November 25, 2015

24.11.2015 Україна: Головні теми доби - Турецька авіація збила російський бомбардувальник

Турецька авіація збила російський бомбардувальник
Турецька авіація збила російський бомбардувальник

Головні події і теми дня 24.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Турецька авіація збила російський бомбардувальник.
  • Україна готується відновити електропостачання до Криму.
  • Заступником начальника Національної поліції призначено одіозного міліцейського чиновника.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про пенсії сім'ям активістів, які загинули під час розстрілу Майдану. За рахунок скорочення деяких програм Міністерства оборони виділено додаткові кошти для виплат учасникам антитерористичної операції.
    Прийнято закон про зниження до 50 % кворуму проведення загальних зборів акціонерного товариства, в якому державі належить більше половини акцій. Це дозволить виключити блокування рішення зборів міноритарними акціонерами через відсутність кворуму.
    Прийнято закон про державно-приватне партнерство, що усуває регуляторні бар'єри у реалізації спільних програм і закупівель товарів і послуг.
    Парламент встановив, що органи державної влади та місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками та співзасновниками друкованих ЗМІ.
    Глава Верховної Ради Гройсман оголосив, що в четвер парламент розглядатиме пакет законів про децентралізацію.
  • Частина депутатів Блоку Петра Порошенка створила депутатську групу, представники якої заявили про незгоду з більшістю фракції, яка прийшла до парламенту заради особистої вигоди.
  • Комітет виборців України вважає вибори в Кривому Розі сфальсифікованими, проте факт фальсифікацій має бути доведено в суді.
  • З'їзд суддів обрав усіх 33 членів Ради.
  • Міністр фінансів Яресько стверджує, що проекти податкового кодексу та бюджету на 2016 рік принципово узгоджені з МВФ.
  • НБУ продав на аукціоні більше $10 млн, що дозволило частково збити попит на валюту на міжбанківському ринку: 23,95 ₴/$ (-0,11 грн), 25,51 ₴/€ (-0,07 грн), 3,65 ₴/10 ₽ (-0,02 грн).

Війна

  • У зоні бойових дій у Донбасі день пройшов неспокійно. Російські війська та бойовики обстрілюють позиції української армії із важких мінометів, ведуть розвідку боєм усією лінією зіткнення, використовуючи бронетехніку та зенітні установки.
  • На відеопереговорах мінської контактної групи з врегулювання конфлікту в Донбасі сторони констатували різке збільшення кількості порушень режиму припинення вогню. Українська сторона підтвердила повне відведення своїх озброєнь калібром менше 100 мм і наполягає на зміцненні технічної бази місії ОБСЄ для контролю окупованої території і звільнення заручників за формулою "всіх на всіх" до кінця року.
  • Одну із підірваних ліній електропередач практично відновлено. Керівництво Інтеренерго заявляє про готовність відновлення постачань електроенергії до Криму вже в середу.
  • РНБО повідомляє про посилення Росією ударного угруповання на адміністративному кордоні з Кримом.

Україна та світ

  • Турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, що вторгся до повітряного простору країни. Сирійськими повстанцями підбито рятувальний вертоліт, направлений на евакуацію льотчиків Су-24. Президент РФ Путін назвав дії Туреччини "ударом у спину". Російський Генштаб стверджує, що літак було збито над територією Сирії. Глава НАТО Столтенберг висловив підтримку дій Туреччини. Голова Євроради Туск пропонує сторонам зберігати холоднокровність. Президенти США та Франції закликали Росію уникати ескалації військового конфлікту та знайти дипломатичне вирішення інциденту.
  • Верховний суд РФ залишив у силі вирок українським громадянам – кримчанам Сенцову та Кольченку, яких звинувачено у тероризмі. МЗС України вимагає негайного звільнення українських громадян.

Тренди


  • Конфлікт в небі над Туреччиною, на думку деяких експертів, може призвести до повномасштабного багатостороннього конфлікту. Українське керівництво поки не використовує можливість тиску на окупантів, поки Росія загрузла в сирійському конфлікті.
  • Призначення одного з найближчих соратників колишнього міністра внутрішніх справ режиму Януковича Паскала першим заступником глави Національної поліції громадянське суспільство вважає наругою над пам'яттю активістів Майдану. Громадськість указує, що при призначення співробітників до нової поліції кадрова служба МВС не впоралася із перевіркою їх лояльності, довіру до нової структури підірвано.

No comments:

Post a Comment