October 04, 2015

03.10.2015 Україна: Головні теми доби - Українська армія почала відведення легкої артилерії у Луганській області

Українська армія почала відведення легкої артилерії у Луганській області
Українська армія почала відведення легкої артилерії у Луганській області

Головні події і теми дня 03.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Українська армія почала відведення легкої артилерії у Луганській області.
  • Місія МВФ продовжить роботу в Україні.
  • Глава НБУ Гонтарєва вважає, що Порошенко не зобов'язаний продавати свої активи.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк повідомив, що уряд накопичив $1,3 млрд на забезпечення опалювального сезону.
  • Голова Закарпатської облдержадміністрації Москаль розкритикував висновки слідчої комісії Верховної Ради щодо подій у Мукачевому за участі співробітників правоохоронних органів і "Правого сектора". На його думку, члени комісії не назвали справжніх причин, що спричинили інцидент, а також ватажків злочинних кланів.
  • Місія МВФ продовжить переговори з Україною. Глава місії Горго повідомив, що з більшості питань досягнуто взаєморозуміння, але уряду країни буде потрібно більше часу для конкретизації політики в окремих сферах. Фонд погіршив оцінку падіння ВВП за підсумками року з 9 до 11 %, але очікує зростання 2016 року на 2 %. Міністр фінансів Яресько очікує черговий транш кредиту в рамках програми розширеного фінансування в середині листопада, який буде направлено на поповнення валютних резервів НБУ.
  • Глава НБУ Гонтарєва заявила, що банківський сектор розчищено від фінансових установ, що не мають реальних активів, а також від банків, що брали участь у відмиванні коштів. На її думку, з першого кварталу 2016 економіка почне зростати.

Війна

  • Після двох діб режиму припинення вогню Збройні сили почали відведення озброєнь в Луганській області. За повідомленнями прес-служби Генерального штабу, відведення озброєнь на Донеччині розпочнеться за 15 днів. Для повного відведення артилерії калібру менше 100 мм і танків українській армії буде потрібний 41 день.
    Протягом доби, за офіційними даними, серед українських військовослужбовців втрат немає.

Україна та світ

  • Президенти Польщі та Словакії виступають проти будівництва нової гілки газопроводу "Північний потік". Лідери країн "Вишеградської четвірки" вважають таке рішення суто політичним і таким,що суперечить інтересам центральноєвропейських країн транзитерів газу.
  • Після доби обмеження руху через блокування мігрантами відкрито Євротунель під Ла-Маншем. Канцлер Німеччини Меркель закликала посилити охорону кордонів ЄС через зростання потоку біженців. Глава Євроради Туск вважає проблему біженців елементом "гібридної війни" Росії із Заходом.
    Глава 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Люккетофт заявив, що світова спільнота зможе дати гідну відповідь на кризу біженців лише спільними зусиллями.
  • У Молдові тривають акції протесту проти уряду й президента Молдови. Мер Кишинева заявив, що маніфестації організовані Росією.
    Спецслужби країни затримали та вислали співробітників знімальної групи російського телеканалу НТВ, у яких була відсутня акредитація на висвітлення подій від влади Молдови.

Тренди


  • Більшість українських політиків критично оцінюють результати, досягнуті в ході переговорів "норманської четвірки" в Парижі, порівнюючи дії канцлера Меркель і президента Олланда з політикою умиротворення агресора європейськими лідерами перед другою світовою війною. Крім України, жодна зі сторін переговорів не взяла на себе зобов'язань щодо законодавчого закріплення їх результатів.

No comments:

Post a Comment