May 11, 2015

10.05.2015 Україна: Головні теми доби - Переговори Путіна та Меркель у Москві про кризу в Україні

Переговори Путіна та Меркель у Москві про кризу в Україні
Президент РФ Путін і канцлер Німеччини Меркель

Головні події і теми дня 10.05.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Переговори Путіна та Меркель у Москві про кризу в Україні.
  • Україна відсвяткувала День матері.
  • Мінекономрозвитку оцінило втрати України в Донбасі в $350 млрд.
  • Росії потрібні гарантії безпеки для своїх "конвоїв".

В Україні

  • Україна відзначила міжнародний День матері. Президент Порошенко присвоїв звання "Мати-героїня" 450 українкам, які мають п’ять і більше дітей.
  • Заступник міністра економічного розвитку Боровик заявив, що Росія має відшкодувати збитки за руйнування Донбасу в сумі $350 млрд.

Війна

  • Бойовики, прикриваючись "парадами" на честь Дня перемоги над фашизмом, стягнули до лінії бойових дій важку техніку та артилерію. Тривають бої і перестрілки в Широкиному, Мар'їнці, околицях Донецького аеропорту, Горлівки, у Щасті та Станиці Луганській.

Україна та світ

  • У Москві відбулися переговори між лідерами Росії і Німеччини. На підсумковій прес-конференції канцлер Меркель заявила, що Росія не дотримує мінських угод, а анексія Криму загрожує мирному облаштуванню Європи. Путін повідомив, що делегація Росії обов'язково приїде до Брюсселю для участі в переговорах про запровадження зони вільної торгівлі України та ЄС. Він наполягає на прямих переговорах українського уряду з лідерами бойовиків для їх легітимізації і бажає, щоб світова спільнота розглядала події на Майдані як державний переворот в Україні.
  • За результатами першого туру президентських виборів у Польщі лідирує голова опозиції Дуда. Колишній президент Кваснєвський підтримав чинного президента Коморовського. На думку експертів, шанси кандидатів майже рівні.

Тренди


  • Президент РФ Путін і канцлер Німеччини Меркель обговорили припинення російської агресії у Москві за відсутності українського президента. Путін показує світу, що вважає Україну зоною своїх інтересів, у тому числі, економічних. Він нав'язує присутність делегації Росії на переговорах у Брюсселі щодо введення в дію економічної частини асоціацію України та ЄС, незважаючи на однозначну заяву Європи про неможливість чергового відтермінування введення зони вільної торгівлі.
  • Непідписання президентом Порошенком закону про "декомунізацію" дозволило проросійським силам та Опозиційному блоку безкарно провести акції у великих містах країни під сепаратистськими й комуністичними гаслами.
  • Експерти вважають, що однією з головних причин літнього наступу російських військ у Донбасі був зрив підписання економічної частини угоди з ЄС. Тому напередодні переговорів у Брюсселі та саміту Східного партнерства у Ризі залишається високою ймовірність різкої ескалації бойових дій у Донбасі.
  • Влада Росії послідовно реалізує положення нової ідеологічної доктрини, заснованої на пострадянських підходах. Населення за допомогою повністю підконтрольних державі ЗМІ зомбується в дусі комуністичних принципів, відроджується легітимність Сталіна та виправдовуються злочини комуністичного режиму. Велика вітчизняна війна, "георгіївська" символіка та православ'я стають стовпами, на яких тримається державний лад РФ. Країни колишнього СРСР оголошено ексклюзивної сферою впливу "нової Росії". Слабкою ланкою системи є її повна залежність від цін на енергоносії і неготовність країни до технологічної революції.

No comments:

Post a Comment