October 06, 2014

29.09.– 05.10.2014 Україна: Головні теми тижня - Позачергові вибори до Верховної Ради - Бої за Донецький аеропорт - Газова війна з Росіюю

Події тижня 29.09. 05.10.2014 одним поглядом від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Позачергові вибори до Верховної Ради кардинально не змінять склад парламенту. Донецький аеропорт – "гаряча точка" на лінії бойових дій. Терористи не дотримуються умов перемир'я і продовжують атакувати позиції української армії та обстрілювати населені пунктів. Газова війна з Росією прямує до кульмінації.

Війна в Україні

Бої за Донецький міжнародний аеропорт

  • У результаті безперервних атак та обстрілів бойовиками Донецького аеропорту загинуло більше 10 українських військових. Втрати атакуючих – десятки загиблих, сотні поранених. Проведено ротацію особового складу, підвезено боєприпаси і техніку, територія повністю контролюється українською армією.

Обстріли міст, втрати серед мирного населення

  • Донецьк, Маріуполь, Дебальцеве, Попасна, Щастя та інші населені пункти на лінії протистояння постійно піддаються інтенсивним артобстрілам бойовиків. Щодня гинуть і дістають поранень мирні жителі, загинув співробітник Міжнародного Червоного Хреста. Терористи використовують житлові квартали як прикриття при обстрілі позицій української армії. Присутність на місці подій російських ЗМІ свідчить про сплановані акції залякування цивільного населення.

Спроби перекроїти території розділу

  • Під контроль бойовиків перейшла частина територій півдня Донецької області в районі Докучаєвська, Волновахи та на північному сході від Маріуполя. По всій лінії зіткнення терористи, у порушення мінського меморандуму, намагаються відтіснити українські частини та захопити додаткові території.

Будівництво військових укріплень

  • Будівництво комплексу укріплень "Стіна" вздовж державного кордону передано від Мінрегіонбуду Держприкордонслужбі. Міністр внутрішніх справ Аваков вважає, що "Стіна" має проходити по кордону, проте в даний час більше 200 км його перебуває під контролем Росії і терористів з ДНР і ЛНР. Уряд заявив, що готовність оборонних споруд становить 80 %, а Маріуполь надійно захищений.

Упереджена позиція ОБСЄ

  • ОБСЄ офіційно визнало факт присутності в своїй машині терористів ДНР. Спостерігачі ОБСЄ моніторять тільки дії української армії, оскільки  на позиції терористів їх не пускають. У Дебальцевому зафіксовані випадки допомоги спостерігачів ОБСЄ російським офіцерам у пересуванні територією, контрольованою українською армією. Через порушення режиму припинення вогню місія ОБСЄ хоче зменшити кількість своїх патрулів у зоні бойових дій.

Росія готується до нового витка війни

  • Росія не зможе розв’язати проблему постачання до Криму без сухопутного коридору через південь України, тому продовжує підготовку до активних бойових дій, стягує до державного кордону та адміністративного кордону Криму війська, техніку й диверсійні розвідувальні групи, частина з яких уже перебуває на українській території. Російські війська закріплюються в Донбасі, ввозять нову техніку та будують командні пункти, розгортають транспортні і польові комендатури, займають лікарні в контрольованих ними містах під шпиталі.
  • Один із ватажків ДНР Пургин підтвердив, що в Донецьку перебувають військовослужбовці армії РФ, які керують підрозділами бойовиків і російських найманців, що штурмують аеропорт і здійснюють напади на позиції українських військ по всій території Донбасу.

Проблеми біженців, переселених осіб і населення на окупованій території

  • За оцінками жителів, що залишилися в Донецьку, через військові дій місто покинуло до половини населення. Жителі, що повернулися, знову залишають місто через інтенсивні обстріли.
  • За даними управління з координації гуманітарних питань ООН, станом на 30 вересня кількість тимчасових переселенців із зони бойових дій становило близько 800 тисяч осіб, з них майже 380 тисяч – виїхали до інших регіонів країни.
  • Терористи ДНР і ЛНР намагаються вилучати українські паспорти, вручаючи натомість "посвідчення". У багатьох містах введено комендантську годину. У лікарнях катастрофічно не вистачає лікарів. Зафіксовано застосування бойовиками зброї для розгону голодних бунтів місцевих жителів.

"Гуманітарні конвої"

  • Росія не збирається відмовлятися від "гуманітарних конвоїв", незважаючи на відсутність митного контролю та супроводу співробітниками Міжнародного Червоного Хреста. Четвертий конвой ввіз на територію України до 2 тисяч російських військових із Псковської повітряно-десантної дивізії.

