October 13, 2015

12.10.2015 Україна: Головні теми доби - Генеральна прокуратура та МВС провели обшуки в активістів партії Свобода

Генеральна прокуратура та МВС провели обшуки в активістів партії Свобода
Генеральна прокуратура та МВС провели обшуки в активістів партії Свобода

Головні події і теми дня 12.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генеральна прокуратура та МВС провели обшуки в активістів партії Свобода.
  • Глава партії Укроп Корбан повідомив, що бойовики ДНР не відмовилися від наступальних планів.
  • П'яний російський дипломат потрапив у ДТП під Києвом.

В Україні

  • Міністерство охорони здоров'я закупить медикаментів на 2 млрд грн через міжнародний фонд ООН UNICEF.
  • Генеральна прокуратура та МВС провели обшуки у активістів та колишніх народних депутатів від партії Свобода через події на Майдані. Генеральна прокуратура повідомила, що активісти, в яких провели обшуки, не є підозрюваними. Керівництво партії заявило про політичні репресії з боку режиму. У той час, як справжні винуватці розстрілу перебувають на волі, влада почала переслідування учасників подій на Майдані.
  • Заступник генерального прокурора Касько вважає, що розслідування процесу виведення активів з України чиновниками режиму колишнього президента Януковича може зайняти від трьох до п'яти років. Цього року з ЄС повернено менше 1 % виведених коштів через відсутність юридичної процедури.
  • Нафтогаз переказав передоплату Газпрому за першу половину жовтня. Постачання газу з Росії здійснюються на підставі додаткової угоди до існуючого договору.
  • Кабінет міністрів повернув у власність Нафтогазу мережі обласних газорозподільчих компаній, більшість з яких контролюється олігархом Фірташем.
  • Державіаслужба заявила про повне припинення повітряного сполучення з Росією з 25 жовтня до моменту скасування заборони на польоти українських авіакомпаній.
  • Глава НБУ Гонтарєва заявила, що основною метою регулятора є цінова та банківська стабільність, допомога уряду в економічному зростанні. Вона прогнозує поновлення кредитування банками бізнесу з літа 2016 року. За її словами, НБУ не планує підтримувати певний курс національної валюти.
  • Офіційний курс гривні знизився на 1,5 %: 21,82 ₴/$ (+0,32 грн), 24,81 ₴/€ (+0,39 грн), 3,56 ₴/10 ₽ (+0,06 грн).

Війна

  • Штаб антитерористичної операції заявляє, що процес відведення мінометів і артилерії калібру менше 100 мм в Луганській області закінчиться 17 жовтня, після чого почнеться відведення танків у Донецькій області. Незважаючи на провокаційний обстріл бойовиками українських позицій у Широкиному, серед військовослужбовців втрат немає.
  • Президент Порошенко на зустрічі з американськими сенаторами заявив, що бойовики не надали ОБСЄ повний доступ до окупованих територій.
  • Лідер Луганської "республіки" Плотницкий оголосив 21 лютого 2016 датою проведення місцевих виборів на окупованій території. Українська влада вважає ці дії порушенням мінських домовленостей.
  • Міністр енергетики Демчишин спростував інформацію про початок енергетичної блокади Криму і заявив, що уряд виконує всі зобов'язання з постачання електроенергії на півострів.
  • Президент Порошенко на зустрічі з командирами підрозділів Збройних сил заявив, що не довіряє Путіну та його маріонеткам, війна може поновитися в будь-який момент.
  • Глава партії Укроп Корбан повідомив, що бойовики ДНР не відмовилися від наступальних планів: лідер бойовиків Захарченко на закритій нараді оголосив, що Росія продовжить надавати допомогу "республіці", а в органи влади і силові структури України слід активніше впроваджувати своїх людей.
  • Моніторингова місія ОБСЄ має достатньо коштів для збільшення кількості спостерігачів в Україні до 650, а в подальшому – до 1000 осіб.

Україна та світ

  • Посол Нідерландів в РФ заявив, що п'ять країн, що входять до міжнародної групи з розслідування катастрофи авіалайнера рейсу МН-17, більше не вживають зусиль для створення міжнародного трибуналу на основі рішення Ради Безпеки ООН, а спробують передати розслідування Міжнародному кримінальному суду в Гаазі. У звіті слідчої комісії, який буде опубліковано днями, заявлено, що авіалайнер збито ракетою російського виробництва, але конкретного винуватця має назвати міжнародний суд.
  • У Дрездені (Німеччина) відбулася багатотисячна демонстрація, організована рухом "Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу" (PEGIDA). Її учасники вимагали відставки канцлера Меркель і депортації біженців.
  • Лукашенко уп'яте переміг на президентських виборах у Білорусі. Міжнародні спостерігачі заявляють, що він переміг старими методами, але без насильства. Президент Порошенко привітав Лукашенка з обранням. Державний департамент США висловив розчарування виборами через їх невідповідність міжнародним зобов'язанням, практично повну закритість для спостерігачів, відсутність у виборчих комісіях представників опозиційних сил, проблем з підрахунком голосів і підбиттям підсумків. Чиновники ЄС заявили, що санкції щодо Лукашенка та ще понад ста білоруських чиновників можуть бути припинені на чотири місяці, "якщо не відбудеться нічого несподіваного".
  • Офіс прокурорів Гаазького Міжнародного кримінального суду вивчає можливість розширення своєї юрисдикції для розслідувань розстрілу Майдану та подій у Донбасі.

Тренди


  • Із першої десятки українських банків чотири – з російським капіталом, у тому числі, державним. На думку деяких експертів, російські банки ретельно виконують процедури НБУ, у тому числі докапіталізацію, щоб утриматися на банківському ринку України. Їх виведення з ринку для Росії пов'язане з більшими втратами, ніж збільшення статутного капіталу. Україна не озвучила звинувачення проти них у фінансуванні терористичної діяльності донбаських "республік", банки працюють в рамках українського законодавства, тому формальних приводів для заборони їх діяльності немає.

No comments:

Post a Comment