August 12, 2014

Хроніка подій дня 11.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Росія почала висунення "гуманітарного конвою" до кордону з Україною.

В Україні

  • За дорученням кабінету міністрів України скасовано традиційний Сорочинський ярмарок у зв'язку зі складною суспільно-політичною ситуацією в країні.
  • Офіційний курс гривні, встановлений НБУ, продовжив стрімке зниження: 12,82 грн/$ (-22 коп), 17,17 грн/€ (-32 коп), 3,52 грн/10 руб (-5 коп). Котирування протягом дня коливалися на рівні 12,60-13,20 грн/$, 16,87-17,67 грн/€. НБУ пояснює падіння курсу військовими діями на сході країни, експерти відзначають дефіцит валюти на міжбанку. Доки що спроби НБУ заспокоїти ринок шляхом інтервенцій залишаються без результатів.
  • НАК Нафтогаз наголосив, що, в разі застосування санкцій проти "Газпрому" він припинить співпрацю з ним, а європейскім споживачам доведеться укладати контракти безпосередньо, і платити Нафтогазу за транзит.
  • Уряд встановив терміни введення "єдиного вікна подання електронної звітності" до 1 грудня 2014р.
  • Україна продовжує закачувати газ в підземні сховища, вже накопичено 15 млрд м3, що становить, майже, половину від максимального об’єму в 32 млрд м3.

Київ

  • На Майдані розібрали останні барикади на вулиці Інститутській, замість них встановили вазони з квітами в пам'ять про героїв "Небесної сотні". Біля Київської міської адміністрації кілька сот людей зібралися на мітинг з приводу розгону Майдану.

Театр військових дій

  • РНБО радить населенню покинути міста Горлівку, Донецьк і Луганськ по виділених гуманітарним коридорах, тому що проведення військової операції зупинено не буде.
  • Ймовірність вторгнення Росії в Україну залишається дуже високою, про це заявляють керівники країни та іноземні держави, включаючи США і НАТО.
    Інформцентр РНБО повідомив, що на випадок вторгнення в України є додаткові резерви.
    Росія почала чергові навчання з відпрацюванням наступальних дій в Псковській області.
  • Терористи продовжують руйнувати інфраструктуру та об'єкти життєзабезпечення на підконтрольних їм територіях. Через знищення електропідстанцій, що забезпечують відкачку води з шахт, центру Горлівки загрожує затоплення, знову зупинений канал Сіверський Донець-Донбас. Луганськ дев'ятий день живе без води і світла. В ході безладних обстрілів міст гинуть і отримують поранення мирні жителі.
    У Донецьку в результаті попадання снаряда в колонію суворого режиму  спалахнув бунт, який призвів  до масової втечі ув’язнених.
    З настанням темряви в Донецьку поновилися військові дії.
    Бойовики ЛНР і ДНР перешкоджають передачі гуманітарної допомоги, виїзду людей за межі зони боїв, і відмовляються від переговорів.
  • СБУ пред'явила беззаперечні свідчення участі російських військових і техніки в агресії у східній Україні, а також у обстрілах українській території.
  • В результаті нападу на комунікаційний центр компанії Київстар у Сімферополі, припинено надання послуг мобільного зв'язку. МТС-Україна продовжує надання послуг у роумінгу за домовленістю з компанією Ахметова ТриМоб, яка отримала  дозвіл від російської влади.

Україна і світ

  • Президент Росії Путін заявив, що в Україні прямує конвой "гуманітарної допомоги", нібито узгоджений з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та урядом України. МКЧХ заявив, що гуманітарна допомога можлива лише при дотриманні принципів організації - нейтральності і незалежності і виключає будь-який військовий ескорт; організація готова взяти на себе надання цієї допомоги.
    Президент Єврокомісії Баррозу, якого Путін поставив до відома про початок місії, застеріг Росію від будь-яких односторонніх дій відносно України, а також анонсував термінове засідання Єврокомісії для надання допомоги східній Україні під егідою ООН.
    Президент США Обама в ході розмови з президентом Порошенко беззастережно підкреслив, що надання будь-якої допомоги без оформленого згоди уряду України буде порушенням принципів міжнародного права.
    Заступник глави адміністрації президента Чалий заявив, що міжнародна допомога постраждалим регіонам вже організована, і Росія може приєднатися до неї, якщо виконає необхідні умови приєднання до такої допомоги.
    Тим не менш, колона "гуманітарної допомоги" почала висуватися в напрямку України.
  • Норвегія, слідом за ЄС, ввела економічні санкції проти Росії. У той же час. російська біржа майже не реагує на введені санкції, демонструючи зростання акцій, однак, в разі виключення провідних російських компаній з індексів Dow Jones, їх вартість може різко впасти.
  • Європейські банки посилили вимоги до російських клієнтам при відкритті ними рахунків та видачі іпотечних кредитів.

No comments:

Post a Comment