Політика

Позачергові вибори до Верховної Ради

  • Аналіз передвиборчих списків партій і блоків виявив наявність в них більше ста колишніх депутатів, які голосували 16 січня за "диктаторські закони" Януковича. ЦВК у процесі реєстрації кандидатів у депутати застосовує практику виключення неугодних і включення до списків одіозних осіб, що підлягають люстрації. Декларації про доходи, подані багатьма кандидатами, є формальними і не відображають їх фінансового стану, а програми партій, в основному, повторюють один одного та є лише списком намірів.
  • ДНР і ЛНР не перешкоджають розміщенню зовнішньої реклами "Опозиційного блоку" на підконтрольних їм територіях.
  • Підкуп виборців, масована зовнішня реклама, непрозорі податкові декларації кандидатів у депутати, включення до списків осіб, пов'язаних з фінансуванням терористів і корупціонерів, ведення агітації носіями владних повноважень свідчать про бажання чинної влади зберегти колишню систему виборів та управління державою.
  • Виборці вважають, що гроші, витрачені на рекламу, під час війни можуть і повинні бути використані на підтримку армії.

Події в Харкові

  • Після знесення цивільними активістами пам'ятника Леніну в Харкові ситуація в місті загострилася, мер Кернес заявив, що пам'ятник обов'язково буде відновлений. Місто патрулювала Національна гвардія на бронеавтомобілі, в гаражі одного з комунальних підприємств було виявлено арсенал зброї і БТР.

Міжнародна політика про Україну

  • Рада ЄС і ЄК категорично заперечують проти перегляду угоди з Україною, чого домагається президент РФ Путін. Європейські країни і США не збираються скасовувати санкції щодо Росії і готуються до їх посилення у випадку ескалації агресії Росії в Україні. Посол Китаю в Німеччині заявив, що його країна не приєднуватиметься до санкцій, а навпаки, готова зайняти звільнені ніші на російському ринку.
  • За заявою президента США Обами, український конфлікт не призведе до війни НАТО і Росії, яка може бути оголошена тільки у випадку російської агресії щодо одного із членів альянсу.
  • Міжнародний Червоний Хрест призупинив свою діяльність в Україні до вирішення питання особистої безпеки співробітників місії після загибелі в Донецьку при обстрілі одного із співробітників – громадянина Швейцарії.

Люстрація і реформи

  • На думку одного з провідних експертів інституту світової економіки Ослунда, президент і прем'єр-міністр не зробили висновків з Майдану, партії торгують місцями у передвиборчих списках до парламенту, відсутня боротьба з корупцією, що може призвести до нового витка громадянського протистояння з новою владою.
  • Градус напруги в українському суспільстві зростає. За відсутності реакції правоохоронних і судових органів на факти корупції, підтримки тероризму та непроведення люстрації активісти починають застосовувати до політиків фізичну силу, що може стати причиною переростання мирних акцій у суди Лінча.
  • Президент Порошенко продовжує будувати "вертикаль" влади з числа своїх колишніх співробітників. За повідомленнями ЗМІ, фонд гарантування вкладів може очолити топ-менеджер банку "Мрія" і корпорації "Богдан" Ворушилін.

Економіка

"Третя газова війна" і проблеми в енергетиці

  • Газпром скоротив на 25 % поставки газу до Європи для запобігання його реекспорту в Україну. ЄС вирішив переглянути свою енергетичну програму щодо Росії через агресію в Україну й для диверсифікації джерел отримання вуглеводнів. Порівняно із серпнем 2013 року, більш ніж на третину скорочено транзит газу через територію України.
  • Польща відновила реверсні поставки газу до України. Газпром відкидає звинувачення про скорочення поставок до Словаччини.
  • Котирування цін на сиру нафту Brent досягли чергового дворічного мінімуму, слідом за ними ціни на нафту URALS опустилися до рівня, нижчого від закладеного до бюджету РФ.
  • "Нафтогаз" у плановому порядку погасив борг за єврооблігаціями.
  • Кабмін майже вдвічі знизив норми споживання газу населенням, що застосовувались в розрахунках облгазами, і ввів заборону на використання хімічними підприємствами газу з підземних сховищ.

Курс гривні, політика НБУ

  • Нацбанк відсторонив від участі в торгах на міжбанківській біржі 4 банки за розгойдування курсу. Офіційний курс гривні щодо основних валют практично не змінюється, при цьому НБУ щодня продає на валютних аукціонах до 200 мільйонів доларів. Ринок готівкової валюти пішов у тінь, банки продають тільки здану валюту, реальний курс доходить до 14,7 грн/$.
  • Експерти стримано оцінюють перші 100 днів роботи голови НБУ Гонтаревої і критикують її за надмірне адміністративне втручання до діяльності валютного ринку.

Переорієнтація економіки на Захід


  • Україна скоротила експорт до країн Митного союзу на 30 %, експорт до країн ЄС зріс на 15 %. Прем'єр-міністр Яценюк заявив про готовність до введення санкцій проти Росії.

No comments:

Post a Comment