November 14, 2015

13.11.2015 Україна: Головні теми доби - Криваві теракти у Парижі

Криваві теракти у Парижі
Криваві теракти у Парижі

Головні події і теми дня 13.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Криваві теракти у Парижі.
  • Україна завершила реструктуризацію частини держборгу.
  • У Словаччині впав український вертоліт з нелегальними мігрантами.
  • Вибухи в Ужгороді розслідуються як теракт.
  • Ярош заявив, що залишається командиром Добровольчого корпусу "Правого сектора".

В Україні

  • Укренерго повідомило, що імпорт електроенергії з Росії зупинено. Міністр енергетики Демчишин збирається подовжити контракт з Росією на постачання електроенергії до окупованого Криму та на імпорт із Росії.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що чинні тарифи на газ для населення збережуться до квітня 2016 року.
  • Міністерство фінансів оголосило про завершення процесу реструктуризації єврооблігацій на загальну суму $15 млрд з обміном на нові державні деривативи.
  • МВФ зберіг прогноз падіння економіки України на 9 % в 2015 році та пророкує зростання на 2 % – у наступному.
  • Офіційний курс гривні знову продовжив плавне зниження: 23,06 ₴/$ (+0,14 грн), 24,82 ₴/€ (+0,24 грн), 3,46 ₴/10 ₽ (-0,04 грн).

Війна

  • Бойовики продовжують активно атакувати позиції української армії всією лінією зіткнення у Донбасі. Штаб антитерористичної операції заявив про одного загиблого й трьох поранених військовослужбовців. Двоє мирних жителів підірвалися на міні в Мар'їнці. Глава моніторингової місії ОБСЄ Апакан піддав критиці порушення сторонами конфлікту режиму тиші у Донбасі. Розвідка повідомляє про концентрацію російських терористичних військ на кількох напрямах і продовження перекидання ними важкої техніки й палива до передової. Вони все частіше застосовують у боях міномети, артилерію та бронетехніку.

Україна та світ

  • У Парижі під час терактів загинуло більше 150 осіб, кілька сотень – поранено. Поліція застрелила терористів, частина з них підірвали на собі "пояси шахідів". Відповідальність взяло на себе угруповання "Ісламська держава". Президент Олланд запровадив у Парижі режим надзвичайного стану. Світові лідери приголомшені подіями у Франції і закликають відповісти на терористичну загрозу. У Франції жителі підпалили табір біженців, майже всі європейські країни перекривають кордони.
  • ЄС запустив наскрізну систему залізничних коридорів із півдня на північ і з заходу на схід. Україна має вихід до цієї системи через пункт пропуску Чоп, проте не бере участі в проекті.
  • Міністр фінансів США Лью за результатами зустрічі з прем'єр-міністром Яценюком і міністром фінансів Яресько заявив, що США підтримують Україну, задоволені проведеними реформами й готові надати додаткові кредитні гарантії.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що безвізовий режим може бути наданий Україні протягом двох-трьох місяців після рішення Ради Європи. Він сподівається, що 15 грудня Єврокомісія прийме позитивний висновок за результатами виконання зобов'язань України.
  • Єврокомісар з питань торгівлі Мальстрем заявила, що ЄС поки не планує збільшувати квоти Україні після введення Зони вільної торгівлі 1 січня 2016.

Тренди


  • Українські експерти вказують, що політика "подвійних стандартів", яка проводиться європейськими лідерами щодо терористів в Донбасі, у кінцевому підсумку привела до терактів у самій Європі: спочатку в редакції "Чарлі Хебда", 13 листопада – у кількох районах Парижа. 14 і 15 листопада має відбутися самміт G20 у турецькій Анталії, одним із головних питань якого буде боротьба з тероризмом. Російські ЗМІ почали кампанію зі "спільної боротьби з головної світової загрозою". Такі дії можуть свідчити про те, що теракт був спланованою провокацією, метою якої є повернення Росії до клубу світових лідерів під прикриттям "спільних цілей". Частина аналітиків вважає, що до президентських виборів у США різкі кроки щодо Росії навряд чи можуть бути зроблені, чим користуватиметься президент РФ Путін. На думку деяких спостерігачів, теракти в Європі та Бейруті можуть послужити методом відволікання уваги світової спільноти від дій Путіна в Україні.
  • На місце судді конституційного суду Бринцева призначено секретаря палати з адміністративних справ Верховного суду Кривенка. ЗМІ пишуть, що він є ставлеником колишнього голови ЦВК Ківалова, що фальсифікував вибори президента 2004 року. Розгляд клопотання про відвведення суддів Конституційного суду при розгляді закону про люстрацію, які брали участь в узурпації влади колишнім президентом Януковичем, буде продовжено.

No comments:

Post a Comment