою" й приводом для посилення політичної напруженості в країні.
  • Компанія "Воля" купила оператора бездротового зв'язку "Норматек", що володіє ліцензією на частоти в діапазонах 5 і 10 МГц по всій країні. Це дозволить "Волі" стати провідним національним провайдером бездротового доступу до мережі Інтернет. На першому етапі проект буде витратним, але надалі дозволить отримувати прибутки за рахунок реклами для користувачів, навіть за умови безкоштовного доступу.

No comments:

Post a Comment