August 19, 2015

18.08.2015 Україна: Головні теми доби - Переговори лідерів Німеччини, Франції та України щодо Донбасу відбудуться в День Незалежності

Переговори лідерів Німеччини, Франції та України щодо Донбасу відбудуться в День Незалежності
Переговори Меркель, Олланда та Порошенка щодо Донбасу відбудуться в День Незалежності

Головні події і теми дня 18.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Переговори лідерів Німеччини, Франції та України щодо Донбасу відбудуться в День Незалежності.
  • Призов за шостою хвилею часткової мобілізації провалено.
  • Партії "УДАР" і "Блок Петра Порошенка" об'єднуються.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО від 20 липня. Уряду доручено вжити додаткових заходів щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС; реформування Генеральної прокуратури та СБУ, відповідно до стандартів Євросоюзу; створення систем протидії нелегальній міграції і відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.
  • Кабінет міністрів подав до парламенту законопроект, відповідно до якого в країні має бути створено єдиний реєстр військовозобов'язаних.
  • Міністерство соцекономрозвитку повідомило, що за результатами 2014 року збитки найбільших державних компаній становили більше 100 млрд грн, для зменшення навантаження на бюджет потрібна їх якнайшвидша приватизація.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформації, затвердила план із впровадження мобільної мережі стандарту 4G (LTE). Для початку реалізації він має бути узгоджений і схвалений урядом. Упровадження стандарту намічено на 2017 рік.
  • Видобуток вугілля в першому півріччі в Україні скоротився більш ніж удвічі, порівняно з таким самим періодом попереднього року, що спричинило дефіцит електроенергії, який доводиться поповнювати закупівлями в Росії. Для проходження опалювального сезону на складах електростанцій має бути накопичено не менше 3 млн т вугілля, який наразі закуповується у всіх можливих місцях, включаючи окуповані території Донбасу, де працюють шахти, зареєстровані в Україні.
  • Офіційний курс гривні відносно стабільний: 22,09 грн/$ (+0,07 грн), 24,43 грн/€ (-0,01 грн), 3,36 грн/10 руб.

Війна

  • За офіційними повідомленнями, бойовики знизили інтенсивність обстрілів у Донбасі, проте бої із застосуванням важких озброєнь і танків у передмістях Донецька не припиняються. Під обстріли потрапили Авдіївка, Новотроїцьке, Широкине, Станиця Луганська, Зайцеве в околицях Горлівки. Загинув один військовослужбовець і один – поранений. Є втрати серед місцевих жителів. ОБСЄ визнала, що обстріл Сартани вівся з території, підконтрольній бойовикам.
  • США передали Збройним силам мобільний військово-польовий госпіталь, який може бути розгорнутий протягом доби. Медична допомога може бути надана 3 тис. поранених.
  • Міністерство оборони не підтримало ініціативу офіційного відкупу від військової служби, оскільки це порушує рівність громадян перед законом. Згідно з офіційним повідомленням міністерства, план мобілізації у ході шостої хвилі виконаний на 60 %, менше 10 % призваних – добровольці, чверть – безробітні. У ході кампанії виявлено майже 27 тис. осіб, які ухиляються від призову.

Україна та світ

  • Лідери Німеччини, Франції та України домовилися зустрітися 25 серпня в Берліні через різке загострення ситуації у Донбасі. За словами міністра закордонних справ Франції Фабіуса, військові дії необхідно зупинити та відвести озброєння від лінії фронту, щоб провести місцеві вибори в Донбасі. МЗС України вважає, що прогрес у переговорах у Мінську залежить винятково від Росії, додаткові санкції до якої можуть бути введені найближчим часом
  • Королівський банк Шотландії, основним акціонером якого є уряд Великої Британії, згортає свою діяльність у 25 країнах із 38. Зокрема, за повідомленням агентства Bloomberg, банк продає свої активи в Росії вартістю $ 2,5 млрд і згортає свій бізнес.
  • НАТО під керівництвом США проводить на території чотирьох країн Європи найбільші десантні вчення із часів холодної війни Swift Responce-2015, метою яких є відпрацювання розгортання сил надшвидкого реагування країн – членів Альянсу.
  • Президент Білорусі Лукашенко оголосив про зміцнення державного кордону з Україною з метою недопущення проникнення до країни нелегалів і зброї.
  • Після досягнення угоди із міжнародними кредиторами агентство Fitch підвищило довготермінові кредитні рейтинги Греції і грецьких державних компаній до рівня ССС, що свідчить про високі ризики капіталовкладень і все ще існуючу можливість дефолту.

Тренди


  • Партії "Блок Петра Порошенка" і "УДАР" київського мера Кличка об'єднуються з метою досягнення перемоги на місцевих виборах, однак кількісного складу партії Кличка не вистачає, щоб закрити квоти на виборні посади, тому основну частину списку складатимуть кандидати партії Порошенка.

No comments:

Post a Comment