May 29, 2015

28.05.2015 Україна: Головні теми доби - Київський форум із безпеки-2015

Київський форум із безпеки
Київський форум із безпеки-2015

Головні події і теми дня 28.05.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Київський форум із безпеки.
  • Росія засекретила відомості про втрати своєї армії у Донбасі.
  • Вибух у магазині "Рошен" у Києві.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО щодо енергобезпеки для проведення наступного опалювального сезону. Кабінету міністрів доручено затвердити нову енергетичну стратегію держави, а силовим структурам – забезпечити надійну охорону об'єктів енергетики. Заплановані проведення фінансового аудиту державних підприємств, а також заходи щодо забезпечення сталого функціонування енергосистеми, недопущення виникнення аварійних ситуацій, стимулювання вітчизняної нафтопереробки, зменшення залежності економіки від імпорту пального.
  • Глава "Нафтогазу" Коболєв вважає намір "Газпрому" вирішувати спірні питання в Стокгольмському арбітражі цивілізованим рішенням. Сторони подали кілька зустрічних позовів, пов'язаних із транзитом газу та принципом "бери або плати", який передбачає повну оплату законтрактованого Україною газу, незалежно від реального імпорту, за яким Газпром вимагає від України більше $8 млрд за 2014 рік.
  • Кабінет міністрів із 2013 року вніс до статутного фонду "Нафтогазу" понад 100 млрд грн за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют майже не змінився: 21,05 грн/$ (+0,01 грн), 22,93 грн/€ (+0,07 грн), 4,03 грн/10 руб. (-0,10 грн).

Війна

  • Бойові дії не припинялися всією лінією зіткнення в Донбасі, зокрема, у районі Донецького аеропорту та околицях Маріуполя. Обстріляні Широкине, Щастя та Гранітне. Зафіксовано перекидання колон техніки бойовиків у напрямку Станиці Луганської. До України вторгся черговий російський "конвой". За офіційними даними, за добу в української армії втрат немає, проте повідомлення з місць свідчать про зворотне.
  • Ватажок бойовиків ДНР Захарченко заявив, що "республіка" чітко виконувала взяті на себе зобов'язання за мінськими угодами, проте залишає за собою право діяти на свій розсуд.
  • Президент Порошенко заявив, що готовий ввести воєнний стан протягом лічених годин у разі загострення ситуації у зоні конфлікту в Донбасі.

Україна та світ

  • У Києві відкрився міжнародний форум із безпеки, на якому виступили президент, секретар РНБО та прем'єр-міністр. Секретар РНБО Турчинов стверджує, що агресію Росії може зупинити тільки сила. Представник держдепартаменту США Добрянські вважає, що Україна потребує максимальної міжнародній підтримки, від якої залежить її майбутнє. Заступник генерального секретаря НАТО Вершбоу заявив, що Росія намагається розпалити війну в усій Україні, перекидаючи в Донбас зброю та найманців. Він підтвердив, що США ніколи не визнають анексію Криму. Один зі спікерів НАТО заявив, що для України завжди є місце в Альянсі, але вона не готова до вступу, доки не стабілізує зовнішньополітичну ситуацію й не почне проводити економічні реформи. Колишній посол США в Україні Пфайффер заявив, що США мають бути готові в будь-який момент підсилити підтримку України в разі проведення нею необхідних реформ.
  • Представник Держдепартаменту США Ратке вважає рішення президента РФ Путіна про засекречення втрат російської армії у мирний час спробою приховати причетність Росії до конфлікту в Україні й тиском на свободу слова.
  • Посол України в Польщі Дешіца заявив, що спільна польсько-українсько-литовська бригада не використовуватиметься в зоні бойових дій у Донбасі.
  • Слідчий комітет РФ заявив про закінчення розслідування щодо депутата Верховної Ради Савченко, що незаконно захоплена та утримується у в'язниці російською владою.

Тренди


  • Зарубіжні політики під час проведення Київського форуму з безпеки прямо заявляють керівництву України, що очікують від нього проведення економічних і політичних реформ. Тільки в цьому випадку країні буде забезпечено всебічну підтримку світової спільноти.

No comments:

Post a Comment