May 15, 2015

14.05.2015 Україна: Головні теми доби - Через конфлікт із прем'єр-міністром звільнено першого заступника міністра економіки Боровика

Через конфлікт із прем'єр-міністром звільнено першого заступника міністра економіки Боровика
Звільнено першого заступника міністра економіки Боровика

Головні події і теми дня 14.05.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада провалила урядовий закон про приватизацію.
  • Американський сенатор Маккейн відмовився увійти до української ради реформ.
  • Через конфлікт із прем'єр-міністром звільнено першого заступника міністра економіки Боровика.
  • Цукерберг готовий розглянути можливість самоврядування в українському сегменті Facebook.
  • До парламенту внесено подання про відставку міністра внутрішніх справ Авакова.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради прийняли закон про можливість призову на військову службу військовозобов'язаних після демобілізації, які зараховані в оперативний резерв першої черги.
    Парламент прийняв закон, що встановлює права, обов'язки та відповідальність співвласників багатоквартирних будинків. На думку спікера Гройсмана, це  дозволить зруйнувати монополію ЖЕКів на комунальні послуги.
    Згідно із внесеними до Податкового кодексу змінами, релігійні організації звільнено від сплати податку на житлову й нежитлову нерухомість.
    Прийнято закони про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, державної підтримки учасників АТО та їхніх дітей.
    Верховна рада заборонила дострокове повернення депозитів, якщо це не передбачено умовами договору.
    Парламентарії внесли зміни до законів, які посилюють гарантії законної професійної діяльності журналістів, що передбачають відповідальність за насильство, пошкодження майна, замах на їхнє життя або захоплення в заручники. Передбачено компенсаційні виплати в разі поранення або загибелі журналістів при виконанні ними професійних обов'язків.
    Депутати не підтримали запропоновані урядом зміни до закону про приватизацію державних підприємств, що дозволяють продати більше 300 об'єктів державної власності.
    Напередодні річниці депортації кримських татар депутати прийняли звернення до міжнародних організацій із проханням засудити порушення російськими окупантами прав кримськотатарського народу.
  • Кабінет міністрів звернувся до парламенту із пропозицією розширення повноважень Антикорупційного бюро, дозволивши йому вести розслідування щодо чиновників, які подали недостовірні податкові декларації.
  • Уряд затвердив план облаштування державного кордону з Росією, а також територій, що прилягають до зони АТО та адміністративного кордону Криму, поклавши координацію робіт на керівництво Держприкордонслужби.
  • Лідер "Правого Сектора" Ярош повідомив, що на зустрічі з керівництвом силових відомств досягнуто угоди про спільні дії і зняття напруження навколо добровольчих частин, а також презентовано законопроект про добровольчий український корпус.
  • ЄБРР погіршив прогноз падіння ВВП України в 2015 році з 5 до 7,5 %.
  • Український уряд має ще місяць для врегулювання відносин із кредиторами до наступного засідання оціночної місії МВФ, яка намічена на червень. Комісія має ухвалити рішення про виділення чергових траншів за програмою розширеного кредитування.
  • Офіційний курс гривні щодо євро впав на 2 %: 20,57 грн/$, 23,49 грн/€ (+0,41 грн), 4,11 грн/10 руб. (-0,05 грн).

Війна

  • Бойовики переміщують важке озброєння ближче до лінії зіткнення й поповнюють ударні частини новою та відновленою бронетехнікою. Не припиняються обстріли позицій української армії. Протягом доби поранено четверо військовослужбовців і кілька місцевих жителів. Гарячими точками залишаються околиці Донецька та Горлівки, Широкине, Станиця Луганська, Щастя.
    РНБО підтверджує високу вірогідність відновлення наступальних дій бойовиків.
  • За повідомленням уповноваженої з мирного врегулювання в Донбасі Геращенко, зниклими безвісти вважаються, принаймні, 1460 осіб.
  • Черговий "конвой" із Росії вторгся на територію України.

Україна та світ

  • Прес-служба компанії соціальної мережі Facebook повідомила, що її власник Цукерберг розгляне прохання про можливість адміністрування українського сегменту мережі з України.
  • Сенатор Маккейн відмовився від участі в міжнародній консультативній раді реформ при президенті Порошенко, оскільки це заборонено Конституцією США, але готовий допомагати Україні у боротьбі з агресією Росії.
  • Командувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що донбаські сепаратисти, користуючись режимом припинення вогню, отримують підкріплення з Росії і нарощують військову присутність. Російські інструктори проводять навчання особового складу. Усе свідчить про підготовку бойовиків до наступу під командуванням російських військових.

Тренди


  • Звільнення заступника міністра економіки, випускника Гарварда Боровика, який нещодавно отримав українське громадянство, викликане його розбіжностями із прем'єр-міністром Яценюком. На думку експертів, це звільнення може помітно погіршити інвестиційний імідж України та продемонструвати інвесторам неготовність уряду до проведення реформи.

No comments:

Post a Comment